Jon Vetle Furuheim: stortalent i MMA

Norsk wonderboy (16) klar for USA

Reiser for å vise ferdighetene til verdenstopper. - Han er kampsportens Lionel Messi.

SERIØS: Jon Vetle Furuheim er en ambisiøs 16-åring. Ferden til topps i verdens tøffeste kampsport går parallelt med skolegang. Foto: Christian Roth Christensen
SERIØS: Jon Vetle Furuheim er en ambisiøs 16-åring. Ferden til topps i verdens tøffeste kampsport går parallelt med skolegang. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jon Vetle Furuheim (16) omtales som tidenes største talent.

- Han er Lionel Messi i kampsport, sier manager David Garcia entusiastisk.

Nå skal unggutten som har fått kallenavnet wonderboy til California. Han er invitert over til et svært merittert treningssenter for MMA-utøvere.

Urijah Faber er en levende legende i internasjonal MMA. Han eier og driver Alpha Male-gymmen i Sacramento. Faber er nysgjerrig og har invitert det norske stortalentet.

Det er en drøm som går i oppfyllelse for 16-åringen.

SUVEREN: Jon Vetle Furuheim stoppet sin eldre motstander i Reading 26. mai i fjor. Foto: privat
SUVEREN: Jon Vetle Furuheim stoppet sin eldre motstander i Reading 26. mai i fjor. Foto: privat Vis mer

Trygghet

Jon Vetle Furuheim reiser ikke ensom til California.

- Jeg blir med, sammen med trener Chris Nilsen og en assistent som skal ta seg av det praktiske utenom treningene. Det er viktig at Jon Vetle skal føle seg trygg. Vi har bare nylig startet på den egentlige reisen. Og vi skal bruke god tid. Det dreier seg om reisen til toppen av verden, sier manager David Garcia.

Skolen

Det er store friminutt på Otto Treider videregående skole, et greit steinkast fra Rådhusplassen i Oslo.

I et lite auditorium i underetasjen sitter tre jenter og slår i hjel tida med venninneprat.

Da Jon Vetle kommer inn, og de ser fotografen like bak, spør to av de tre:

- Er du han der som er så god i kampsport?

Stortalentet sier ikke ja. Men han sier ikke nei heller.

Jon Vetle Furuheim smiler bare.

GODT HUMØR: Amalie Johnsen, Tomine Reistad og Frøy Treider-Laurssen smiler godt når Jon Vetle Furuheim stikker innom. Foto: Christian Roth Christensen
GODT HUMØR: Amalie Johnsen, Tomine Reistad og Frøy Treider-Laurssen smiler godt når Jon Vetle Furuheim stikker innom. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

De tre venninnene på 17 år smiler tilbake og ler når de skjønner at de skal bli med på et bilde.

Dedikert

Jon Vetle Furuheim har vist en uvanlig dedikasjon og motivasjon til kampsport helt siden han ble hekta på en tur med familien til Thailand.

Han var sju år da han fikk lov til å prøve seg på thaiboksing i en treningsgym.

Året etter var han tilbake sammen med familien. Jon Vetle Furuholm oppsøkte treningssenteret på nytt. Og året etter det igjen fikk han delta i en turnering i den samme gymmen. Det endte med at niåringen vant hele greia. Over thailandske gutter som hadde fått kampsport inne med morsmelka.

Da var det gjort. Den vesle gutten ble med ett klar over at det var dette han skulle vie store deler av tilværelsen sin til.

19 forskjellige titler

Til sammen har han 19 titler i forskjellige kampsportsgrener. Han er aktiv i kickboksing, thaiboksing, brasiliansk jiu-jitsu, grappling, boksing, fristilsbryting, taekwondo, og selvfølgelig MMA.

Mixed Martial Arts er den optimale kamsportsgrenen som har elementer fra alle de forskjellige disiplinene som tiltaler 16-åringen. Det er i den kampsportsdisiplinen han vil til topps i verden.

Problemet til det norske stortalentet er alle motstanderne som skygger unna, når de får vite hvem de egentlig har sagt ja til å møte, uansett kampdisiplin.

Skygger unna

Da kommer unnskyldningene for ikke å stille opp. Og det har vært noen fantasifulle forfall.

- En gang fikk jeg høre at grunnen til at min motstander ikke kunne komme, var at han var mentally ill (psykisk sjuk), ler 16-åringen.

Det norske stortalentet må ofte møte de som er betydelig eldre for i det hele tatt å få seg noen kamper. Og han har fightet mot en som tilhørte to vektklasser over ham selv. Det høres ut som rått parti. Og det var det også. Bare den andre veien. Med det norske talentet som den overlegent beste.

- Han siste jeg møtte i MMA er 22 år, forteller 16-åringen.

Jon Vetle Furuheim vant kampen på submission, nede ved bakken.

- Han er allerede best i verden på den stående biten, skyter manager David Garcia inn.

Jon Vetle Furuheim

  • Født: 20. august 2002 (16).
  • Kallenavn: Wonderboy.
  • Har mer enn 140 kamper i forskjellige stilarter.
  • Har følgende tittelbelter: 2 x ISKA European thaiboxing champion. ISKA Scandinavian thaiboxing champion. 2 x ISKA K-1 world champion. ISKA thaiboxing world champion. K-1 Official world champion. Oslo Fight Night champion. 3 x Nordic Open K-1 Champion 2015 og i to vektklasser i 2016. 2 x Nordic Open kickboxing champion. Rising Muay Thai Stars Champion. 2 x kids cup champion. 2 x Cage Warriors Academy SE champion.
  • Har gått en amatør MMA-kamp og to semiproffkamper.

MMA dreier seg om slag og spark stående. Og bryting og slag langs bakken.

- Men begge mine to MMA-kamper har jeg avgjort langs bakken, smiler stortalentet.

Foreldrene

Gutten har fått tillatelse av foreldrene til å holde på med en risikoidrett som kamsport unektelig er.

Men det er på en betingelse. At han tar skolearbeidet alvorlig og seriøst.

Han fyller opp døgnet med skole og trening. Og han legger av tid til kompiser.

- Jeg synes det er viktig, sier han.

Det blir ingen tid til jenter.

- Det får komme seinere. Selvfølgelig kommer jentene etter hvert. Men det kan bli krevende for deg som legger så mye tid ned i sporten din. Du vet, jenter kan stille krav, smiler David Garcia og setter en usynlig pekefinger mot gutten han sørger for.

TIL USA: 14. februar reiser Jon Vetle Furuheim (t.v.) sammen med sin manager David Carcia til en åtte dagers reise til California. Foto: Christian Roth Christensen
TIL USA: 14. februar reiser Jon Vetle Furuheim (t.v.) sammen med sin manager David Carcia til en åtte dagers reise til California. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Børstet støv av x-boksen

Døgnet til talentet er fylt til randen. Men i jula fikk han tid til dataspill.

- Jeg har en X-box. Jeg måtte tørke støv av den og skifte batterier da jeg skulle bruke den igjen. Det må jeg forresten gjøre hver gang. Jeg spiller ikke akkurat ofte, smiler 16-åringen.

Jon Vetle Furuheim går på idrettslinja på Otto Treider. Det hjelper når det dukker opp en slik mulighet. Han har fått innvilget fri for reisen.

Han trener i regi av skolen om morgenen før undervisningen starter. Etter skolen reiser stortalentet til Frontline Muay Thai ved Valle øst i Oslo hver eneste dag. Utenom en ettermiddag i uka som han setter av til lekselesning. Det han ikke rekker over da, tar han igjen i helgene.

Bra karakterer

16-åringen har 4,75 i karaktersnitt. Egentlig temmelig bra. Men kampsportutøveren er ikke helt fornøyd. Han vil først og fremst forbedre karakteren i matte, opp fra en treer.

- Heldigvis er vi ferdige med de tunge logaritmene. Jeg skal bli bedre i matte. Men det er samfunnsfag som er favoritten. Jeg er mer glad i resonnere, enn å sette to streker under et svar, smiler Jon Vetle Furuheim.

Nå skal tenåringen legge vekk skolebøkene i noen dager. Han skal få testet seg i sin egen lidenskap. Så han får et bedre innblikk i hvilket nivå han faktisk befinner seg på.

For her i Europa er han omtrent uten konkurranse.

Møter stjerne

Han har et håp. Om å få oppleve drømmen i USA.

- Jeg ønsker veldig at Cody Garbrandt er på gymmen når jeg kommer. Slik at jeg kanskje kan sparre litt med ham, smiler Jon Vetle Furuheim.

DRØMMEN: Her er idolet Jon Vetle Furuheim håper å møte i California. Gody Garbrandt er andre rangert i verden. Foto: NTB / Scanpix
DRØMMEN: Her er idolet Jon Vetle Furuheim håper å møte i California. Gody Garbrandt er andre rangert i verden. Foto: NTB / Scanpix Vis mer

Cody Garbrandt tilhører team Alpha Male og er en av de virkelig store i bantamvekt, som er den nye vektklassen til Jon Vetle Furuheim.

- Jeg har vokst ganske mye det siste året. Og jeg har fått mer muskler etter at jeg begynte å løfte vekter, smiler han.

Garbrandt hadde 11 strake triumfer som profesjonell. Han debuterte i UFC, toppligaen i verden i 2015 og vant de seks første kampene.

Men så tapte han to ganger for T.J. Dillashaw i kamp om tittelen i vektklassen. Til tross for de to nederlagene er Garbrandt rangert som nummer to i verden bak Dillashaw.

- Det hadde i tilfelle vært en drøm som gikk i oppfyllelse, smiler 16-åringen om et mulig møte med den 27-årige verdensstjerna.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer