Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk Zlatan-klining vekker oppsikt i Sverige

Redaktør fikk homohets på epost.

SKAPER REAKSJON: Denne norske karikaturen av Zlatan Ibrahimovic og Franck Ribery spres på svenske nettsteder. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE og Faksimile fra Josimar med tillatelse.
SKAPER REAKSJON: Denne norske karikaturen av Zlatan Ibrahimovic og Franck Ribery spres på svenske nettsteder. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE og Faksimile fra Josimar med tillatelse. Vis mer

(Dagbladet): Fotballmagasinet Josimar publiserte i sommer en karikatur at svenske Zlatan Ibrahimovic og franske Franck Ribery som kysser. I dag - fire måneder senere - sprer karikaturen seg som ild i tørt gress i svenske aviser og nettsteder, blant annet i svenske Aftonbladet og Expressen.

- Jeg har ikke fått mange reaksjoner, men har fått mailer og registrert homohets i kommentarfelter som er videresendt til meg, sier redaktør i Josimar, Frode da Costa-Lia, til Dagbladet.

Vil ikke kommentere
Etter at svenske aviser publiserte bildet, har også personer tett på Zlatan uttalt seg kort om karikaturen. Blant annet mannen som har ansvaret for varemerket Zlatan Ibrahimovic sier han har sett bildet.

- Ja, jeg har sett det, men jeg vil ikke kommentere det, sier Mika Lepistö til fotbollskanalen.se.

Da Costa-Lia og Josimar publiserte karikaturen i forbindelse med EM-kampen mellom Sverige og Frankrike i sommer.

- Vi gjorde det ikke for å provosere, men for å framstille kjærlighet til spillet og mellom spillere. Det var et reklamebyrå som kom med forslaget til karikaturen, og jeg synes det passet bra. Det var også et slag for homodebatten i fotballen med tanke på at EM var i Polen og Ukraina, sier redaktøren, og viser til at vertslandene fikk mye negativ oppmerksomhet knyttet til blant annet rasisme og tribunehets før mesterskapet.

Positiv respons
- Hvilke reaksjoner fikk du fra leserne?

- Det var én som sendte mail og sa det var ekkelt og sa opp abonnementet. Ellers var det utelukkende positivt.

MØTTES I EM: Zlatan Ibrahimovic og Franck Ribery. Sverige vant 2-0. Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
MØTTES I EM: Zlatan Ibrahimovic og Franck Ribery. Sverige vant 2-0. Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND Vis mer

- Hvorfor nettopp Ribery og Zlatan?

- De er de største profilene på Frankrike og Sverige som møttes i gruppespillet. De er også to av de mest macho fotballspillerne i verden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media