Nye regler i langrenn

Norske 10-åringer får «skylda» for den nye stavregelen i langrenn

- De brukte staver som var lengre enn dem selv.

BEGRENSER LENGDEN: Skistaver har vært debtattert i sommer og høst. En video av norske unggutter er noe av det som har gjort sterkt inntrykk på de internasjonale skitoppene.
<br>Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
BEGRENSER LENGDEN: Skistaver har vært debtattert i sommer og høst. En video av norske unggutter er noe av det som har gjort sterkt inntrykk på de internasjonale skitoppene.
Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Som kjent vedtok Det Internasjonale Skiforbundet, FIS, på høstkongressen i Zürich å innføre begrensninger på stavlengden i klassisk denne vinteren.

- Dette er et av flere grep for å bevare klassisk langrenn. Alle var enige om at det måtte komme en regel, så var det diskusjoner om prosenter, men alle var enige om at det måtte komme en regel, sa Norges representant i verdenscupkomiteen i FIS, Åge Skinstad, da.

Nå forteller derimot den finske FIS-representanten, Juha Kolu, til avisa Hufvudstadsbladet, at det var en video av norske 10-åringer på staketrening som ble utslagsgivende for komitéen.

- De norske guttene på videoen brukte staver som var lengre enn dem selv, og de gjorde utstuderte, langsomme stakebevegelser, sier Kolu til Hufvudstadsbladet.

Ulvangs video

Det var altså etter å ha sett denne videoen at komitéen skal ha blitt enige om å begrense stavlengden til 83 prosent av utøverens kropp. De siste årenes stakerevolusjon i klassisk langrenn har bekymret mange av skitoppene, som gjerne vil beholde diagonalgang i den klassiske stilen framfor å ha rene stakekonkurranser.

- Målet med den nye stavregelen er å forsikre oss om at stavene ikke skal bli enda lengre, sier Kolu til avisa.

Åge Skinstad bekrefter overfor Dagbladet at en treningsvideo av norske unggutter ble vist på høstkonferansen, og at den også gjorde inntrykk på de andre delegatene i FIS.

- Det var jo selvfølgelig ikke den eneste årsaken til at regelen ble vedtatt, men det er helt korrekt at det ble vist en video. Vegard (Ulvang, leder i langrennskomitéen i FIS) hadde med en video fra Sognefjellet i sommer som viser noe av galskapen i utviklingen av klassisk langrenn. Det å beholde allsidigheten i skigåing, å lære seg de ulike teknikkene i tidlig alder samtidig som man utvikler muskultaturen er utrolig viktig. Mye av det blir borte når man driver spesifikk trening som dette, sier Skinstad.

Må ha muskler

Konsekvensen av de siste åras staking, er at det i år innføres stakefrie soner i en del renn i Norge. Blant annet under verdenscupkvalifiseringa på Gålå nå førstkommende helg.

I tillegg kommer som kjent den internasjonale stavlengdebegrensningen.

- Det er jo interessant at den videoen gjorde sånn inntrykk, sier Vegard Ulvang til Dagbladet.

Ulvang forteller at han filmet skiteknikk-trening på Sognefjellet i sommer da tre unggutter mellom ti og fjorten år kom stakende opp den bratte bakken Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug akkurat hadde staket før dem.

- De kom der, tre på rad, og kreket seg oppover bakken. Det var bratt, så jeg syntes det var litt morsomt å se på dem. Så tok jeg den med i en lengre presentasjon av utviklingen i langrenn som jeg viste både i Cancun i sommer og nå i høst. Der er poenget at de yngre gjør som de beste, og når Martin Johnsrud Sundby staker i verdenscupen vil barna gjøre det de også. Det er det samme som når Anders Aukland staker Birken, så vil 500 mann på min alder gjøre det samme, selv om vi ikke har musklene til å gjøre det, sier Ulvang.

Og akkurat der ligger hovedproblemet med stakingens inntog i klassisk langrenn. For å stake seg rundt må man være bedre trent enn det de fleste barn og mosjonister er.

- Jeg sto på Midtfjellet under Birken i år og så på de tre første puljene som passerte der. Jeg kunne diska mange hundre, sier Åge Skinstad.

- De var ikke sterke nok til å stake opp og måtte ut i fiskebein. Da endte det med at de småskøytet oppover, og det er juks. Hovedproblemet framover blir å være streng å diske de som ikke behersker det, fortsetter han.

Vil beholde to stilarter

Hele det internasjonale skimiljøet stiller seg ifølge Ulvang bak ønsket om å beholde to stilarter i langrenn. Derfor tror han også at videoen fra Sognefjellet gjorde sånn inntrykk på dem som så den.

- Det er et spørsmål om hvordan vi vil konkurrere om fem år. Vil det være attraktivt å rekruttere barna inn i en idrett som vi så på videoen? Det var alle enige om at det ikke var. Staking som gren har ikke noen framtid i langrenn. Langrenn er mer enn verdenscup og langløp, så selv om vi lever godt med at Martin Johnsrud Sundby staker i verdenscupen i noen år, så spørs det om det rekrutterer flere skiløpere.