Norske 15-åringer fikk eksklusivt innblikk i Ødegaards nye stjerneliv

- Helt uvirkelig.

(Dagbladet): 15-årslaget til Holeværingen Fotball fra Buskerud er denne uka på en eventyrtur.

Fra og med onsdag til og med søndag har de 22 guttespillerne innpass på Real Madrids topp moderne treningsanlegg på Valdebebas utenfor Madrid.

Der trener de to ganger daglig og får benytte seg av alle fasilitetene.

- Det er egentlig helt uvirkelig. Det har vært veldig spennende med mye trening og opplevelser, sier Espen Bang på telefon fra Madrid til Dagbladet.

Bang er én av fire i lagledergruppa som er med de håpefulle gutta på tur.

Høydepunktet Martin Onsdag fikk laget møte Martin Ødegaard på treningsfeltet. Der fikk lagets spillere spørre den norske stjerna om hva som helst. Og selvsagt ble det tatt bilder og skrevet autografer. Saken ble først omtalt av NRK Super.

Ødegaard fortalte gruppa i detalj om hvilke valg og prioriteringer han har gjort for å komme dit han er i dag.

- Så langt har nok møtet med Martin vært høydepunktet. Det var til stor inspirasjon, både for gutta og oss i lagledelsen. Noen av tingene var nok en vekker for både spillerne og oss, blant annet viktigheten av kosthold og det man gjør mellom treningsøktene, forteller Bang.

Torsdag var et nytt høydepunkt for 15-åringene da de fikk omvisning på Santiago Bernabéu.

- Vi er opptatte av at det kun finnes én Martin Ødegaard. Denne turen tok vi litt fordi den skaper minner for livet for spillerne, og gutta får dele verdier og opplevelser.

Suger til seg kunnskap Kombinert med omvisningene og utforskingen av anlegget trener G15-laget to ganger til dagen på Valdebebas-anlegget.

Der blir de utelukkende instruert av Real Madrid-trenere. Det gjør at motivasjonen og konsentrasjonen er enorm.

- At det er Real Madrid-folk som trener dem gjør at de suger til seg alt. Det er en intens konsentrasjon hos samtlige. Det er veldig mye å hente med seg hjem, både for dem og for oss trenere.

Bang er overbevist om at det de observerer og lærer på Valdebebas er overførbart til norsk fotball og driften av mindre klubber som for eksempel Holeværingen.

- Selvsagt er Real Madrid med Valdebebas en helt annen verden enn Norge og Holeværingen, men det er mye som kan overføres. Blant annet ser vi at de aldersbestemte lagene i Real Madrid trener omtrent like mye som guttelag i Norge. Altså er det ikke nødvendigvis antall treningstimer som skiller de som lykkes fra vanlige norske klubber.

Holeværingens trenere observerer nyanseforskjeller på hvordan Real Madrids trenere legger opp treninga sammenlignet med den de vanligvis forbereder for guttelaget i Norge.

Fra Real Madrid til Holeværingen I den spanske storklubben er øvelsene annerledes for å gi tenåringene mest mulig ballberøringer og involveringer, samtidig som de konsentrerer seg om hva medspillerne gjør uten ball.

- Klarer vi å hente ut essensen på det som skjer i Real Madrid, så tror jeg det kan overføres til en mindre klubb hjemme som oss. Vi ser at om ledergruppa gjør ting på en riktig og inspirerende måte overfor gutta, så er det utrolig hva man kan få til.

Likevel er det ikke på treningsfeltet man nødvendigvis blir best.

Det har vært en tankevekker for spillerne og trenerne.

- I Real Madrid er de veldig oppmerksomme på det som skjer før, mellom og etter treningene. Viktigheten av gode holdninger og et riktig kosthold blir understreket, og det har nok vært litt overraskende for flere av gutta, sier Bang.

- Naturligvis er det et veldig sammensatt bilde som forklarer hvorfor Real Madrid er så gode på treningsarbeidet i aldersbestemte klasser. For oss handler det om å analysere det vi ser og erfarer på en best mulig måte slik at vi kan bruke det konstruktivt i miljøet hjemme i Norge. Jeg tror det er viktig, ikke bare for oss, men også for norsk fotball, at man tar muligheten til å utforske større lag og observere hva de gjør annerledes for og selv bli bedre, avslutter Bang.

Søndag reiser guttelaget hjem. Bort fra ultramoderne Valdebebas og hjem til Svendsrudmoen stadion.

- Trenerapparatet i Holeværingen vil fremover holde kontakt med et trenerteam i Real Madrid, og vi vil bygge både vårt lag og klubben videre basert på både de fotballmessige og organisasjonsmessige erfaringene vi tar med oss fra Real Madrid, sier Espen Bang - og understreker at de også er svært fornøyde med gode fasiliteter også hjemme i Buskerud.