SKJEVFORDELING: Å arrangere vinter-OL har blitt en arena for asiatiske land. Prosessen bak tildelingene synes Aleksander Aamodt Kilde, Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud og co. er kritikkverdig. Her er de på Dale-lanseringen av OL-klær på Hard Rock Cafe. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SKJEVFORDELING: Å arrangere vinter-OL har blitt en arena for asiatiske land. Prosessen bak tildelingene synes Aleksander Aamodt Kilde, Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud og co. er kritikkverdig. Her er de på Dale-lanseringen av OL-klær på Hard Rock Cafe. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Vinter-OL i Asia

Norske alpinstjerner ut mot OL-tildelingen: - Det er trist

Først i 2026 kan vinter-OL bli arrangert på et typisk vintersted med eksisterende kultur og interesse for skisport. De norske alpinessene synes det er uheldig.

NATIONALTHEATRET (Dagbladet): OL i Sotsji i 2014. OL i Pyeongchang i 2018. OL i Beijing i 2022.

De norske alpinstjernene er kritiske til IOC' tildeling av olympiske vinterleker til steder uten eksisterende skiidrettskultur og -interesse.

Som Dagbladet skrev i går, er billettsalget svært labert til OL i Pyeongchang kommende vinter. Sørkoreanerne bryr seg lite om skiidrettene, mens europeiske og nordamerikanske tilhengere holder seg hjemme under vinterlekene.

De som vil se Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud, Henrik Kristoffersen, Aleksander Aamodt Kilde, Nina Løseth og Ragnhild Mowinckel fra TV-stolen i Norge, må stå opp midt på natta i 03-04-tiden om gulløpene skal bli sett live fra TV-skjermen i Europa.

Neste mulighet for et vinter-OL i Europa kommer først i 2026. Det faller ikke i god jord i den norske utøverleiren.

SAMHOLD_ Ragnhild Mowinckel, Aksel Lund Svindal, Nina Løseth og Kjetil Jansrud må holde stemningen oppe i laget i ukene når de skal isolere seg under OL i Pyeongchang. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SAMHOLD_ Ragnhild Mowinckel, Aksel Lund Svindal, Nina Løseth og Kjetil Jansrud må holde stemningen oppe i laget i ukene når de skal isolere seg under OL i Pyeongchang. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det er synd å se at det stort sett er landene i øst som er villige til å ta seg råd til vinter-OL, med en regning som gjør at jeg samtidig godt kan forstå at mange i vestlige land synes det er for dyrt. Oslo hadde en god mulighet til å gi noe annet, men man må samtidig respektere at det ble slik, sier Jansrud til Dagbladet.

- Det er trist. Det skal jeg ærlig innrømme, men det er sånn det blir iblant når det er OL for hele verden. Noen er heldige i et OL, så er det en annen verdensdel som kommer bedre ut neste gang, supplerer lagvenninne Ragnhild Mowinckel.

- Merkelige plasser

Den norske alpindronninga Nina Løseth stusser over valget av OL-verter.

- OL havner ofte på merkelige plasser. Vancouver i 2010 har jeg hørt var et bra OL, ifølge min søster Mona. Sotsji var derimot så som så. Nå venter Pyeongchang og deretter Beijing. OL blir lagt til spesielle steder, sier Løseth til Dagbladet.

- For vår der skulle vi helst sett at OL var nærmere Europa eller Nord Amerika, mener Mowinckel.

Aksel Lund Svindal velger å fokusere på det positive.

- Det bor mange mennesker i Asia, så det er ikke ufortjent at de får noen OL der også, sier Lund Svindal til Dagbladet.

ALENE: Nina Løseth innser at hun trolig må klare seg uten familien i nærheten under vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ALENE: Nina Løseth innser at hun trolig må klare seg uten familien i nærheten under vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det kan virke som det er andre krefter enn idretten selv som bestemmer. Med den tankegangen blir det dessverre viktigere å gjennomføre OL på steder med veldig mange mennesker enn å ha det der det er gode anlegg og løyper.

Den positive siden

Kjetil Jansrud ser også nyansene i saken, i hvert fall når det gjelder OL i Beijing i 2022.

- Du kan snu det på hodet: Det er en én milliard kinesere som kan få øynene opp for skisport. Kina vil prøve å gjøre dette til en folkesport. Det er den positive siden, supplerer den regjerende olympiske mesteren fra Sotsji.

Men i Pyeongchang i februar blir det trolig skuffende få tilskuere og interesse. Selv utøvernes nærmeste venner og familier holder seg hjemme, med noen unntak.

Blant annet forteller Nina Løseth at hun ikke tror noen av hennes nærmeste tar turen til Pyeongchang se henne jakte på OL-medaljer i februar. Det er statusen for mange av utøverne.

Sjeldent OL-besøk

Aleksander Aamodt Kilde er blant unntakene, litt fordi han har familie bosatt i Asia i Singapore og Malaysia, som dermed har noe kortere reisevei enn nordmenn flest.

POSITIV: Kjetil Jansrud ser også fordelene med å forsøke å engasjere asiatene mer i vinteridrett. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
POSITIV: Kjetil Jansrud ser også fordelene med å forsøke å engasjere asiatene mer i vinteridrett. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- En ting er å dra til Pyeongchang. Verre er det å finne et sted å bo. Da er man nesten avhengig av å kjenne noen der borte. Da må kanskje vi utøverne hjelpe til. Familien min kommer i hvert fall. De har kort reisevei fra Singapore og Malaysia, forteller Kilde til Dagbladet.

Kildes far bor i Malaysia. Broren bor i Singapore, sammen med sønnen Hugo og kona, som er fra USA.

- Det hadde vært morsomt å ha vinter-OL et sted hvor alpinsporten er større. For oss nordmenn er det bedre å ha noe som er nærmere hjemme. Sånn er det nå. Vi får håpe det kommer en mulighet seinere, sier alpinesset.

Jacobsen vil ha variasjon

Neste mulighet er altså i 2026, all den tid OL i 2022 går i Beijing. Kineserne satser - som Dagbladet har skrevet en rekke saker om tidligere - massivt også på skiidrettene, med norske trenere deriblant i langrenn og skiskyting.

I henhold til en ny IOC-reform i Olympic Agenda skal det i framtiden legges mer til rette for at typiske vintersteder kan arrangere vinter-OL i større grad enn realiteten har vært den siste tiden.

- Jeg tror det er viktig å tenke på framtiden og fortsatt sørge for at OL er et attraktiv konsept med variasjon i hvor det arrangeres, sier IOC-kandidat Astrid Uhrenholdt Jacobsen til Dagbladet.