Norsk spillerutvikling:

Norske barn blir visstnok dullet med. Likevel er unggutta i europatoppen, mens A-landslaget sliter. Hvorfor?

Norsk fotball får kritikk for å spisse satsingen og toppe lagene for sent. Likevel er Norge mye bedre på gutte- og ungdomsnivå enn på seniornivå. Slik forklares den ulogiske tendensen.

LEVERER: Akkurat som for tre år siden er det norske U21-landslaget i ferd med å få fram et lag helt i europatoppen. Likevel blir A-landslaget bare svakere og svakere. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
LEVERER: Akkurat som for tre år siden er det norske U21-landslaget i ferd med å få fram et lag helt i europatoppen. Likevel blir A-landslaget bare svakere og svakere. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kritikken mot norsk fotball har haglet i høst. Profiler som Ole Gunnar Solskjær, Nils Arne Eggen og Kjetil Rekdal har alle vært kritiske til norsk fotballs utvikling.

Det er ikke så rart. Norges 81. plass på FIFA-rankingen er bunnotering. Selv Færøyene med sine 49 000 innbyggere er bedre. På UEFAs klubbranking har Norge gått fra forrige sesong rekordgod til årets rekordsvake prestasjon.

Hvis Norge hadde gjort det like bra i Europa som i fjor i fem år på rad, ville vi oppnådd 36,25 UEFA-koeffisientpoeng totalt. Det ville gitt en 9. plass på UEFAs klubbranking, foran nasjoner som Belgia, Nederland, Tyrkia, Tsjekkia, Sveits og Hellas. I så fall ville Norge ha doblet antal plasser i Champions League-kvalifiseringen.

Om Norge derimot gjør det like dårlig i Europa som i år i fem år på rad, vil vi ende opp med 6,88 koeffisientpoeng totalt. Det hadde holdt til en 38. plass på UEFAs klubbranking, bak blant annet Liechenstein, Albania, Kazakhstan og Aserbardsjan.

Kan miste plass i Europa

I dag er Norge nr. 23 på denne rankingen med relativt kort vei opp til Danmark, Sverige, Skottland og Polen. Men neste år mister Norge den nest beste Europa-sesongen i 2012/13 da både Molde og Rosenborg var i gruppespillet i Europa League - i likhet med i fjor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer