Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk spillerutvikling:

Norske barn blir visstnok dullet med. Likevel er unggutta i europatoppen, mens A-landslaget sliter. Hvorfor?

Norsk fotball får kritikk for å spisse satsingen og toppe lagene for sent. Likevel er Norge mye bedre på gutte- og ungdomsnivå enn på seniornivå. Slik forklares den ulogiske tendensen.

LEVERER: Akkurat som for tre år siden er det norske U21-landslaget i ferd med å få fram et lag helt i europatoppen. Likevel blir A-landslaget bare svakere og svakere. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
LEVERER: Akkurat som for tre år siden er det norske U21-landslaget i ferd med å få fram et lag helt i europatoppen. Likevel blir A-landslaget bare svakere og svakere. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kritikken mot norsk fotball har haglet i høst. Profiler som Ole Gunnar Solskjær, Nils Arne Eggen og Kjetil Rekdal har alle vært kritiske til norsk fotballs utvikling.

Det er ikke så rart. Norges 81. plass på FIFA-rankingen er bunnotering. Selv Færøyene med sine 49 000 innbyggere er bedre. På UEFAs klubbranking har Norge gått fra forrige sesong rekordgod til årets rekordsvake prestasjon.

Hvis Norge hadde gjort det like bra i Europa som i fjor i fem år på rad, ville vi oppnådd 36,25 UEFA-koeffisientpoeng totalt. Det ville gitt en 9. plass på UEFAs klubbranking, foran nasjoner som Belgia, Nederland, Tyrkia, Tsjekkia, Sveits og Hellas. I så fall ville Norge ha doblet antal plasser i Champions League-kvalifiseringen.

Om Norge derimot gjør det like dårlig i Europa som i år i fem år på rad, vil vi ende opp med 6,88 koeffisientpoeng totalt. Det hadde holdt til en 38. plass på UEFAs klubbranking, bak blant annet Liechenstein, Albania, Kazakhstan og Aserbardsjan.

Kan miste plass i Europa

I dag er Norge nr. 23 på denne rankingen med relativt kort vei opp til Danmark, Sverige, Skottland og Polen. Men neste år mister Norge den nest beste Europa-sesongen i 2012/13 da både Molde og Rosenborg var i gruppespillet i Europa League - i likhet med i fjor.

Med andre ord kommer Norge til å falle på rankingen neste år. At Molde, som er den norske klubben som er høyest på UEFA-rankingen, heller ikke i år klarte å kvalifisere seg for Europa og ha muligheten til gjenskape forrige sesongs eventyr, er neppe godt nytt for Norges sjanser til å bedre rankingen.

Rosenborgs islandske spiss Matthías Vilhjálmsson gikk hardt ut mot barnefotballen i Norge i et intervju med Dagbladet i sommer. Islendingen er en av flere som har kritisert norsk fotball for å vente for lenge med å spisse satsingen og toppe lagene.

Topp 14 i Europa

Men akkurat denne kritikken gir liten mening basert på resultatene. Der Norge sliter stort på seniornivå, eksemplifisert gjennom FIFA- og UEFA-rankingen, er Norge meget gode på aldersbestemte nivå.

I kveld spiller Norges U21-landslag playoff mot Serbia. En EM-billett er innen rekkevidde i et mesterskap hvor kun de 12 beste nasjonene i Europa får delta - og hvor for eksempel Frankrike, Belgia, Kroatia og Nederland allerede er slått ut.

Med andre ord er U21-landslaget minimum blant de 14 beste i Europa. For tre år siden tok U21-landslaget bronse i U21-EM. På A-landslagsnivå har derimot Norge hele 34 europeiske nasjoner foran seg på rankingen.

- Er ikke det et stort paradoks når kritikken ofte omhandler det vi gjør på barne- og ungdomsnivå?

- Vi mener at vi med utgangspunkt i vår modell og verdisett er i stand til å utvikle toppspillere som er konkurransedyktige i tenårene. Alt tyder på det, basert på erfaringer med aldersbestemte landslaget, sier Håkon Grøttland, talentsjef i Norges Fotballforbund (NFF), til Dagbladet.

- Når det er sagt, kan ting alltids bli bedre, og derfor har vi satt i gang massive tiltak for å bli enda bedre inn mot de yngste. Årsaken til at vi ikke presterer på seniornivå er nok sammensatt, men det blir i alle fall altfor enkelt å lete etter hovedårsakene i barne- og ungdomsfotballen.

Norge herjer på ungdomsnivå

Det er ikke bare U21-landslaget som gjør det bra. G15-landslaget deltok i en større internasjonal turnering tidligere i år og ble nr. 3 i konkurranse med Brasil, USA, Japan, England, Italia, Østerrike, Mexico, Qatar, Slovenia, Russland og Kroatia.

- G15-landslaget har også slått Sveits to ganger i år, en nasjon som alle skulle lære av for noen år siden, sier Grøttland.

G16-landslaget er videre til andre EM-runde etter å ha slått Ukraina i gruppa, en nasjon som har 45 millioner innbyggere og er kjent for å selektere hardt. G17-landslaget vant åpent nordisk mesterskap i sommer, foran Polen, Romania og Sverige. U19-landslaget er videre til andre kvalifiseringsrunde i EM. De norske fotballjentene er også helt i europatoppen.

- Konklusjonen må være at vi i hvert fall tilhører øvre middelklasse på guttesiden på aldersbestemte nivå.

- Men hvorfor sliter vi så mye på seniornivå? Hvorfor stopper utviklingen opp?

- Modellen fungerer selv om mye i modellen kan og kommer til å bli bedre. Vi senser at ting flater litt ut i slutten av tenårene. Årsaken er nok mer sammensatt, men bør diskuteres i like stor grad som barnefotball.

Slik skal Norge bli like gode på seniornivå

- Hvilke endringer kan dere gjøre for å hindre utflating og stagnasjon i slutten av tenårene?

- Vi må bli bedre på individualisering med utgangspunkt i vekst og utvikling, bedre på intensitetsstyring og totalbelastning og bedre på rolletrening. Og så er det jo det vanskeligste: mesterlære.

Grøttland mener klubbene i Tippeligaen sitter med mye av ansvaret.

- Jo flere gode seniorer i en gruppe man kommer inn i som junior, jo større er sjansen for at utviklingen fortsetter. Med andre ord: Jo flere A-staller med god treningskultur, jo bedre er det for unge spillere som kommer inn og skal lære av forbildene. Jeg mener dette er viktigere enn mye spilletid.

- Hele norsk fotball må bli bedre på det som går på belastning, intensitet, individualisering i forhold til vekst og utvikling av rolle. NFF har vært for lite bevisste på dette og følgelig også klubbene. Men all utvikling starter med en erkjennelse, og dette er vi i ferd med å ta tak i. Det er blant annet definert inn som et spesifikt utviklingsområde i NFFs handlingsplan.

- Positivt å dra utenlands

- Hvis treningshverdagen er viktigere enn kamphverdagen, er vel du av den oppfatningen at Martin Ødegaards overgang til Real Madrid var et godt valg?

- Hvis norske spillere har mulighet til å dra ut og få sin treningshverdag i gode A-lag, må det være positivt. Jeg er mer skeptisk til utenlandske akademier. Men vi har sett før at hvis vi får norske A-lag på et høyt nok nivå, vil treningsmiljøet generere unggutter og store talenter automatisk på et tilsvarende eller høyere nivå, som Rosenborg på 90- og tidlig 2000-tallet, sier Grøttland.

Han får delvis støtte av Nils Arne Eggen, som trente RBK i denne gullalderen.

- Man må bare trene mer og bedre. Det er selvfølgelig også en fordel om nivået i Tippeligaen blir bedre, slik at Rosenborg får tøffere matching. Enkelte må skjerpe seg. Dette er viktig at folk forstår, sier Eggen.

- Da kan vi ikke holde på å sende vekk talentene våre når de er tenåringer. Vi må utvikle dem til de er gode nok for å gå rett inn på en internasjonal toppklubb. Vi kan ikke sende 18-åringer til Spania. De må vel ha nok av egne talenter å ta av. Vi må ta vare på våre egne talenter og utvikle dem. Det vil heve nivået på klubbene og bedre resultater i europeiske turneringer, sier trenerlegenden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!