FERDIG I EM: Svein Oddvar Moen og hans dommerteam får ikke dømme med i EM. Foto: AFP PHOTO / VINCENZO PINTO
FERDIG I EM: Svein Oddvar Moen og hans dommerteam får ikke dømme med i EM. Foto: AFP PHOTO / VINCENZO PINTOVis mer

Norske dommere ferdige i fotball-EM etter kontroversielle avgjørelser

Svein Oddvar Moen og hans dommerteam reiser hjem fra fotball-EM, bekrefter dommersjef Terje Hauge til NTB.

Svein Oddvar Moen og hans dommerteam har dømt sin siste kamp under fotball-EM. De reiste hjem torsdag.

- Det har vært en flott opplevelse. Vi har hatt en situasjon som ødelegger for oss, men det er del av gamet. Vi skulle gjerne vært det første straffesparket foruten, men når man mister en situasjon som det, er det nådeløst. Det visste vi før vi dro, og det vet vi nå, sier Moen til NTB.

Moen og hans dommerteam fikk to kamper under mesterskapet i Frankrike. Situasjonen 37-åringen så gjerne skulle vært foruten, kom i den første kampen. Slovakias Martin Skrtel slapp unna med en albue mot Wales-spiller Jonny Williams inne i 16-meteren.

Klarte målet sitt

- UEFA mente at vi skulle blåst straffe på den, ellers har vi kun fått tommel opp for det vi gjorde i den første kampen og hele den andre kampen, forteller Moen.

De norske dommerne kom også i fokus da Polens Artur Jedrzejczyk gikk i ryggen på Ukrainas Andrej Jarmolenko i den siste gruppespillkampen Moen dømte.

- Det er ikke straffe. Og der er UEFA veldig enige med oss. Det var viktig for oss å reise oss etter situasjonen i den første kampen, og det følte jeg vi klarte. Målet vårt var to kamper, og det oppnådde vi. At vi nå reiser hjem er fair, sier Moen.

De yngste reiser hjem

Dommersjef Terje Hauge i Norges Fotballforbund, Terje Hauge, bekrefter at seks dommerteam er ferdigblåste for denne gang. Alle teamene reiste hjem torsdag.

- Felles for disse teamene er at alle er unge. Det er de seks yngste parene med minst erfaring fra mesterskap og store kamper som reiser hjem. Dette bruker UEFA som argumentasjon når de nå har valgt ut ti team som blir i Frankrike, forklarer Hauge, som vet at UEFA er fornøyde med innsatsen til de norske dommerne.

- De har brukt to år på å komme hit, og de har slåss med mange gode dommerteam som ikke får være her. UEFA sitter igjen med et godt totalbilde av innsatsen deres, sier Hauge.

- Vi er veldig fornøyde med bare å ha kommet hit. Det har vært en lang vei, men vi har dømt fotball i EM. Det betyr at vi er gode. Når man ser på de dommerteamene som er igjen, er det rutinerte team fra store ligaer. Vi skal kjøre på og satse mot VM i Russland om to år, sier Moen.

Men først skal 37-åringen og hans team ha sommerferie i Norge.

- Nå blir det noen uker ferie. Det blir deilig, avslutter den norske dommeren.

(NTB)