- UKJENT: Verken lederen av det norske dopinglaboratoriet, Peter Hemmersbach (t.v.), eller leder for Antidoping Norge, Anders Solheim, kjenner til bruk av xenongass som dopingmetode. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
- UKJENT: Verken lederen av det norske dopinglaboratoriet, Peter Hemmersbach (t.v.), eller leder for Antidoping Norge, Anders Solheim, kjenner til bruk av xenongass som dopingmetode. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer

Norske dopingeksperter hadde ikke hørt om edelgass-metoden før

Russerne anklages for epo-juks.

(Dagbladet): I programmet «Sport inside» på den tyske tv-kanalen WDR ble det i kveld satt fram en påstand om at russiske idrettsfolk i flere år stimulert produksjonen av erytropoietin (epo) ved å inhalere edelgassen xenon.

Det samme ble skrevet av The Economist tidligere i februar. Også der hevdes det at det er en metode som brukes i Russland.

- Dette er helt nytt og ikke vært gjenstand for diskusjon i de sammenhenger jeg har vært med innen antidopingarbeidet, sier mangeårig dopingjeger Inggard Lereim, nestleder i styret i Antidoping Norge.

Han sier imidlertid at han har hørt mange liknende rykter om forskjellige stoffer eller metoder, uten at det har vært påvist noen effekt.

I  dokumentaren forteller dopinganalytiker Mario Thevis ved det Wada-akkrediterte analyselaboratoriet i Köln at det i dyreforsøk har vært funnet sterk økning av epo-produksjon ved hjelp av xenon.

Forbudt Lederen ved det norske dopinglaboratoriet, Peter Hemmersbach, sier til Dagbladet at xenongass ikke er noe som har vært vurdert som dopingmiddel.

- Mario Thevis som sier noe om studiene i dokumentaren, er en veldig fornuftig person. Men bare for å ha nevnt det - øke epoproduksjon gjør du også ved å bruke høydehus eller trene i høyden, sier Hemmersbach.

Han vet ikke noe om påstandene om at metoden benyttes i Russland.

- Sånne ting er aldri tatt helt ut av luften. Men hvis det nå høres ut som jeg sår tvil om dette, er det fordi vi har sett mange slike påstander tidligere. Men hvis de virkelig har brukt det, som det blir antydet i 8-9-10 år, er det viktig å ta det på alvor og sjekke det, sier Hemmersbach.

At xenon ikke står på dopinglista, betyr ikke nødvendigvis at det er tillatt å bruke det. I dopinglistas underpunkter om metoder, står det under punkt M1.2 at det er forbudt å:

«Kunstig å stimulere til økt opptak, transport eller levering av oksygen til kroppens vev, inkluderer, men er ikke begrenset til bruk av perfluoroforbindelser, efaproxiral (RSR13) og modifiserte hemoglobinprodukter (f.eks. hemoglobinbaserte blodsubstitutter, mikroenkapsulerte hemoglobinprodukter), unntatt tilførsel av oksygen.»

Økt produksjon av epo i nyrene vil igjen stimulere til økt produksjon av røde blodlegemer i ryggmargen, som igjen gir økt transport av oksygen i kroppen.

- Avsløres av blodprofiler Bruk av xenongass er per i dag ikke mulig å påvise ifølge den tyske dokumentaren.

Lereim mener likevel at de som bruker denne metoden driver et sjansespill. For selv om ikke xenongass nødvendigvis vil være så lett å påvise, vil en unaturlig stor produksjon av nye, røde blodlegemer vil vises på blodprofiler.

- Når man følger utøvere over tid, vil alle slike unaturlige endringer gi mistanke.

Leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, har heller ikke hørt om inhalering av xenongass som dopingmetode tidligere. Hvor vidt det er straffbart, mener han det er opp til Wada, som administrerer dopinglista å svare på.

- Men uavhengig av det, mener jeg det er viktig å spørre seg hva som er etisk riktig og galt og å gjøre seg en refleksjon rundt det. Toppidrettsutøvere skal være rollemodeller for de som driver breddeidrett, sier Solheim til Dagbladet.

- HELT NYTT: Tidligere leder av FIS' medisinske komite, Inggard Lereim, har heller ikke hørt om bruk av xenongass i dopingsammenheng tidligere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
- HELT NYTT: Tidligere leder av FIS' medisinske komite, Inggard Lereim, har heller ikke hørt om bruk av xenongass i dopingsammenheng tidligere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer