Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norske dopingjegere jager seilere jorda rundt

Omfattende testing under Volvo Ocean Race.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Verdens tøffeste seilere er klare for Volvo Ocean Race jorda rundt. Nå blir de for første gang avlegge prøver til norske dopingjegere underveis i den 37 000 nautiske mil lange regattaen - riktignok ikke ute på havet, men så snart de kommer i land på ni stop-overene underves.

- Vi har jobbet i lang tid med å få til et samarbeide med Anti Doping Norge og det internasjonale antidopingbyrået WADA, og nå er samarbeidet på plass. Seilerne vil bli testet på land, sier Knut Frostad til Dagbladet.no.

Regattaen regnes som verdens hardeste havregatta, og går over 9 måneder i 70-fots båter. Regattaen "tjuvstarter" med havneregatta i Alicante lørdag, men det store startskuddet går ikke før båtene drar til havs fra Alicante den 11. oktober.

Frostad har deltatt fire ganger tidligere i Volvo Ocean Race, to ganger med egen båt. I vinter ble ansatt som administrerende direktør for havseilasen, som for to år siden førte til et dødsfall og én båt som sank i havet.

Intet sett 

- Hvor utbredt er doping i seilsporten på dette nivået?

- Jeg har aldri sett eller hørt noe om seilere som har brukt doping. Men man skal vel aldri si aldri. Jeg tror imidlertid at miljøene ombord er så gjenomsiktige. Og seilerne er ikke lenge på ett og samme lag. Man hopper fra team til team, og skifter lagkamerater. Jeg tror det ville blitt oppdaget veldig tidlig dersom noen brukte dopingmidler, mener Frostad, som er i Alicante foran lørdagens in shore race.

Straffen 

GENERALPRØVE: Startskuddet i Volvo Ocean Race nærmer seg med stormskritt. I går var det en  treningsregatta der sju av åtte båtene seilte mot hverandre. Foto: Volvo Ocean Race
GENERALPRØVE: Startskuddet i Volvo Ocean Race nærmer seg med stormskritt. I går var det en treningsregatta der sju av åtte båtene seilte mot hverandre. Foto: Volvo Ocean Race Vis mer

Neste lørdag smeller altså det store startskuddet og de åtte båtene starter kappseilasens første etappe.

- Volvo Ocean Race er en regatta som krever enorm fysisk styrke og lite søvn i lange perioder. Forhold som gjør bruk av dopingmidler fristende. Er det naivt å tro at doping ikke finnes?

- Kanskje, men jeg har som sagt aldri sett noe. Jeg har selv blitt testet i forbindelse med OL, men aldri i forbindelse med Volvo Ocean Race, sier Frostad.

- Dersom en seilers A- og B-prøve er positiv blir det innkalt til høring der en jury avgjør om seileren skal diskvalifiseres fra én eller flere etapper. Det Internasjonale Seilforbundet, ISAF, avgjør eventuell videre straff. Dersom en båt har to eller flere seilere som blir dopingtatt så kan hele båten bli disket, sier racedirektør Jack Lloyd, som fortsetter:

- Seilerne har et selvstendig ansvar for alt som de tilfører kroppen underveis, og de bli bli testet jevnlig og rutinemessig.

Enslig nordmann 

Aksel Magdahl (29) er den eneste norske seileren som er med fra starten i regattaen. Magdahl er navigatør og nestkommanderende ombord på den nordiske båten Ericsson Racing Team 3.

- Jeg gleder meg veldig. Nervøsiteten foran start har gitt seg, men det er klart at spenningsnivået kommer til å stige. De to første døgnene på førsteetappen blir uhyre viktig. Første båt til Kanariøyene blir trolig første båt i mål, mener Maghdal, som bare får korte øyeblikk på køya de første 48 timene.

image: Norske dopingjegere jager seilere jorda rundt

- Jeg skulle gjerne hatt med flere norske seilere, og har hørt rykter om at flere gode kandidater har vært i kontakt med Ericsson. Det blir sikkert noen utskiftinger underveis, så vi får håpe på enda sterkere norsk representasjon.

-Det kribler i beina når jeg ser båtene ligge her. Skulle gjerne vært med å seile, men får vel nøye meg med modellbåtseiling, ler Knut Frostad.

PS: Gårsdagens treningsregatta var den første der sju av åtte båtene seilte mot hverandre. Spanske Telefonica Black vant treningsregattaen foran amerikanske Puma Ocean Racing, svenskeide Ericsson 4 med seilere fra utenomnordiske land tok fjerdeplassen, Telefonica Blue ble nummer fem, mens Magdahls båt ble nummer seks etter lenge å ha ligget på andreplass. Team Russia ble sist, mens irske Green Team ikke deltok.

ENSLIG SVALE: Norske Aksel Magdahl er eneste nordmann på startlinja i Volvo Ocean Race som starter lørdag. Nå kan han bli dopingtestet jorda rundt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!