STARTET SHOWET: Dustin Byfuglien satte inn Chicago Blackhawks' første, og er Stanley Cup-mester etter seieren over Philadelphia natt til torsdag. Foto: Scanpix/AP/Kathy Willens
STARTET SHOWET: Dustin Byfuglien satte inn Chicago Blackhawks' første, og er Stanley Cup-mester etter seieren over Philadelphia natt til torsdag. Foto: Scanpix/AP/Kathy WillensVis mer

«Norske» Dustin startet showet da Chicago vant Stanley Cup

Ventetiden over etter 49 år.

||| Dustin Byfuglien (25), som har norske aner, scoret det første målet da Chicago Blackhawks sikret seg sin første Stanley Cup-tittel på 49 år.

Patrick Kane ble den store Chicago-helten da han senket Philadelphia Flyers med 4-3-målet drøyt fire minutter inn i forlengningen.

- Helt fra du er liten gutt drømmer du om å score det avgjørende Stanley Cup-målet, sa Kane.

Chicago hadde ikke vunnet det nordamerikanske ishockeysluttspillet siden 1961. Nå er ventetiden omsider over. Det er fjerde gang Blackhawks vinner NHL-finalen.

Videoanalyse
Det måtte videoanalyse til før 21 år gamle Kanes vinnermål ble godkjent. Chicago-spillerne begynte å juble før dommerne hadde tatt sin avgjørelse.

- Jeg visste med en gang at pucken var inne. For en deilig følelse, sa finalehelten. TV-bildene visste helt klart at pucken var inne.

- Jeg tror ingen andre enn meg skjønte at den var inne. Dette er helt uvirkelig. Vi har vunnet Stanley Cup, fortsatte Kane.

Endelig Canadiske Jonathan Toews ble kåret til den mest verdifulle spilleren i sluttspillet. Han sto for en assist i den sjette og avgjørende finalen.

- Herregud. Jeg er målløs. Vi visste fra dag en at vi hadde troppen til å kunne klare dette. At vi når vårt mål er nesten ikke til å tro. Ingenting smaker bedre enn å vinne Stanley Cup, sa Toews.

Alle gode ting tre
Enda lykkeligere var løperen Marián Hossa. Han har tapt to strake finaler med Pittsburgh og Detroit. For ham var alle gode ting tre.

- For en lettelse. Jeg er så glad. Dette var større enn jeg trodde. Det blir en mektig fest når vi kommer hjem, sa slovaken.

Niklas Hjalmarsson ble for øvrig den 27. svensken som har vunnet Stanley Cup. Han lover å vise fram pokalen til venner hjemme i Eksjö.

- Den skal til parken på grillfest. Det kan jeg love, sa Hjalmarsson til Expressen.

Fire titler Chicago hadde den lengste seierstørken av de seks stiftelsesklubbene i NHL. Nå har Toronto Maple Leafs overtatt den rekorden. De har ikke vunnet siden 1967. Philadelphia Flyers på sin side har ikke vunnet siden 1975.

Matchvinner Kane hadde for øvrig assist på Dustin Byfugliens åpningsmål 16.49 inn i kampen. Byfugliens tippoldeforeldre kom fra Geilo, men utvandret til USA.

Chicago Blackhawks står med fire Stanley Cup-triumfer. De har gått til topps i 1934, 1938, 1961 og 2010.

Smerter For Philadelphia ble det en tung aften på hjemmeis. Tidligere Vålerenga-spiller Scott Hartnell måtte se at Chicago hanket inn den fjerde og avgjørende seieren i finalekamp nummer seks.

- Denne historien fikk feil slutt for oss. Det smerter. Det stinker. Jeg kan dra fram alle stygge adjektiver. Selvfølgelig gjør det vondt, sa Hartnell.

(NTB)