STOR DAG PÅ WEMBLEY: Her jubler norske og danske Porsmouth-fans etter FA-cupseieren for to år siden, Joachim Ellingsen er nummer to fra høyre. Foto: Privat.
STOR DAG PÅ WEMBLEY: Her jubler norske og danske Porsmouth-fans etter FA-cupseieren for to år siden, Joachim Ellingsen er nummer to fra høyre. Foto: Privat.Vis mer

Norske fans tror Pompey blir det nye Leeds

Først venter Chelsea på Wembley.

||| • Fotballstudio: FA- cupfinale lørdag kl. 16

(Dagbladet): Portsmouths skandinaviske supporterklubb har 80 medlemmer. I morgen sendes 20 til Wembley.

Til et slags gravøl, mot Chelseas superstjerner.

- Ja, for supporterne er det siste dag i sola før vi er tilbake i mørket. Dette blir den siste festen, sier Venner av Portsmouth- leder Joakim Ellingsen til Dagbladet.

Portsmouth har allerede rykket ned til The Championship og skylder omlag 1,3 millarder kroner. Klubbens beste spillere ble solgt unna i vinter, mange flere forsvinner når sesongen er ferdig etter FA-cupfinalen.

Minuspoeng
Ellingsen tror nedturen bare vil fortsette, og at klubben tar en rask og stygg ferd nedover i ligasystemet.

OVERMAKT: Frank Lampard og Didier Drogba knuste Wigan søndag. Pompey-fansen frykter liknende skrekksifre på Wembley. Foto: AFP/ Paul Ellis
OVERMAKT: Frank Lampard og Didier Drogba knuste Wigan søndag. Pompey-fansen frykter liknende skrekksifre på Wembley. Foto: AFP/ Paul Ellis Vis mer

- Sånn det ser ut i dag, så tror jeg det blir som med Leeds. Vi får får minuspoeng og mister flere spillerne. Det finnes ikke penger til nye, vi får bare vrakgods, sier Ellingen.

Han har ingen tro på at det dukker opp en rik onkel.

- Jeg kan ikke tenke meg at noen vil overta en klubb med sånn gjeld. Stadion er ikke mye verd, og heller ikke blant spillerne er det mange som er verd penger.

Pompey-lederen beskriver sesongen som surrealistisk. Balram Chainrai fra Hong Kong overtok eierskapet for klubben i februar, han etterfulgte Sacha Gaydamak, Sulaiman al-Fahim and Ali al-Faraj.

SISTE ENGLAND-SPILLER: David James er fortsatt i klubben, her sammen med den norske supporterlederen. Foto: Privat
SISTE ENGLAND-SPILLER: David James er fortsatt i klubben, her sammen med den norske supporterlederen. Foto: Privat Vis mer

- Det var en periode vi hadde flere eiere enn seirer. Det skal godt gjøres å få en verre sesong. Det har vært så marerittaktig som det kan bli. Og så har det skjedd mye rart, sier Ellingsen lettere oppgitt.

- Den ene av eierne er det ingen som har sett, det er ingen vet om han er en ekte person. Noen snakker om at klubben kan ha blitt brukt, at det er sugd ut penger av klubben.

Håper på bok
Siste opptelling viste at klubben fra sørkysten skylder 138 millioner pund.

- Hver gang noen uttaler seg så stiger gjelda med 20 millioner pund. Vi håper noen skriver en bok, slik at sannheten kommer fram. Dette skal ikke gå an, med en så liten klubb, sier Ellingsen.

Det var noe annet for to år siden, da Pompey vant FA-cupen for første gang siden 1939. Da hadde laget hadde fire landslagsspillere for England. Nå er bare keeper David James tilbake.

FORSVINNER OGSÅ? Avram Grant er blitt mektig populær blant fansen på tross av nedrykket. Ryktene sier at israeleren overtar West Ham etter sesongen. Foto: AP/Matt Dunham
FORSVINNER OGSÅ? Avram Grant er blitt mektig populær blant fansen på tross av nedrykket. Ryktene sier at israeleren overtar West Ham etter sesongen. Foto: AP/Matt Dunham Vis mer

- Jeg forsto at noe var galt da Harry Redknapp forsvant. Han stakk da det var slutt på pengene. Han framstilte seg som en helt da han forsvant. Bare noen måneder før vant vi FA-cupen og ble nevnt av Sky Sports som en utfordrer til de fire store, sier Ellingsen.

Ingen tror på seier
Så begynte salgene. Glen Johnson stakk til Liverpool, Redknapp tok med seg Peter Crouch og Jermain Defoe til Spurs.

Tottenham var laget Pompey slo ut i semifinalen. Midt i supporterdepresjonen klarer ikke de norske Pompey-fansen å tro på en liknende bombe mot Chelsea.

- Vi er ikke optimister, for å si det sånn. Det er ingen som tror på seier mot Chelsea. De har det beste laget og mest stjerner, sier supporterlederen fra Haugesund.

Gitt opp helt har han ikke, selv om han beskriver en Pompey-seier som det største sjokket på Wembley siden Wimbledon beseiret ligamesterne Liverpool i 1988.

For plutselig har mange spillere plutselig friskmeldt seg til finaledagen, og i bortekampen mot Chelsea i ligaen ble uavgjort snudd til tap først i sluttminuttene.

- Vi må ligge lavt, prøvde å ta dem på kontringer. Vi har noen raske spillere. Det må være håpet. Og at det ikke blir Wigan-sifre, sier Ellingsen.

Og blir Pompey det nye Leeds så blir Ellingsen med klubben nedover, uansett om heisen første stopper i League 2 eller i amatørsystemet.

- Ja, det er ikke snakk om å finne seg et nytt lag. Det får bare bli lavere divisjoner.

GYLNE TIDER: Her feirer Portsmouth-gutta seieren mot Cardiff i 2008. Foto: AP/Tom Hevezi
GYLNE TIDER: Her feirer Portsmouth-gutta seieren mot Cardiff i 2008. Foto: AP/Tom Hevezi Vis mer
SLO SPURS PÅ WEMBLEY: Kevin Prince Boateng nettet på straffe da Spurs ble slått 2-0 i semifinalen. Foto: AFP/IAN KINGTON
SLO SPURS PÅ WEMBLEY: Kevin Prince Boateng nettet på straffe da Spurs ble slått 2-0 i semifinalen. Foto: AFP/IAN KINGTON Vis mer