SUPPORTERENGASJEMENT: Den norske supporterunionen for britisk fotball prøver å påvirke hvor Fernando Torres og co. skal vises på TV: Foto: REUTERS/Jed Leicester
SUPPORTERENGASJEMENT: Den norske supporterunionen for britisk fotball prøver å påvirke hvor Fernando Torres og co. skal vises på TV: Foto: REUTERS/Jed LeicesterVis mer

Norske fans vil ha Premier League på én TV-kanal

Ellers ser de fotball på puben.

||| (Dagbladet): Medge Consulting fikk før jul fatt i rettighetene til Premier League på nordiske TV-skjermer fra høsten 2010 til 2013.

I går åpnet det svenske selskapet for en ny, egen TV-kanal for engelsk toppfotball, dersom ingen andre TV-kanaler er villige til å betale prisen de ønsker seg.

Hvem som viser engelsk fotball engasjerer oså Supporterunionen for britisk fotball. Organisasjonen for supporterklubbene har omlag 100 000 medlemmer, og har opprettet en interessegruppe som har tatt kontakt med Medge Consulting.

Formål: Påvirke beslutningene som tas om Premier League på norske TV-skjermer framover.

Også aktuelle kjøpere av Premier League-fotballen har fått brev fra supporterne. Det bekrefter Pål Chr Møller, supporterleder for Liverpool i Norge og medlem av interessegruppa

Taler på vegne av forbrukerne - Vi har rettet en henvendelse til Medge og potensielle kjøpere. Vi oppfatter oss som forbrukere og taler på vegne av framtidige kunder. Vi mener de som sitter på rettighetene burde snakke med oss, sier Møller til Dagbladet.

Supporterunionen har ingen mening om hvilket medieselskap de tror vil forvalte Premier League best.

- Det verste som kan skje er at rettighetene splittes opp på mange kanaler, tv eller nett. Da må man betale mange ganger for å følge sitt lag, ved flere abbonement og paraboler, sier Møller.

Supporterne stiller krav om at det ikke skal bli dyrere å se Premier League på TV, og vil helst at flest mulig skal få tilgang enkelt.

- Det verste som kan skjer er at man må kjøpe flere store pakker for å følge sitt lag. Da dropper folk å betale og går på puben i stedet. Rettighetshaverne er ikke tjent med det, de får færre kunder og mister annonseinntekter.

Sterk supporterkultur Etter det Møller kjenner til har Medge Consulting så langt ikke besvart supporternes forespørsel, sendt ut i forrige uke. Fra andre har interessegruppa fått positive svar.

Supporterunionen mener norske tilhengere av britisk fotball er spesielt dedikerte. Derfor bør tv-selskaper som Medge høre nøye etter.

- Medge er en ukjent aktør i det norske markedet, og vi vet at norske supportere er annerledes enn svenske og danske fans. Supporterkulturen for engelsk fotball står sterkere i Norge. Det ser man på hvor mange medlemmer som finnes, sier Møller.

- Er dere er fornøyd Canal+ per i dag?

- Det er alltid muligheter for en bedre løsning, og det går på teknologi og interenett. Men det er et faktum at tigjengeligheten for engelsk fotball er utrolig bra nå, med et rekordantall kamper som vises.

MANGE MEDLEMMER: Her ser norske Liverpool-fans sin klubb mot Lyn. Den norske supporterklubben har mer enn 33 000 medlemmer, Manchester Uniteds supporterklubb har 40 000. Foto: Scanpix
MANGE MEDLEMMER: Her ser norske Liverpool-fans sin klubb mot Lyn. Den norske supporterklubben har mer enn 33 000 medlemmer, Manchester Uniteds supporterklubb har 40 000. Foto: Scanpix Vis mer