Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norske forskere skal teste Skys nye drakt

- Stort forbedringspotensial, sier Sky-sjef.

MER Å HENTE? Team Sky er overbeviste om at det er mer å hente når det gjelder hvor aerodynamiske draktene er. Derfor har de startet opp et samarbeid med forskere på NTNU. Her er Peter Kennaugh og Geraint Thomas avbildet med 2016-draktene Down Under. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
MER Å HENTE? Team Sky er overbeviste om at det er mer å hente når det gjelder hvor aerodynamiske draktene er. Derfor har de startet opp et samarbeid med forskere på NTNU. Her er Peter Kennaugh og Geraint Thomas avbildet med 2016-draktene Down Under. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

(procycling.no): Det britiske storlaget Team Sky tok i fjor sommer kontakt med NTNU i Trondheim i håp om å få hjelp til å gjøre draktene mer aerodynamiske.

Nå skal forsker Luca Oggiano forsøke å optimalisere antrekket til verdens største sykkellag, skriver forskningsnettstedet gemini.no.

— Drakten er viktig. Man kan spare ganske mye krefter — spesielt om man sykler nedover eller på flatt underlag. Hvis du for eksempel kan få fem prosent mindre luftmotstand, vil det ha stor innflytelse på ytelsen, sier Luca Oggiano til nettstedet.

Nytt antrekk i giroen? Han er forsker hos Institutt for energi- og prosessteknikk ved NTNU. Tidligere har hans ekspertise nyttegjort seg hos både Olympiatoppen og Adidas.

Oggiano har doktorgrad i aerodynamikk. Nå venter testing i blant annet vindtunnel for å finne ut mer om hvordan materialer og tekstiler oppfører seg under ulike forhold.

Før jul ankom Sky universitetet og nå er man enige om et formelt samarbeid. Det går hovedsakelig ut på testing av lagets nåværende drakter.

— Forhåpentligvis også forslag til forbedringer, håper Oggiano.

- NTNU er verdensledende Sky er kjent for sine «marginal gains» og bruker tid og ressurser på å skaffe seg det beste av det beste.

Lagets utviklingssjef kommer til å følge det norske forskerprosjektet nøye.

- Når det gjelder drakter, er det fortsatt et stort forbedringspotensial, mener Simon Jones.

- Hvorfor har sykkellaget valgt akkurat NTNU i dette arbeidet?

- Kunnskap og potensielle prosjekter er viktige grunner. NTNU har flere verdensledende eksperter i sportsutvikling og tekstiler, så å dra nytte av den kunnskapen er veldig nyttig for oss, sier Jones til gemini.no.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media