- Norske førsteforsvarere for dårlige

- Norske fotballspillere er for dårlige førsteforsvarere. Både på U-landslaget og på A-landslaget avslører spillerne at de har for dårlige individuelle ferdigheter defensivt, var kraftsalven U23-trener og blivende landslagssjef Nils Johan Semb avfyrte i forbindelse med uttaket til neste ukes landskamper i Belgia.

- Dette må på dagsorden, ikke bare for at vi skal forsvare oss bedre men også for at vi skal bli bedre offensivt.

  - Jeg er helt på linje med Nils. Vi er dårligere en mot en enn en del av de vi møter, både med og uten sikring. Det er her vi har mest å hente i nærmeste framtid, og vi har allerede fokusert på det. Det vil vi fortsette å gjøre, sier Egil Olsen.

  Mens resten av verden ser på Norge som et lag med ugjennomtrengelig betong-forsvar og ikke så mye mer, mener altså mennene som styrer norsk fotballs flaggskip at det er i forsvarerrollen det er mest rom for forbedringer. I fjor ymtet Nils Arne Eggen frampå om det samme.

Potensiell gevinst

Drillo vil bare gi tre norske landslagsspillere god attest som førsteforsvarere: Henning Berg, Ronny Johnsen og Alf-Inge Håland.

  - Ronny har kommet seg veldig, fra å være mindre flink. Henning er bra og Alfi brukbar. Der kan vi nesten stoppe, sier han. Han understreker at samtlige på midtbanen kan bli flinkere som førsteforsvarer.

  - Her ligger det en veldig potensiell gevinst i breakdown-muligheter. Vi har ikke hatt den positive utviklingen jeg håpet på. Spillerne på midtbanen er flinke til å bevege seg i forhold til hverandre, men ikke gode nok som førsteforsvarere. Vi ser på videoen at de altfor lett blir dratt av i en mot en-situasjoner.

  Erik Mykland er en god ballvinner, men hans styrke er ifølge Drillo å «lukte» pasninger og bryte dem. Med større aggressivitet og besluttsomhet fra spilleren som støter, vil Norge kunne vinne ballen gunstig mye oftere.

Sone-problemer

Drillo utelukker ikke at den norske rendyrkingen av soneforsvar kan være en medvirkende årsak til at spillerne sliter i mann mot mann-situasjoner.

  - Med ryddig organisering blir behovet for individuelle ferdigheter mindre. I soneforsvar fokuserer vi på kollektivet, og vi er flinkere til å reparere når det går galt, sier han og innrømmer at det kan bli en sovepute.

  - Det kan nok være at markeringsorienterte nasjoner lettere får flinke førsteforsvarere. Det finnes spillere som er veldig gode førsteforsvarere, for eksempel i Italias landslag.

  Også Norges relative svakhet på defensiv dødball kan i Drillos øyne ha sammenheng med det ellers svært så vellykkede og tidvis nesten ugjennomtrengelige soneforsvaret.

  - På landslaget markerer vi på dødball, men det at spillerne ikke er vant til å markere kan føre til at de ikke utfører det så bra. Et alternativ er å kutte ut å markere, og spille sone også på dødball. Kjelsås gjør det under Stig Mathiesen, sier han.

Skrekk og gru

Foran landskampen i Brussel i neste uke vil spillerne få se en video fra kampen i Frankrike der førsteforsvarer-situasjoner er satt sammen, noen av dem til skrekk og advarsel.

  - Vi så mot slutten av kampen mot Frankrike at vi sviktet på dette feltet. Når spillerne blir slitne, vegrer de seg for å gå tett i motstanderen fordi de er redde for å bli lurt. Særlig gjelder det spillere som ikke er særlig hurtige. Så blir de lurt likevel, og det blir en ond sirkel.

  - Det eneste som hjelper er trening, trening, trening, og bevisstgjøring av det vi trener på, sier Drillo.

SKJØNT ENIGE: </B> Nils Johan Semb og Egil «Drillo» Olsen mener begge at norske fotballspillere er for dårlige førsteforsvarere.