- Norske fotballspillere er født med sølvskjea langt ned i halsen

Men Åge Hareide tror Martin Ødegaard (15) kan snu trenden.

MALMÖ (Dagbladet): Etter kampen mot Sandnes Ulf spredde en YouTube-video med høydepunkter av Martin Ødegaard (15) seg utenfor landegrensene. I skrivende stund har klippet nesten en million visninger. Godset-guttens talent har også nådd Sør-Sverige, hvor Åge Hareide er trener for Malmö. 60-åringen har tidligere vært sjef for det norske landslaget, og ser en framtidig ledestjerne i Ødegaard. 

Men kanskje ikke først og fremst som fotballspiller. 

- De unge som kommer fram i neste generasjon må ha noen å strekke seg etter. Martin Ødegaard kan blir en sånn, og da tenker jeg også på utenfor banen. Det er ingen tvil om at han har kvaliteter som fotballspiller, men Ødegaard har også muligheten til å bli noe mer - et godt forbilde, en som bryr seg om de riktige tingene, sier Hareide til Dagbladet. 

Kan sende signal Sunnmøringen trekker fram egenskaper som tålmodighet, fornuft og vilje til å trene. Dessuten mener den tidligere landslagssjefen at en rolig og avbalansert pappa, i form av tidligere toppspiller Hans Erik Ødegaard, er noe som gjør forutsetningene enda bedre.

Ikke for det - Malmö-treneren mener de fleste unge talenter i Norge har gode forutsetninger. Kanskje til og med for gode.  

- I Norge er man født med sølvskjea langt ned i halsen. Norske fotballspillere har blitt mer ego, og framstår tidvis som hvert sitt AS, med rådgivere, agenter, jurister, foreldre og besteforeldre. De skal bli rike, vakre og vellykkede i løpet av noen sekunder. 

- Det er her far og sønn Ødegaard kan sende et ekstremt godt signal til resten av Fotball-Norge. Det er ikke det at man ikke skal ut i verden, men det handler om når man skal gjøre det, hvordan, til hvilken klubb og på hvilke forutsetninger. 

Problematisk opphausing Hareide har trent tre lag i fire perioder i Sverige. Han mener «söta bror» er et stykke foran Ola Nordmann hva virkelighetsoppfatning angår - at svenskene har større forståelse for hva slags arbeid som ligger til grunn for at man til slutt lykkes. 

HAR TRUA: Åge Hareide er ikket vil om at Martin Ødegaard har de fotballmessige kvalitetene som skal til for å lykkes. Malmö-treneren håpet også at Godset-unggutten går foran som et godt eksempel utenfor banen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HAR TRUA: Åge Hareide er ikket vil om at Martin Ødegaard har de fotballmessige kvalitetene som skal til for å lykkes. Malmö-treneren håpet også at Godset-unggutten går foran som et godt eksempel utenfor banen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror fotballspillere blir sett på som halvgode underholdningsartister mer enn idrettsutøvere. Men de fysiske egenskapene som ble vist fram under VM tyder på at det bildet er i ferd med å endre seg. Da er det viktig at vi henger med her til lands også. Fotballtalenter har vi i massevis, med Ødegaard og Sander Svendsen i Molde som de to kanskje mest spennende. 

- Hva må til for at disse lykkes, og på sikt tar Norge til et mesterskap igjen?

- Utviklinga kan stoppe opp. Det kan bli ekstra problematisk når vi er så ekstreme til å hause opp unge talenter i Norge. De må bare trene knallhardt, og være klar over hva som kreves.