Norske Helge knuste Federer

Helge Koll-Frafjord (44) er den eneste nordmannen som har slått Roger Federer.

SLO FEDERER: Helge Koll-Frafjord husker tilbake til da en pur ung Roger Federer ble slått i 1997. Han er den eneste nordmannen som har slått det mange regner som tidenes beste tennisspiller. Foto: NTB scanpix
SLO FEDERER: Helge Koll-Frafjord husker tilbake til da en pur ung Roger Federer ble slått i 1997. Han er den eneste nordmannen som har slått det mange regner som tidenes beste tennisspiller. Foto: NTB scanpixVis mer
  • Følg Casper Ruud - Roger Federer i Dagbladets livestudio.

Fredag skal Casper Ruud ut i sin største test i karrieren så langt. Roger Federer står på andre siden av nettet, men Ruud er ikke den første nordmannen som har møtt det fryktinngytende synet.

I 1997 møtte Helge Koll-Frafjord (44) en pur ung sveitser under en turnering i Kappel i Federers hjemland. Den norske tennisspilleren var bare 22 år selv, men hele seks år eldre enn sin motstander.

- Han var veldig ung den gangen, og på vei opp. Jeg var eldre, og tenkte at det var en kamp jeg skulle vinne. Det klarte jeg heldigvis, forteller Koll-Frafjord til Dagbladet i dag.

Nordmannen vant enkelt 6-4, 7-5. Da han gikk av banen den dagen, visste han ikke at det var en historie han kunne hente fram med stolthet 22 år seinere.

OFFENSIV: Casper Ruud er offensiv før møtet med den sveitsiske superstjernen Roger Federer. Reporter/video: Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet TV. Vis mer

- Frustrerende å tenke på

Koll-Frafjord tar oss med tilbake til dagen da tidenes beste tennisspiller ble slått av en nordmann - for første og foreløpig siste gang.

- Han var ung, men det var mye folk rundt ham – et stort apparat – og jeg skjønte at det var et talent utenom det vanlige. Dette var nok noe av det første han gjorde på seniornivå, så det var godt jeg fikk slått ham før det ble umulig, smiler 44-åringen, som ga seg som toppspiller i 2002.

Koll-Frafjord var rangert som verdens 300 beste spiller på sitt beste, mens Federer fikk en utrolig karriere etter tapet mot nordmannen. Sveitseren har vært rangert som verdens beste spiller i lange perioder, og står med 20 Grand Slam-titler.

Det er derfor med litt ambivalente følelser Koll-Frafjord ser tilbake på seieren i 1997. Han er utdannet bygningsingeniør og bor hjemme i Rogaland. Federer reiser fremdeles verden rundt og vinner turneringer.

- Når man ser tilbake husker man hva man har vært med på, og akkurat denne snakker for seg selv. Det er av og til frustrerende å tenke på hva han fikk ut av det, og jeg lurer på om jeg kunne kommet høyere opp selv. Men det er en artig historie å kunne fortelle, sier Stavanger-mannen.

I 2015 ble det satt opp et møte mellom de to. Da husket fremdeles Federer kampen for 22 år siden mot den overlegne nordmannen.

LEGENDE: Roger Federer på grusen i Paris. Sveitseren holder det fremdeles gående og er en av verdens beste spillere. Foto: NTB scanpix
LEGENDE: Roger Federer på grusen i Paris. Sveitseren holder det fremdeles gående og er en av verdens beste spillere. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Alt er mulig

Fredag er det Casper Ruud som skal ta opp kampen mot Federer. Det er lenge siden den sveitseren møtte norsk motstand i hjemlandet, og denne gangen er styrkeforholdet et helt annet.

Ruud (20) er på vei opp i tennisverden, mens Federer er inne i en av sine siste sesonger. 37-åringen er for øyeblikket rangert som verdens tredje beste spiller, og er storfavoritt foran møtet mot den norske underdogen.

Koll-Frafjord tror imidlertid at det norske håpet kan overraske.

PAPPA OG TRENER: Christian Ruud har selv spilt på øverste nivå, og tror slettes ikke det er umulig for sønnen Casper å slå selveste Roger Federer. Reporter/video: Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet TV. Vis mer

- Det er andre med samme ranking som Casper som har slått Federer, så man skal aldri si aldri. Jeg skal krysse fingrene og alt, og håpe at Casper spiller sitt livs kamp. Når du har blitt så god som Casper, er alt mulig, mener han.

- Du har klart det før. Hvordan kan Ruud slå Federer?

- Det skulle jeg gjerne hatt svaret på, ler Koll-Frafjord.

- Men Casper trener og omgås de som kan aller mest om det. Nadal-teamet er tett på, og der er det mange kloke hoder som gir gode råd. Forehanden hans er ekstraordinær, og får han sving på den kan han presse Federer. Hvis Casper har en superdag og Federer en middels dag, kan han skremme ham og gjøre det spennende.

NORSKE ELITESPILLERE: Christian Ruud og Helge Koll Frafjord før Davis Cup i 1999. Foto: NTB scanpix
NORSKE ELITESPILLERE: Christian Ruud og Helge Koll Frafjord før Davis Cup i 1999. Foto: NTB scanpix Vis mer

Håper på Ruud-effekt

I et intervju med New York Times blir Christian Ruud minnet på en treningsøkt med Federer under French Open på 90-tallet.

- Jeg vet mer om faren hans enn om ham, selv om jeg aldri spilte mot faren, har Federer uttalt i forkant av fredagens kamp.

Pappa Ruud er tidenes høyest rangerte norske spiller, og nå følger sønnen i hans fotspor mot toppen av en av verdens største idretter.

Koll-Frafjord beundrer hva tennisfamilien har fått til, og håper Caspers suksess kan gi sporten et løft i Norge.

- Familien Ruud skilter med de to klart beste spillerne i historien, og det er bare å ta av seg hatten. Jeg håper Caspers suksess kan gi en effekt. Björn Borg viste vei i Sverige, og mange kom etter ham. Det hadde vært kjekt om det samme kunne skjedd i Norge.