KULE ØYEBLIKK: De to tidligere norske storhopperne Espen Bredesen og Erik Johnsen forteller om sine kuleste øyeblikk med den avdøde finske hopplegenden Matti Nykänen. Dette bildet er tatt da Dagbladet besøkte ham på Gran Canaria i november i 2017. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
KULE ØYEBLIKK: De to tidligere norske storhopperne Espen Bredesen og Erik Johnsen forteller om sine kuleste øyeblikk med den avdøde finske hopplegenden Matti Nykänen. Dette bildet er tatt da Dagbladet besøkte ham på Gran Canaria i november i 2017. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/DagbladetVis mer

Matti Nykänen er død

Norske hopplegenders kuleste øyblikk med Matti Nykänen

- Jeg var ikke i nærheten. Han fortjener et bedre rykte.

- Første gang jeg så Matti Nykänen var da jeg løp med lapper fra lengdemålerne i Kollen i 1982. Da var jeg kanskje en av fem som så rennet, ler Espen Bredesen.

Det var da Matti Nykänen kom ut av tåkehavet i Holmenkollen som verdensmester i stor bakke, bare 18 år gammel. Espen Bredesen var fire år yngre. Og han mener han hadde fått den fineste plassen til å kunne se noe som helst av hopperne.

- Det var drømmeplassen. Det var ikke så mange som fikk med seg det som skjedde. Jeg fikk se Matti på nært hold, forteller han om 14-åringen som selv skulle bli en konge i hoppbakken som olympisk mester i Lillehammer-OL tolv år seinere.

- Egen evne

Han fikk lære seg finnens sterke egenskaper. Også på det mentale.

- Han hadde en egen evne til ikke å bry seg med hvordan det kom til å gå i konkurransene. Det gjorde sitt til at han aldri bandt seg. Når en hopper får tanker i hodet og binder seg, går det gjerne dårlig, sier Espen Bredesen.

FORTELLER: Espen Bredesen forteller om møtene med Matti Nykänen, her sammen med kona Vibeke nyttårsaften 2017. Foto: privat
FORTELLER: Espen Bredesen forteller om møtene med Matti Nykänen, her sammen med kona Vibeke nyttårsaften 2017. Foto: privat Vis mer

Espen Bredesen fikk ikke konkurrert så mange ganger mot Nykänen på toppnivå.

Den finske storhopperen forsvant i 92-sesongen. Samme år som Espen Bredesen endte tredje sist og sist i de to hopprennene i Albertville-OL. Det var da V-stilen slo gjennom for alvor. Og hverken finnen eller nordmannen hang med i nyvinningen. To år etter var Bredesen blitt norsk hoppkonge, og olympisk mester i Lysgårdsbakken. Matti Nykänen var borte.

Slo Matti

Men Espen Bredesen glemmer ikke den gangen han slo Matti Nykänen i et renn.

- Jeg var litt for ung i forhold til Matti. Men jeg husker godt da jeg slo ham en gang. Det var i 1990 i Kuusamo. Jeg holdt sammen med det svenske landslaget sammen med Trond Jøran Pedersen som var trener den gangen. Da trente det norske, svenske og finske landslaget sammen i Kuusamo. Og det ble arrangert et renn etter at treningssamlingen var over. Det norske landslaget reiste hjem. Men jeg ble igjen sammen med det svenske landslaget og deltok i rennet. Jeg ble nummer to og Matti nummer tre, forteller Bredesen.

- Brått slutt

- Det ble brått slutt. Da finnen Toni Nieminen kom og gruset alle med V-stil i 1992, var det nok ikke enkelt å være Matti Nykänen. Han hadde tviholdt på sin klassiske stil. Da ble det bråstopp for ham. Jeg tror Matti gjorde det eneste rette med å legge opp, sier Bredesen.

Erik Johnsen tok sølvmedalje i stor bakke i Calgary-OL i1988.

Hvem som vant?

Matti Nykänen selvfølgelig. Finnen som svært sjelden pratet med konkurrentene var som vanlig suveren.

FORTELLER: Erik Johnsen forteller om møtene med Matti Nykänen. Foto: privat
FORTELLER: Erik Johnsen forteller om møtene med Matti Nykänen. Foto: privat Vis mer

Bredesen og Johnsen forteller om en blid finne, som gjerne smilte og hilste. Men som stort sett holdt seg for seg selv på varmerommet. Nykänen behersket engelsk såpass dårlig at han sjelden forsøkte seg på annet enn finsk.

- Og vi var jo ikke særlig gode på finsk, smiler Erik Johnsen.

Men da han satte utfor hadde Matti Nykänen sitt eget suverene kroppsspråk.

- Jeg husker at han rett og slett var hakket bedre enn alle andre. Han vant OL-gullet helt suverent. Det var vel rundt 17 poeng, og det er mye, sier den norske sølvmedaljevinneren til Dagbladet.

- Fortjener bedre rykte

Erik Johnsen mener at Matti Nykänen fortjener et bedre rykte.

- Matti Nykänen var veldig seriøs som idrettsutøver. Jeg husker en gang vi trente samtidig i en gymsal under hoppuka. Han var i veldig god fysisk form. Han hadde en heftig spenst. Jeg var ikke i nærheten. Det var krutt i de beina, forteller Johnsen.

Den tidligere norske storhopperen mener at seriøsiteten på en måte er blitt borte mellom de uheldige utenomsportslige historiene om Matti Nykänen.

- Skandalene er jo der. Men som idrettsmann var han svært seriøs. Han gjorde et sterkt inntrykk på meg den dagen i gymsalen, forteller Johnsen.

Han trekker fram de gode egenskapene til finnen.

Tidlig ute

- Han var tidlig ute med sin effektive teknikk. Han var sterk i lukningsfasen, som er momentet rett etter hoppkanten. Han fikk både høyde og fart. Som regel har hopperne enten egenskapen til å opparbeide høyde eller fart. Nykänen hadde begge deler, selv om han hverken hadde så veldig stor høyde eller stor fart. Det var kombinasjonen som gjorde ham så god, sier Erik Johnsen.

Det aller kuleste øyeblikket Erik Johnsen vil fortelle om med Matti Nykänen og ham selv var en dag i hoppbakken i St. Moritz i 1988.

- Jeg husker jeg hadde startnummer to. Jeg fikk til et skikkelig bra hopp og ledet etter første omgang. Matti Nykänen var nummer fire. Det var en god og uvanlig følelse å kunne hoppe etter finnen i den andre omgangen for en gangs skyld, forteller Johnsen.

Hvem som vant rennet?

- Jeg husker det var jevnt etter de to omgangene. Jeg ble nummer to. Matti Nykänen vant. Han hadde alltid noe ekstra å hente fram, sier Erik Johnsen.