<strong>REAGERER:</strong> Petter Northug og Nina Løseth reagerer på å bli brukt av Allianseungdommen i forbindelse med politiske budskap. Foto: Skjermdump / Twitter
REAGERER: Petter Northug og Nina Løseth reagerer på å bli brukt av Allianseungdommen i forbindelse med politiske budskap. Foto: Skjermdump / Twitter Vis mer

Norske idrettstjerner brukt i Alliansen-kampanje. Northug setter advokat på saken

- Et grovt overtramp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I løpet av det siste døgnet har Allianseungdommen, en uoffisiell ungdomsorganisasjon for partiet Alliansen, brukt norske idrettsutøvere i flere reklamebilder for hovedpartiet.

- Stem Alliansen. For folk, tradisjon og fedreland, står det på et bilde der Nina Løseth og Kjetil Jansrud er portrettert.

<strong>BLIR BRUKT:</strong> Nina Løseth og Kjetil Jansrud. Foto: Skjermdump/Twitter
BLIR BRUKT: Nina Løseth og Kjetil Jansrud. Foto: Skjermdump/Twitter Vis mer

I tillegg tar det uoffisielle ungdomspartiet et bilde av Petter Northug i bruk.

Der lyder teksten som følgende:

- Se meg inn i øynene. Du skal stemme Alliansen.

- Grovt overtramp

Bildene er nå slettet etter Allianseungdommen mottok reaksjoner på dem.

I en SMS til Dagbladet skriver Petter Northugs manager, Are Sørum Langås, at bildebruken var ukjent for dem, og at de har satt en advokat på saken.

- Jeg ringte Petter da du gjorde meg oppmerksom på saken og har iverksatt overfornevnte tiltak på hans vegne, opplyser manageren.

- Dette er et grovt overtramp som vi vil forfølge umiddelbart. Utover dette har jeg ingen kommentar da det kun vil bidra til å gi stuntet ytterligere oppmerksomhet, skriver Langås om hva de synes om bildet.

- Må fjernes med en gang

Også Nina Løseth vil at bildet av henne skal fjernes. Hun omtaler Twitter-meldingen som «ufin».

Bildet av henne og Jansrud ble opprinnelig tatt i forbindelse med en reklamekampanje for klesmerket Dale - firmaet som har rettighetene til bildet.

- Det ble ikke tatt i en sånn sammenheng, og det må fjernes med en gang, sier Nina Løseth til Dagbladet.

Foto: Skjermdump/Twitter
Foto: Skjermdump/Twitter Vis mer

Sletter bildene

Allianseungdommens leder, Erik Dahl, sier til Dagbladet at hans gruppering ennå ikke er noe offisielt ungdomsparti for Alliansen, men at bare papirarbeid gjenstår.

På spørsmål fra Dagbladet angående bildene tidligere i dag, sa han at bildet av Jansrud og Løseth allerede var slettet, og at de kom til å slette bildet av Petter Northug også.

- Det er helt rimelig at de ønsker at bildene blir tatt bort. Vi får tilsendt bilder og «memes» på løpende bånd, og legger dem ut. Med tanke på reaksjonene, må vi ta en vurdering på hvorvidt det er riktig, sier Dahl.

Dahl oppgir at baktanken bak publiseringene var å hylle norske idrettsutøvere.

- Vi vil hylle alt det norske, og våre idrettsstjerner er en del av det, sier Erik Dahl til Dagbladet.

Skryter av Allianseungdommen

Alliansens partileder, Hans Lysglimt Johansen, bekrefter at Allianseungdommen befinner seg på et mellomstadie for å bli et fullverdig ungdomsparti.

- Det kommer nok til å bli å bli offisielt, men jeg er opptatt av å ikke formalisere det for mye, i frykt for å drepe ånden deres, fortsetter partilederen, før han omtaler gruppa som en del av en «folkebevegelse»:

- Ungdom er en vital del av selve Alliansen, og gruppa viser at vi har truffet en vital nerve i ungdommen. Dette er et nytt fenomen, og det er snakk om ungdom som gir blaffen i etablerte medier, og har null respekt for de 169 stortingsrepresentantene som sitter med makta for øyeblikket.

Mener bildene er lovlige

Når det gjelder hans egen makt over gruppa, understreker han at Allianseungdommen ennå ikke er noen formell del av partiet.

- Den er spontan og selvoppsatt. Dette er ungdom som lager «memes» og holder på, og jeg har egentlig ikke noen mulighet til å styre denne «memingen». Dersom hun (Nina Løseth) tar seg nær av bildet, vil jeg anbefale Allianseungdommen å slette det, sa Johansen da Dagbladet informerte han om Løseths innvending.

Partilederen legger til at han har sansen for gruppas bruk av «memes». Han mener også at det er lovlig.

- Memingen tillater bruk av ironi og humor, og dette er det som amerikanerne kaller «fair use», sier Johansen, som mener at det er viktig å kunne påpeke ting og treffe grenser ved hjelp av slike bilder.

Viser til rettigheter

Jon Wessel-Aas ved advokatselskapet Bing Hodneland er ikke enig i at bildene av idrettsutøverne er lovlige.

- I utgangspunktet er det ulovlig på to måter. Det ene er at selve bildene eies av en fotograf, og sannsynligvis et reklamebyrå. I tillegg har også de som er avbildet rettigheter. Hvem som helst kan ikke bruke bilder av folk offentlig til hva som helst uten de avbildedes rettigheter, sier Wessel-Aas.

Advokaten understreker at det finnes unntak, som for eksempel hvis en avis skulle ha omtalt selve reklamene i en kritisk artikkel.

Da kan bildene brukes som dokumentasjon.

- I det tilfellet er det snakk om sitatrett. Politisk reklame utløser ikke denne , og rettferdiggjør ikke brudd på verken fotorettighetene eller de personlige rettighetene, sier Jon Wessel-Aas til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer