Norske juniorløpere uten astma fikk astmamedisin under VM

Det melder NRK.

(Dagbladet): Norske juniorløpere uten astmadiagnose fikk astmamedisin via forstøverapparat under junior-VM tidligere i år.

Det skriver NRK.

Mesterskapet gikk av stabelen i rumenske Rasnov, og Petter Olberg, som ble ansatt som sjefslege på landslaget i høst, var selv med på mesterskapet.

- I Rasnov var det veldig spesielle klimatiske forhold. Det var mye kullos fra fyring som lå ute i løypene og det var mange som fikk irritasjoner. De første dagene gikk det ganske greit. Da vi kom til dag to-tre så begynte en del å slite. De fleste roet seg i løpet av kvelden, mens noen fikk behov for behandling etter at de hadde konsultert med meg, sier Olberg til NRK.

Han forteller også at han ikke har noe eksakt antall på hvor mange som fikk astmamedisin, men det er heller ikke noe han synes er relevant.

Han forklarer også at deler av medisineringen ble gjort ved hjelp av forstøverapparat.

Sveriges landslagslege Per Andersson sier til NRK det stemmer at luftforholdene i Rasnov var problematiske, men at dette ikke gjorde at svenskene la seg på samme linje som Norge.

- Vi synes ikke det hører hjemme hos eliteidrettsutøvere. Det er en metode som vi anser man skal ha for akutt behandling av luftveisproblemer.

Mye av diskusjonen går på hvorvidt dette er medisinering av friske utøvere. Olberg mener det blir feil å si at de var friske da alle som fikk medisin hadde symptomer.

- Det er symptomene vi behandler. De fleste hadde ikke det og fikk heller ingen behandling.