- Norske klubber villige til å betale for indrefilet

Brasilianer til Sverige for 11,5 millioner, det samme kan skje her hjemme.

(Dagbladet.no): Djurgården setter en ny standard for overgangssummer i Sverige når de nå henter den brasilianske U21-spilleren Tiago Quirino da Silva fra Clube Atlético Mineiro.

21-åringen spilte fire av Brasils sju kamper i sommerens U20-VM i Nederland, hvor laget tok bronse. Han koster drøyt 13 millioner svenske kroner (11,5 millioner norske) dersom han består den medisinske testen og signerer fireårskontrakten, melder Aftonbladet.

Lyn forhandlet

I Norge er det liten tradisjon for å punge ut millionbeløp for utenlandske spillere, men fotballagent Gunnar Martin Kjenner tror det kan være i ferd med å snu.

- Jeg tror nok de tre, fire beste klubbene i Norge ville vært interesserte i å betale like mye som Djurgården, dersom det hadde vært snakk om skikkelig indrefilet, sier Kjenner til Dagbladet.no.

Også for spillere fra Brasil.

- For tre, fire år siden var jeg på vei til Brasil sammen med Lyn for å forhandle om en spiller fra Vasco da Gama. Da strandet imidlertid prisen, den ble omtrent doblet mens vi var på flyet, sier Kjenner.

Mer penger

TIL SVERIGE: Den brasilianske U21-spilleren Tiago Quirino da Silva til Djurgården for 11,5 millioner. Foto: AP/Scanpix
TIL SVERIGE: Den brasilianske U21-spilleren Tiago Quirino da Silva til Djurgården for 11,5 millioner. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Med den nye TV-avtalen har klubbene frisk kapital mellom fingrene, samtidig som spillermarkedet i Norge er begrenset.

- Flere er villige til å se ut. Alle sier de vil være forsiktige på overgangsmarkedet, men samtidig øker budsjettene og lønningene. Det finnes veldig mange gode spillere der ute, mener Kjenner.

Mens man i Sverige de siste årene har hentet flere brasilianere, har det i Norge vært mest populær å kjøpe spillere fra det afrikanske kontinentet. De fleste av dem har imidlertid vært svært billige.

- Det er rent unntaksvis at norske klubber kjøper fri spillere fra kontrakter i Europa. Det blir altfor dyrt. Det må være i tilfeller som med Sigurd Rushfeldt, dersom han kommer hjem igjen.

- Mikel-saken positiv

Derimot gjør økt lønnsnivå og historien om John Obi Mikel at Norge kan være et populær land for Bosman-spillere og spillere fra andre kontinenter.

- Obi Mikel-saken har vist at det er mulig å gå fra Norge til en toppklubb i England. Den historien er viden kjent, og det teller helt klart positive når spillere søker seg til nye land, mener Kjenner, som derimot er usikker på interessen i motsatt tilfelle.

Tror på få salg

For Kjenner tror ikke norske spillere er like populære i utlandet som norske klubbledere og media skal ha det til.

- Jeg opplever laber interesse for norske spillere - i alle fall i den prisklassen norske klubber snakker om. Når prisen er på 15-20 millioner, konkurrerer man med veldig mange andre. Da er det lettere å velge en spiller som har vært innom en bedre liga - det er mer safe, mener Kjenner.

- Dessuten holder det ikke å spille en god landskamp eller ha én god sesong her hjemme. Utenlandske klubber vil se mer av spillerne før de betaler så mye som 15-20 millioner.

- Samtidig kan det skje ting veldig fort, som med Morten Gamst Pedersen og Blackburn. Det gjør det vanskelig å spå, men jeg tror ikke det ligger an til at mange norske spillere blir solgt med det første.

FÅ SALG: Gunnar Martin Kjenner tror på få, om noen, norske spillere blir solgt til utlandet med det første.