Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norske lag har satt historisk Europa-rekord

Norske klubber har aldri vunnet flere kamper.

SETTER NORSK FOTBALL PÅ KARTET: Molde har bidratt til tidenes beste europacupår for norske klubber. 
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
SETTER NORSK FOTBALL PÅ KARTET: Molde har bidratt til tidenes beste europacupår for norske klubber. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norske lag har aldri vunnet flere kamper i Europa i løpet av et kalenderår enn i 2015. Det ble klart etter Moldes 3-1-bragd over Celtic i går.

Den nye rekorden er på 17 seirer og inkluderer triumfene til Rosenborg (6), Odd (4), Molde (4) og Strømsgodset (3). Spørsmålet er om den oppløftende statistikken er tilfeldig eller betegnende for nivået til norsk fotball.

RYSTET DORMTUND: Kun tyske Borussia Dortmund sto i veien for et Odd-lag som presterte bra i Europa League-kvalifiseringen.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
RYSTET DORMTUND: Kun tyske Borussia Dortmund sto i veien for et Odd-lag som presterte bra i Europa League-kvalifiseringen. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer

- Det synes jeg er et meget godt spørsmål som er vanskelig å svare på. Det er ikke lenge siden vi var skuffet over alt som var med norsk fotball. Nå har vi et landslag som kan komme til EM og klubber som hevder seg i Europa, sier Odd-trener Dag-Eilev Fagermo til Dagbladet.

- Blitt bedre av Europa-spill Odd-sjefen håper svaret på spørsmålet er ja, at de norske klubbene faktisk er så gode at det er flere europeiske skalper i vente. Fagermo mener likevel det er for tidlig å konkludere. Hans håp er at tippeligalagene de kommende sesongene kan vise at året 2015 ikke er noe blaff.
 
- Når du ser hva vi og de andre lagene har gjort i europacupene, ser det absloutt ut til at norske klubber kan være med å hevde seg. Hvis vi kan stabilisere oss på dette nivået de to-tre neste årene, vil det være veldig bra.

VANT FIRE KAMPER: Strømsgodset gjorde det lenge bra i Europa League-kvalifiseringen. Her feirer de en sterk hjemmeseier over tsjekkiske Mlada Boleslav.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
VANT FIRE KAMPER: Strømsgodset gjorde det lenge bra i Europa League-kvalifiseringen. Her feirer de en sterk hjemmeseier over tsjekkiske Mlada Boleslav. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Hva betyr det for dere i Odd å spille i Europa?

- Det betyr mye. For det første får du spilt flere kamper på et høyt nivå, og for oss som satser veldig på egne spillere gir det oss gode referanser. Vi har hatt en fantastisk høst i Tippeligaen og jeg tror noe av grunnen er at vi fikk de kampene i Europa. Det har gjort oss bedre. Det er tøft med en relativt liten spillerstall som vi har, men det høye tempoet vi møter der gjør oss bedre. Det er spillerutvikling, sier Odd-sjefen.

Tar steg Rosenborg har vunnet flest kamper av de norske klubbene så langt i år, mens Molde er det laget som har hevdet seg best i gruppespillet av Europa League. Romsdalingene ligger på 7. plass i Tippeligaen, men leder gruppa si foran tyrkiske Fenerbahce, nederlandske Ajax og skotske Celtic.

- Er den hollandske serien bedre enn den norske? Det tror snart ikke jeg lenger. Til den tyske, spanske, italienske og engelske er det forskjell, men vi har kommet oss opp på et nivå hvor vi kan hevde oss mot veldig mange lag i Europa, sier Fagermo.

HAR VUNNET SEKS KAMPER: RBK har slitt i gruppespillet av Europa League, men knuste all motstand på veien dit - inkludert Steaua Bucuresti. Foto: Scanpix
HAR VUNNET SEKS KAMPER: RBK har slitt i gruppespillet av Europa League, men knuste all motstand på veien dit - inkludert Steaua Bucuresti. Foto: Scanpix Vis mer

Da laget hans spilte mot Borussia Dortmund i playoffen til Europa League i august, startet Fagermo med sju telemarkinger. Det hindret ikke laget fra å lage en folkefest foran et fullsatt Skagerak Arena. Inntektene fra kampen var også nok til å redde årsbudsjettet til Odd.

Likevel skulle Fagermo ønske at de ikke møtte det tyske storlaget.

- Jeg kaller trekningen uheldig, mens andre sier vi var heldige. Muligheten til å slå ut Dortmund var mikroskopisk. Derfor røk vi ut. Men vi hadde åtte kamper med fantastisk læring som var motiverende og gøy for klubben.

Nå kjemper Fagermo og hans gutter om å sikre seg en av Norges europacup-plasser for neste sesong. For å klare det må Odd bli blant Tippeligaens tre beste lag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!