Norske leger hudfletter Mourinhos behandling av Carneiro

- Oppførselen er horribel.

FÅR STØTTE: Chelsea-lege Eva Carneiro får støtte av norske eksperter etter at hun ble skjelt ut av Jose Mourinho både under og etter kampen mot Swansea sist lørdag. Foto: NTB SCANPIX
FÅR STØTTE: Chelsea-lege Eva Carneiro får støtte av norske eksperter etter at hun ble skjelt ut av Jose Mourinho både under og etter kampen mot Swansea sist lørdag. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ifølge rapporter fra engelsk presse skal Eva Carneiros 17 år gamle drøm om en jobb i toppfotballen være knust av José Mourinho.

Grunnen er at Chelsea-manageren mislikte at legen entret banen for å hjelpe Eden Hazard på tampen av oppgjøret mot Swansea sist lørdag - selv om dommer Michael Oliver hadde bedt om assistanse to ganger.

Det ga Mourinho klart uttrykk for da han refset Carneiro i et TV-intervju etter kampen. Stillingen hennes i London-klubben skal i løpet av de siste dagene også ha blitt marginalisert, noe som innebærer at 41-åringen ikke lenger får være med på verken treninger eller kamper.

Medisinsk avgjørelse Det er noe medisinske eksperter Dagbladet har pratet med reagerer sterkt på.

- Oppførselen til Mourinho er horribel. At en fotballtrener oppfører seg så tankeløst, er uforståelig. Han er egentlig for dum til å uttale seg. Det sier jeg ut ifra 20 års erfaring, sier Odd-lege Ola Stamnes.

Han får støtte av medisinsk ansvarlig i Vålerenga Eirik Bjærke og Stabæk-lege Arne Røde. Samtlige er klare på at en fotballtrener ikke har noe han eller hun skulle ha sagt så lenge dommeren har gitt klarsignal til det medisinske apparatet.

Mourinho hevder på sin side at Carneiro og fysioterapeut Jon Fearn viste en mangel på fotballforståelse da de ikke vurderte Hazards skade til såpass ufarlig at han ikke ville trenge hjelp og dermed heller ikke bli nødt til å forlate banen før han seinere kunne returnere.

KRITISK TIL MOURINHO: Odd-lege Ola Stamnes. Foto: Odd.no
KRITISK TIL MOURINHO: Odd-lege Ola Stamnes. Foto: Odd.no Vis mer

- Det sier mer om Mourinho enn det medisinske apparatet. Jeg kan faktisk ikke skjønne at dette har skjedd. Det ville vært dramatisk om vi ikke hadde løpt ut etter at dommeren ga klarsignal, da skal ikke vi vurdere om det er nødvendig eller ikke i det hele tatt, sier Stamnes.

- Håpløst Odd-legen forteller at han har opplevd hendelser hvor en spiller tilsynelatende ikke har vært spesielt hardt skadet, men hvor det har vist seg å være livstruende.

- Jeg hadde en episode med en spiller som blødde fra nesa. Da trodde ikke dommeren det var så alvorlig, men spilleren hadde fått masse blod bak i svelget slik at han ikke fikk puste. Den gangen hadde det vært katastrofalt hvis jeg ikke hadde løpt ut på banen, sier Stamnes.

- Hva syns du om at Mourinho refser medlemmer av sitt eget støtteapparat på denne måten?

- Jeg skjønner det ikke. Det går ikke an. Det er helt håpløst. Det medisinske apparatet har en klar plikt til å assistere når dommeren signaliserer for det. Hvis de i Chelsea mister jobben sin på grunn av dette, må de anke avgjørelsen umiddelbart. Da vil de ha alle medisinske fagpersoner i ryggen.

- Helse foran sport Vålerengas Bjerke forteller at han kan forstå at Mourinho ble frustrert over å måtte unnvære Hazard i rundt ett minutt når det viste seg belgieren ikke var hardt skadet. Han mener imidlertid at portugiserens frustrasjon heller burde vært rettet mot Hazard - om mot noen i det hele tatt.

- Mourinho bommer fælt her. Han er ikke fagmann på dette området. Det er det samme som at jeg ikke legger meg opp i faget til trenerne. Jeg skjønner ikke tankegangen til Mourinho. Det er Hazard som burde fått tilsnakk om han ikke var skadet. Kjetil (Rekdal, VIF-trener) ville aldri gjort noe sånn som dette, sier Bjerke og fortsetter:

- At Mourinho mener støtteapparatet ikke forstår seg på fotball er kanskje riktig det, det er jo treneren som både kan og bestemmer sport, men treneren kan ikke overkjøre en dommeravgjørelse. Jeg kan se for meg at det blir Mourinho som må forklare seg her til slutt.

Handler om respekt På Bekkestua er Stabæks lege inne i sin 23. sesong i klubben. I løpet av åra som har gått har ikke Røde hatt en eneste diskusjon med en trener om han skal hjelpe en spiller som ligger nede eller ikke.

KRITISK TIL MOURINHO: Medisinsk ansvarlig i Vålerenga Eirik Bjærke. Foto: VIF-Fotball.no
KRITISK TIL MOURINHO: Medisinsk ansvarlig i Vålerenga Eirik Bjærke. Foto: VIF-Fotball.no Vis mer

- Det jeg kan si om denne saken, er følgende: «Some people are wise and some people are otherwise.» Det forteller vel hva jeg synes, sier Røde til Dagbladet og fortsetter:

- Dette handler om at vi må respektere hverandres profesjoner. Å stå på sidelinjen å vurdere hva som burde gjøres, skal ikke en trener gjøre. Når en spiller er skadet og det vurderes til at medisinsk personell skal på banen, skal det ikke være noen tvil.

KRITISK TIL MOURINHO: Stabæk-lege Arne Røde.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
KRITISK TIL MOURINHO: Stabæk-lege Arne Røde. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer