Lionel og Gøran Antonsen i Elitloppet

Norske Lionel vant skandaleløp. - Det her er katastrofe

Den norske hesten og kusken holdt seg rolig i kaoset.

VANT SKANDALELØPET: Lionel og kusk og eier Gøran Antonsen vant kvalifiseringen til Elitloppet suverent. Men løpet ble en skandale. Foto: Eirik Stenhaug / Ecuus Media
VANT SKANDALELØPET: Lionel og kusk og eier Gøran Antonsen vant kvalifiseringen til Elitloppet suverent. Men løpet ble en skandale. Foto: Eirik Stenhaug / Ecuus Media Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Katastrofe!

De svenske TV-kommentatorene på ATG Live var fra seg av bekymring da først den store franske favoritten Bold Eagle hisset seg opp og nektet å vende opp mot startbilen i det første kvalifiseringsheatet til Elitloppet.

Det ble en lang utsettelse.

Tre fortsatte

Så skulle starten endelig gå med en helsvett Bold Eagle. Men hesten Dreammoko var sein opp bak startbilen, og hovedstarteren valgte å avbryte starten.

Tre hester fortsatte, da kuskene ikke oppfattet at det var omstart. En av de tre var franske Bold Eagle med kusken Frank Nirvard som ikke forstod at det var blåst for omstart.

Det ble en ny utsettelse.

Da starten endelig gikk, var Bold Eagle så heit at galoppen var uungåelig.

Lutfij Kolgjini var en annen kusk som ikke hadde oppfattet at løpet var avbrutt.

Etter løpet var Kolgjini som kjørte Rajesh Face rasende.

- Udugelig

- Starteren her på Solvalla er helt udugelig. Det skulle aldri vært blåst for omstart. Dreammoko sjenerte ingen. Det er en stor skandale. Starteren tok vekk min hest og han tok vekk Bold Eagle. Fy faen!, sa Kolgjini før han avbrøt intervjuet og gikk.

Lionel og Gøran Antonsen holdt hodet kaldt begge to i kaoset. Både hest og kusk imponerte og vant det første forsøket til Elitloppet fra dødens.

- Fantastisk

- Min hest føltes helt fantastisk ut. Så det var ingen grunn til å ta ryggen på lederen. Jeg styrte ut og hadde kontroll. Men Lionel kjentes så pigg ut at han holdt på å fly ut gjennom den siste svingen. Jeg trodde ikke at jeg skulle redde ham gjennom svingen. Men da vi kom ut på oppløpet tok han tak i det. Fantastisk morsomt, sa Gøran Antonsen.

NORSK JUBEL: Gøran Antonsen kunne juble for seier i kvalifiseringen til verdens største sprintløp. I finalen skal han konkurrere om en førstepremie på tre millioner kroner. Foto: Eirik Stenhaug / Ecuus Media
NORSK JUBEL: Gøran Antonsen kunne juble for seier i kvalifiseringen til verdens største sprintløp. I finalen skal han konkurrere om en førstepremie på tre millioner kroner. Foto: Eirik Stenhaug / Ecuus Media Vis mer

Men også han hadde sin opfatning av det som hadde skjedd i forkant.

- Lionel holdt hodet kaldt i alt oppstyret og utsettelsene. Men det var det ikke alle andre som gjorde. Det er selvfølgelig veldig kjedelig, sier Gøran Antonsen.

Sebastien Gurrato trener Bold Eagle. Han var svært skuffet over starterne.

- Jeg forstår ikke hvordan de kan dømme omstart. Det ble altor mange utsettelser. To minutter her og to minutter der. Det ble for mye. Jeg er svært skuffet, sa Gurrato.

Dette var temmelig sikkert siste gang den franske superstjernen Bold Eagle som har tjent over 41 millioner kroner var på Solvalla.

- Korrekt omstart

Bjørn Goop som kjørte Dreammoko som kom seg til finalen på andreplass etter Lionel mente at dommerne måtte blåse omstart.

- Det var korrekt. Men jeg hadde ingen mulighet til å gjøre noe annet enn det jeg gjorde. Min hest feilet før starten. Vi kom på etterskudd og da kjørte jeg for å nå igjen startbilen. Vi hadde selvfølgelig større fart enn de andre. Men det var umulig å gjøre noe annet, kommenterte Bjørn Goop.

Starterne fikk også kritikk for at de valgte å kjøre inn vingene i omstarten. Med det resultatet at tre av kuskene trodde at starten var gyldig.

Den tredje var australske Todd McCarthy bak hesten Maori Time.

- Jeg er sønderknust. Min hest kjentes så fin ut. Men alt ble feil etter den omstarten, kommenterte McCarthy.

Norske Lionel fikk 250 000 svenske kroner for seieren i kvalifiseringen.

Skuffet i finalen

Vinneren av finalen, italienske Ringostarr Treb og kusk Wilhelm Paal fikk tre millioner for seieren. Trener Jerry Riordan er vant til å forsyne seg med internasjonale storløp.

Men dette ble et spesielt øyeblikk for den meritterte treneren. Det var første gang han hadde en hest i Elitloppet.

- Dette har vært en drøm for meg lenge. Ikke få meg til å grine, sa Jerry Riordan etter den store triumfen.

Den amerikanske treneren, som er bosatt i Halmstad i Sverige sa at han aldri hadde trodd at det var Ringostar Trebb som kunne gi ham en seier i Elitloppet.

VINNEREN: Ringostarr Treb og kusk Wilhelm Paal holder unna for hardt angripende Propulsion og Ørjan Kihlstrøm i finalen, verdt tre millioner kroner. Foto: Eirik Stenhaug / Equus Media
VINNEREN: Ringostarr Treb og kusk Wilhelm Paal holder unna for hardt angripende Propulsion og Ørjan Kihlstrøm i finalen, verdt tre millioner kroner. Foto: Eirik Stenhaug / Equus Media Vis mer

- En så liten og ordinær hest i eksteriøret. Men han har et hjerte av gull. Det er en fantastisk intelligent hest, sa en rørt Jerry Riordan.

Lionel hadde ikke den samme spensten i finalen. Gøran Antonsen forsøkte et angrep i tredjespor gjennom den siste svingen uten å greie å avansere noe særlig.

Lionel endte på femteplass.

- Jeg synes han gikk fint. Det ble tredjepor i den siste svingen. Det ble for tøft. Det eneste jeg er litt forbanna på er kusker foran som ikke kunne bestemme seg om de skulle kjøre i første eller andre spor. Men det var kjempegøy å være med i finalen i Elitloppet. En kjempedag, sa Gøran Antonsen etter finalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer