Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norske OL-håp: - Jeg mister respekten. Jeg blir sint

Friidrettsprofiler om de store spørsmålene før Rio-OL: Russlands deltakelse og zikaviruset.

PROVOSERET: Ingvill Måkestad Bovim og Karoline Bjerkeli Grøvdal skal løpe på Bislett Games i morgen. Begge er aktuelle for OL i Rio og har latt seg provosere av alle dopingavsløringene det siste halvåret.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PROVOSERET: Ingvill Måkestad Bovim og Karoline Bjerkeli Grøvdal skal løpe på Bislett Games i morgen. Begge er aktuelle for OL i Rio og har latt seg provosere av alle dopingavsløringene det siste halvåret. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er under to måneder til OL-ilden tennes i Rio og fortsatt er det flere usikkerhetsmomenter rundt lekene i millionbyen i Brasil.

Verdens antidopingbyrå (WADA) utestengte russiske friidrettsutøvere fra internasjonale mesterskap tidligere i år etter en rekke sjokkerende dopingavsløringer.

Men kort tid før OL er det fortsatt usikkert om russiske idrettsprofiler får delta.

I kveld sendes den tyske tv-kanalen ARD en dopingdokumentar som blant annet antyder at den russiske sportsministeren Vitalji Mutko har bidratt til å skjule positive prøver. Dette er den fjerde dokumentaren til Hajo Seppelt som tar opp temaet  - og de tidligere episodene har rystet en hel idrettsverden og vært en viktig faktor for dopingavsløringene i russisk idrett.

UNDER LUPEN: Den russiske sportsministeren Vitaly Mutko. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin
UNDER LUPEN: Den russiske sportsministeren Vitaly Mutko. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin Vis mer

Russisk friidrett er akkurat nå suspendert fra alle konkurranser, men det internasjonale friidrettsforbundet vil bestemme seg for om suspensjonen oppheves 17. juni. Så spørs det om den nye tyske dokumentaren kaster mer bensin på bålet.

Mister respekten De norske OL-aktuelle friidrettsprofilene Henrik Ingebrigtsen (25), Karoline Bjerkeli Grøvdal (25) og Ingvill Måkestad Bovim (34) mener det viktigste er at WADA rydder opp.

- Hvis det er systematisk doping i Russland, så kan det settes spørsmålstegn ved OL-deltakelsen. Men om Russland skal få delta i OL, det tenker jeg ikke så mye rundt, sier Ingebrigtsen.

- Hva tenker du om konkurrenter som jukser?

- Jeg mister respekten for dem som doper seg. Jeg jobber så hardt hver dag for å løpe fort, og da blir jeg selvsagt oppgitt over folk som tar snarveier. Heldigvis er det få mellomdistanseløpere det gjelder, sier 1500-meterløperen.

Skuffet Langdistanseløper Karoline Bjerkeli Grøvdal forteller:

OL-HÅP: Mellomdistanseløper Henrik Ingebrigtsen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OL-HÅP: Mellomdistanseløper Henrik Ingebrigtsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg stoler på WADA. Må de gjøre noe så brutalt som å utestenge en hel nasjon, så støtter jeg det dersom WADA mener det fungerer. Det er ingen tvil om at noe må gjøres, sier Grøvdal.

- Hva tenker du om konkurrenter som jukser?

- Jeg mister respekten for dem. Har du jukset, så er du en jukser. Det har ingenting med idrett å gjøre. Jeg blir skuffet hver gang jeg hører at noen har dopet seg. Hver gang jeg står på startstreken så tenker jeg at alle er rene. Jeg må stole på at systemet fanger opp de som jukser, sier 25-åringen.

Blir sint Mellomdistanseløper Ingvill Måkestad Bovim har sett flere av sine største konkurrenter bli avslørt som juksere. Blant annet den svenske løpestjerna Abeba Aregawis som testet positivt for meldonium.

- I sesong tenker jeg lite på doping og sånne ting. Men etter sesongen kan jeg bli sint og lei meg. Jeg forsøker alltid å bare ha fokus på meg selv og distanserer meg fra andre problemstillinger. På startstreken er det bare meg mot resten, sier Bovim.

OL-HÅP: Mellomdistanseløper Ingvill Måkestad Bovim.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OL-HÅP: Mellomdistanseløper Ingvill Måkestad Bovim. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Hva tenker du rundt Russland og bølgen av positive dopingprøver?

- Jeg har ingen formening om Russland. Får de være med i OL, så er det vel fordi de har klart å rydde opp i problemet, sier 34-åringen.

Zika-fare Også zikaviruset har fått mye omtale før sommerens leker. Brasil er det hardest rammede landet i Sør-Amerika og flere kjente idrettsutøvere har trukket seg fra OL på grunn av usikkerheten.

Den norske trioen føler og håper at situasjonen er under kontroll.

- Hadde zikasmitte vært en veldig stor risiko for utøvere, så hadde arrangementet blitt avlyst. Jeg tror ikke det blir noe problem for meg. Jeg har i hvert fall ikke vurdert å droppe OL, sier Ingebrigtsen.

Hans to kvinnelige norske løpekolleger utdyper:

- Jeg har fått med meg at zika har fått mye omtale. OL er et så stort arrangement og hvis det ikke var trygt, så hadde ikke folk blitt sendt dit. Jeg stoler på helsepersonellet og anbefalingene vi får. Jeg er ikke bekymret, sier Grøvdal.

Tankevekker Måkestad Bovim er den av de tre som nøler mest i svaret:

- Eh. Jeg har jo ikke lyst på zikavirus. Jeg håper virkelig ikke det er farlig for oss å dra dit. Hvis det blir vurdert som farlig, så håper jeg forbundet ikke sender oss. Jeg må bare forholde meg til de retningslinjene som Verdens helseorganisasjon og idrettsforbundene kommer med. Jeg prøver å ikke tenke så mye på det - og vi får utdelt myggnetting, myggspray og sånne ting. Jeg er ikke bekymret og ser ikke på det som noe stort problem for idrettsutøvere i Brasil, sier Grøvdal.

Tidligere har Brasils presidentkontor bedt gravide holde seg unna sommerens OL på grunn av risikoen for å bli smittet av zikavirus. Verdens helseorganisasjon (WHO) har også gått ut og erklærer at den eksplosive spredningen av zikaviruset kan bli en global krise.

MELDONIUM: En rekke utøvere - blant annet mange russiske - har testet positivt for meldonium. Foto: ANDERSSON URBAN  / Aftonbladet
MELDONIUM: En rekke utøvere - blant annet mange russiske - har testet positivt for meldonium. Foto: ANDERSSON URBAN / Aftonbladet Vis mer

Det myggbårne viruset mistenkes for å ha forårsaket en sterk økning av alvorlige fosterskader, først og fremst den nevrologiske lidelsen mikrokefali som fører til at barnets hodeskalle blir mindre enn normalt, fordi hjernen utvikler seg unormalt i fosterlivet.

- Gravide bør nok holde seg unna OL. Jeg tviler på at noen OL-utøvere er gravide og da gjelder det å planlegge framtida godt, sier Bovim.

OL pågår fra 5. til 21. august. I morgen kveld skal de tre norske OL-håpene løpe på Bislett Games. Ingebrigtsen og Bovim har fortsatt ikke klart OL-kravet, men begge tror det snart er i boks.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!