- Norske pressekonferanser er en oppvisning i sexisme

Svensk sportsredaktør ut mot norsk oppførsel.

(Dagbladet): Sportsredaktør i svenske Expressen, Pär Andersson, tar i dag et oppgjør med norsk oppførsel på pressekonferanser.

Kommentaren kommer i kjølvannet av gårsdagens pressekonferanse med de kvinnelige landslagsløperne.

Der stilte VG et spørsmål som fikk Astrid Uhrenholdt Jakobsen til å riste på hodet, og skapte fnising blant løperne.

Spørsmålet gikk på at avisa ville ha svar på hva slags undertøy Therese Johaug bruker under drakta.

- Herregud, hver eneste pressekonferanse er en oppvisning i sexisme, pinligheter og uforskammede spøker, skriver Pär Andersson.

Ute av kontroll Den svenske sportsredaktøren skriver at han ikke en gang kan tenke seg at det spørsmålet ville bli stilt til de svenske utøverne.

- Tenk deg at det spørsmålet ble stilt fra en svensk journalist til Charlotte Kalla. Tenk deg det kjøret i sosiale medier. Tenk deg Charlotte Kallas blikk fylt med forakt. Og det er jo selvfølgelig den naturlige reaksjonen på et sånt spørsmål, ikke at Therese Joahug, Heidi Weng og de andre oppe på podiet flirer henrykt når spørsmålet stilles, skriver Expressens sportsredaktør.

Andersson skriver at humoren til dels var artig under VM i Liberec i 2009. Men det at humoren fortsatt er den samme i 2015, vitner bare om at det har kommet ut av kontroll.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Må være bevisst VGs sportssjef, Øyvind Brenne, hadde ikke lest kommentaren da Dagbladet tok kontakt.

- Jeg tenker at det er viktig å være bevisst på at man ikke må tråkke over en grense. Pressekonferanser er en arena hvor man får mulighet til å snakke med utøvere som man ellers har liten tilgang til under VM, sier Brenne.

Trusespørsmålet ble stilt i forbindelse med det Brenne kaller et «lettbeint tv-konsept».

- VG skriver seriøse sportslige saker og andre saker med glimt i øyet som brukes på andre flater. Det er viktig å skille mellom det som er seriøst og det som er humor. Så må man være bevisst på at det ikke blir for mye av det VM ikke dreier seg om, sier Brenne.

Han mener landslagklærne var et aktuelt poeng den dagen.

- Det har vært en endring i draktene i år. Du kan se igjennom dem. Det er mange som lurer på hvorfor det er blitt gjort slik. Det har en sportslig interesse. I Sotsji klippet utøvere av seg ermer og gikk i shorts. Men det er klart vi ikke kan stille for mange spørsmål om undertøy, sier Brenne.

Feil fokus Pär Andersson tar også for seg det at Petter Northug måtte svare på spørsmål om han hadde fått noen match på datingappen Tinder mens han var i Falun.

Det svarte 29-åringen avvisende på - men kort tid etter viste det seg at han hadde matchet med svenske Emma Ekenvik.

At pressekonferansene omhandler så mye om alt annet enn langrenn, mener Andersson er en skyld som må deles mellom flere aktører.

- Hvem er det sin feil? De norske løperne? De norske journalistene? Eller vi i svensk media som skriver om disse uforskammede spøkene over en lav sko, ettersom våre lesere liker det? Trolig er det en kombinasjon mellom alle tre. Men neste gang jeg er på en norsk pressekonferanse, så håper jeg at spørsmålene og svarene har forlatt tenårene, skriver Andersson.