BRUTALT: Rafik Zekhnini ble brutalt taklet av Francisco Junior. Jesper Mathisen mener Odd-talentet hadde flaks som ikke ble skadet og at Godset-spilleren bør få minst ti kampers karantene.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
BRUTALT: Rafik Zekhnini ble brutalt taklet av Francisco Junior. Jesper Mathisen mener Odd-talentet hadde flaks som ikke ble skadet og at Godset-spilleren bør få minst ti kampers karantene. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Norske profiler i harnisk: - Det verste man kan bli utsatt for

Norske fotballprofiler raser etter at et av Norges største fotballtalent ble offer for en karrietruende takling. Nå kan gjerningsmannen bli hardt straffet.

(Dagbladet): Fotballen kan være vakker, men også brutal. Iblant ser aktørene rødt. Spillernes sikkerhet kan være i fare. Noen ganger går det alvorlig galt - som da det daværende supertalentet Per Ciljan Skjelbred ble meid ned av Olympiakos-spiller Ieroklis Stoltidis i 2005 og brakk foten.

To år seinere ble det daværende stortalentet Tarik Elyounoussi offer for en tilsvarende grisetakling av AaFKs Erlend Holm, men østfoldingen slapp heldigvis med skrekken. Det samme gjorde Odd-juvelen Rafik Zekhini i går.

Men det var bare flaks i likhet med Elyonoussi for ni år siden og i motsetning til Skjelbred for elleve år siden. 18-åringen, som herjet med Borussia Dortmund i Europa League i fjor, kunne ha fått karrieren ødelagt. Norge kunne mistet et av landets største talent.

- Det verste du kan bli utsatt for Det fryktet i hvert fall TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen da Zekhnini ble meid ned av Strømsgodsets Francisco Júnior i gårsdagens toppkamp i Skien. 83 minutter var spilt da portugiseren taklet Odd-talentet på brutalt vis og ble utvist. Nå kan en lang karantene vente. Det bekrefter dommersjef Terje Hauge overfor Dagbladet.

- Vi har to kategorier ved utvisninger: Alvorlige brudd på spilleregler og voldsom oppførsel, hvor spilleren ikke forsøker å ta ballen, men mannen. Det er et klart skille mellom disse to, og sistnevnte kategori straffes hardere, sier Hauge til Dagbladet.

- Vi i dommerkomiteen har kategorisert dette tilfellet som voldsom oppførsel. Det betyr at Strømsgodset-spilleren kan vente en streng straff. Hvor streng, er opp til jussavdelingen.

Jesper Mathisen raser over Juniors takling.

KARANTENE: Francisco Junior fikk rødt kort av dommer Dag Vidar Hafsås etter å ha taklet Rafik Zekhnini. Nå kan en lang karantene vente. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
KARANTENE: Francisco Junior fikk rødt kort av dommer Dag Vidar Hafsås etter å ha taklet Rafik Zekhnini. Nå kan en lang karantene vente. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Det er griseri. Det gis lange karantener for spytting og slag, men dette er det verste du kan bli utsatt for som fotballspiller. Her kan karrieren til en av Norges mest lovende spillere være over. Det skulle vært 10-12 kampers karantene, sier Jesper Mathisen.

Dos Santos: - Hensynsløst Kollega Freddy dos Santos er ikke like hard i sin dom, men synes likevel taklingen fortjener en hard straff.

- Det er den hensynsløsheten jeg reagerer på, måten han hopper inn med bare én hensikt: å meie ned Zekhnini. Spillerne skal beskyttes, og da må man reagere med hardere straffer enn normalt i slike tilfeller, sier Freddy dos Santos til Dagbladet.

- Men jeg er ikke enig med Jesper i at han bør få minst ti kampers karantene. Det er i overkant. Men jeg synes det bør straffes hardere enn en del andre forseelser. Tre kampers karantene er kanskje passende, mener den tidligere Vålerenga-spilleren.

- Vil heller bli spyttet i ansiktet sju dager i uka Også Lars Tjærnås ønsker hardere straffer for slike brutale taklinger.

- Den viktigste jobben til spillerne og til de som lager reglene vil alltid være å beskytte spillerne. Så mitt svar er ja. Taklinger eller annet som kan skade motstander bør slås hardt ned på, sier Lars Tjærnås til Dagbladet.

Mathisen er ikke i tvil.

-  Det der er bare tull og hører ikke hjemme på en fotballbane. Det er bare flaks at Zekhnini ikke blir skadet. Dette kan faktisk avslutte karrieren til en så god spiller. Tenk hva det har å si for økonomien til Odd å miste en sånn spiller og ikke minst for gutten selv da, sier sørlendingen.

KRITISK: 
Jesper Mathisen vil ha hardere straffer på brutale taklinger.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
KRITISK: Jesper Mathisen vil ha hardere straffer på brutale taklinger. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- Jeg vil mye heller blitt spyttet i ansiktet sju dager i uka enn å bli utsatt for én sånn takling. Det er det verste man kan bli utsatt for som fotballspiller, mener den tidligere Start-spilleren.

- Trist og smålig Også Odd-trener Dag-Eilev Fagermo er kritisk.

- Det er trist. Sånn gjør ikke våre spillere. Vi har ikke spillere som bare måker folk ned når ballen ikke er i nærheten. Det har ikke noe på en fotballbane å gjøre, sa Fagermo til TV 2 etter kampen.

Da responderte Strømsgodset-trener Bjørn Petter Ingebretsen slik:

- Jeg tenker at Fagermo er en from og fin fyr som tenker. Måten han leder Odd, skal jeg ikke legge meg borti, sier Ingebretsen.

Den manglende selvkritikken får ekspertene til å reagere.

- Det blir smålig å si noe sånt. Men jeg tror ikke Ingebretsen hadde sett og forstått alvoret i situasjonen da han uttalte det. Han vil nok ta en prat med spilleren når han har studert situasjonen igjen. Dette kan man ikke være bekjent av, sier dos Santos til Dagbladet.

Odd vant oppgjøret 2-1 etter en fartsfylt forestilling i Skien, hvor Tommy Høiland og Marcus Pedersen raste mot dommeren.

KRITISK: 
Lars Tjærnås vil ha hardere straffer på brutale taklinger.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KRITISK: Lars Tjærnås vil ha hardere straffer på brutale taklinger. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.