Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norske profiler kritiske til russernes spesielle forslag: - Når og hvor skal det skje?

Martin Johnsrud Sundby og Johannes Thingnes Bø mot Martin Fourcade og Maurice Manificat? Det kommer neppe til å skje, spår norske langrennsprofiler.

KRITISK: Landslagstrener Tor Arne Hetland gikk sammen med Petter Northug i langsprinten i VM i Sapporo i 2007. Han tror ikke vi får se Northug gå sammen med en norsk skiskytter i en mixed-stafett i kommende mesterskap.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
KRITISK: Landslagstrener Tor Arne Hetland gikk sammen med Petter Northug i langsprinten i VM i Sapporo i 2007. Han tror ikke vi får se Northug gå sammen med en norsk skiskytter i en mixed-stafett i kommende mesterskap. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går presenterte Dagbladet nyheten om at russerne kan tenke seg å forene langrenn og skiskyting for å øke interessen rundt langrennssporten.

Russerne ser gjerne for seg en mixed-stafett hvor langrennsløperne og skiskytterne danner par, slik som Petter Northug og Ole Einar Bjørndalen gjorde i Tjumen forrige helg.

Torgeir Bjørn er tidligere langrennsløper og teknikktrener for skiskytterne, i tillegg til at han har kommentert begge idrettene for NRK, og kjenner begge miljøene godt. Han synes forslaget er interessant, men er likevel skeptisk.

- Det er en spennende tanke som kan gi et bra underholdningsprodukt og tettere kamp om topplasseringene. Det kan bli mange spennende dueller. Det kan bli for eksempel Johannes Thingnes Bø og Martin Johnsrud Sundby mot Anton Sjipulin og Sergej Ustjugov fra Russland og mot Martin Fourcade og Maurice Manificat fra Frankrike, sier Bjørn til Dagbladet.

- På kvinnesiden kunne det blitt Tiril Eckhoff og Therese Johaug mot Kaisa Mäkäräinen og Krista Pärmäkoski, men problemet er å få med tyskerne i toppen. De har ikke gode nok langrennsløperne på verken kvinne- eller herresiden. Italienerne har Dorothea Wierer som mangler en langrennsmakker, og Federico Pellegrino som mangler en skiskyttermakker.

- Hvilken øvelse skal ut? Når alt kommer til alt tror Bjørn det blir vanskelig å organisere en slik mixed-stafett på tvers av idrettene.

- Jeg tror det blir vanskelig å gjennomføre. Det er allerede nok øvelser i OL-programmet, så da må én øvelse ut. Det er to ulike forbund, og de konkurrerer på ulike steder. Det blir vanskelig å organisere dette. Vinteren er kort. Når og hvor skal slike renn finne sted? Det er nok mest aktuelt som showrenn etter sesongen, tror 52-åringen.

- Men hvis det gjennomføres mange ganger med suksess, kan det bli en diskusjon om det kan komme på eksempelvis OL-programmet i framtiden. Man skal aldri si aldri. Ettersom det er ulike forbund, som konkurrerer ulike plasser og med ulike mesterskap, er det kanskje enklest å få til i OL. Da er de i hvert fall samlet. Samtidig er det en lengre prosess å få det inn på OL-programmet, så det vil ikke skje med det første i hvert fall.

Skeptisk Hetland Dette er ikke den første nyvinningen som er blitt foreslått. Denne sesongen har kommet flere nytenkende forslag, både mixed-stafett i langrenn mellom herrer og kvinner, mixed-stafett mellom langrennsløpere og hoppere og nå altså mixed-stafett med langrennsløpere og skiskyttere.

- Slik jeg ser det, er det siste det vanskeligste å gjennomføre, siden det er snakk om to ulike forbund. Langrennsløperne og hopperne er jo begge en del av FIS og har mange konkurransehelger sammen, i tillegg til mesterskap. Man skal ikke være fastlåst til noe og utelukke at det ikke kan skje i framtiden, men det blir vanskelig å organisere, mener Bjørn.

Han får støtte av Norges landslagstrener for herrene, Tor Arne Hetland.

- Jeg tror ikke dette blir noen OL-gren med det første. Skulle man da fjernet noen av de andre øvelsene på programmet? spør Hetland til Dagbladet.

- I showrenn med et begrenset startfelt er det derimot en god tanke. Blink-festivalen i Sandnes har kombinert skiskyting og langrenn i snart ti år, men foreløpig aldri arrangert en stafett, sier tidenes første verdens- og olympisk mester i sprint.

Landslagssjef Vidar Løfshus er ikke like kategorisk i sitt synspunkt.

- Jeg har ingen sterke meninger om dette kan bli en OL-øvelse eller ikke. Uansett er dette et langskudd, kanskje neste gang det blir OL i Norge? sier Løfshus til Dagbladet.

Positiv Legkov Som Dagbladet skrev tidligere i går, tror russerne at dette kan redde langrenninteressen.

- Denne kombinasjonen er morsom og kul. Langrennssporten kan kanskje få seg et løft hvis vi går sammen med skiskytterne, sier langrennsstjerna Aleksander Legkov til Sport Express.

Skiskytterlegenden Aleksander Tikhonov fulgte opp:

- Langrennssportens interesse taper seg stadig. Det er ikke bra. I det russiske mesterskapet var det ikke tilskuere engang. Det er veldig trist, sier Tikhonov.

- Det er viktig for skiskyttersporten at langrenn overlever. Uten langrenn eksisterer ikke skiskyting. Man må først lære å gå på ski, før man kan begynne med skiskyting. Derfor synes jeg det er fornuftig å konkurrere sammen i blant, for å øke oppmerksomheten og inntektsgrunnlaget, mener Tikhonov.

Hele Norges coronakart