<strong>SKUFFET:</strong> Russlands idrettspresident Vitaly Mutko er skuffet over IAAFs avgjørelse. Gerhard Heiberg er skuffet over Mutkos utspill. Foto: NTB Scanpix
SKUFFET: Russlands idrettspresident Vitaly Mutko er skuffet over IAAFs avgjørelse. Gerhard Heiberg er skuffet over Mutkos utspill. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Norske profiler støtter avgjørelsen som skremmer doperne: - Flere nasjoner i faresonen

Det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg reagerer på utspillet til Russlands idrettspresident: - Det hører ingen plass hjemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I går kom den nedslående nyheten for Russland: De russiske friidrettsutøverne får ikke delta i OL i Rio de Janeiro i sommer.

Avgjørelsen til det det internasjonale Friidrettsforbundet (IAAF) ble tatt basert på nordmannen Rune Andersens rapport om dopingtilstandene i russisk friidrett.

IAAF er enstemmige i avgjørelsen og begrunner det med at russisk antidopingarbeid ikke har forbedret seg nok. Holdningen mot doping er ikke som den burde. Også det norske friidrettsforbundet er enige i beslutningen.

- Vi stiller oss bak dette. Kollektiv avstraffelse er brutalt, men dessverre er det nok dette som må til for at Russland skal innse alvoret og endre holdningene sine. Jeg håper de nå gjør det og at verden kan kan konkurrere sammen igjen, sier Tore Hordnes, president i Norges Friidrettsforbund, til Dagbladet.

- Hva innebærer et OL uten russisk deltagelse i friidrett?

- Det betyr sannsynligvis et renere OL, svarer Hordnes.

Advarsel til Ukraina, Kenya og Etiopia

Han håper den russiske OL-nekten også fungerer som en advarsel til andre nasjoner med kritikkverdig holdning til doping.

<strong>REAGERER:</strong> IOC-medlem Gerhard Heiberg reagerer på argumentet til Russlands idrettspresident. Foto: NTB Scanpix
REAGERER: IOC-medlem Gerhard Heiberg reagerer på argumentet til Russlands idrettspresident. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Dette bør være et tydelig signal til andre nasjoner i faresonen - som Ukraina, Kenya og Etiopia. Jeg er mer optimistisk på lenge og tror disse nasjonene innser alvoret, håper Hordnes.

Den endelige avgjørelsen tas av IOC etter et styremøte om fire dager. IOC-medlem Gerhard Heiberg forteller til Dagbladet han tviler på de vil komme med en annen konklusjon enn IAAF.

- Jeg synes det ble sagt mye fornuftig på denne pressekonferansen og vi fikk et klart standpunkt. Det er stor sannsynlighet for at vi vil konkludere med det samme, men vi må først diskutere det, forteller Heiberg til Dagbladet.

Russere kan delta under IOC-flagg

Samtidig er ikke alt håp ute for russerne. Jelena Isinbajeva har tidligere vært svært kritisk mot en kollektiv straff som også rammer de som aldri har blitt dopingdømt. Nå åpnes det opp for at hun og andre russere kan komme til Rio-OL via bakdøra.

IAAF gjennomførte i dag en regelendring for å skape en åpning for rene utøvere.

- Hvis enkelte utøvere kan bevise at de ikke er tett opp mot det russiske systemet og er rene, kan de søke om å få delta i konkurranser. Ikke for Russland, men som enkeltutøvere under nøytralt flagg, forteller Andersen.

Han presiserte dernest at dette ikke vil være snakk om mange utøvere og at denne bakdøra vil være krevende å ta seg igjennom. Heiberg forteller til Dagbladet at han liker idéen.

<strong>UTESTENGT:</strong> Tennisstjerna Maria Sjarapova får stadig selskap av russere som ikke får delta i OL i Rio. Sjarapova er utestengt i to år etter vinterens positive dopingprøve. Foto: REUTERS/Daniel Munoz/File Photo
UTESTENGT: Tennisstjerna Maria Sjarapova får stadig selskap av russere som ikke får delta i OL i Rio. Sjarapova er utestengt i to år etter vinterens positive dopingprøve. Foto: REUTERS/Daniel Munoz/File Photo Vis mer

- Det er et fornuftig utspill, så får vi se hva det blir til, forteller det norske IOC-medlemmet.

- Hvordan vil dette fungere i praksis når en russisk friidrettsutøver konkurrerer under nøytralt flagg?

- Dette er ting jeg ikke kan besvare på nåværende tidspunkt, sier Heiberg.

Hordnes minner om at dette har skjedd før.

- At noen konkurrerer med et IOC-flagg og ikke sitt eget, blir ikke første gang. Så vidt jeg husker, har det skjedd hos utøvere fra Taiwan og Afghanistan tidligere. Det var vel også tilfellet i flere østblokk-land da Berlin-muren falt, forteller friidrettspresidenten.

Heiberg reagerer på Mutkos utspill

Russlands idrettsminister Vitalij Mutko er særdeles skuffet. Russland anker derfor avgjørelsen. Mutko ber IOC om å overprøve IAAFs beslutning.

- Vi ber nå IOC om ikke bare å vurdere virkningen av ekskluderingen hos utøvernes drømmer og folket i Russland, men også hva OL mister uten oss. Det blir ikke det samme, sier Mutko ifølge nyhetsbyrået AP.

Heiberg reagerer på argumentasjonen.

- Det argumentet hører ingen plass hjemme. Ingen nasjoner er mer verdt enn andre. Dette handler om hvem som doper seg og ikke. De må bli straffet, sier Heiberg til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer