Norske Sarina (10) går i fotsporene til superstjernene

Stortalentet vekker oppsikt.

TRENER HARDT: Sarina Reinertsen har vunnet rundt 50 turneringer, og er på tennisbanen nesten hver dag i jakten på å bli en bedre spiller. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
TRENER HARDT: Sarina Reinertsen har vunnet rundt 50 turneringer, og er på tennisbanen nesten hver dag i jakten på å bli en bedre spiller. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer

BRADENTON/OSLO (Dagbladet): Norske Sarina Reinertsen er bare ti år gammel, men har allerede rukket å gjøre seg internasjonalt bemerket. Fra høsten kan hun bli elev på stjerneakademi.

Bortsett fra Christian Ruuds (39) store prestasjoner på 90-tallet, har ikke Norge produsert én eneste tennisproff som har bemerket seg internasjonalt.

Ruud var i 1995 ranket som nummer 39 i verden. I dag er Soma Kesthely (28) og Ulrikke Eikeri (19) de beste norske spillerne. Han er ranket som nummer 1728 i verden, hun er nummer 344.

SKREV ANBEFALING: Reno Manne oppdaget Sarina for to år siden. Her poserer de med anbefalingsbrevet fra Nick Bolletieri.  Foto: Petter Bøifot
SKREV ANBEFALING: Reno Manne oppdaget Sarina for to år siden. Her poserer de med anbefalingsbrevet fra Nick Bolletieri. Foto: Petter Bøifot Vis mer

Reno Manne, en skotte med fortid som tennisproff, bor deler av året i Norge. De siste to åra har han tatt med flere norske tennishåp til Nick Bolletieris akademi i Florida, der han selv var elev som ung og nå er ansatt som trener.

- Verdensklasse
Det er to år siden Manne så Oslo-jenta Sarina Reinertsen spille for første gang. Han så med en gang det enorme potensialet, og er overbevist om at hun kan nå langt. Veldig langt.

- Dersom hun får rett oppfølging og slipper unna skader, bør hun ikke ha noen problemer med å bli blant de hundre beste i verden en dag. Jeg er helt overbevist om at hun kan nå toppen. Hun kan bli en spiller i verdensklasse, sier Manne til Dagbladet.

Det er store ord om ei jente som bare er ti år gammel, men Manne får støtte fra trenerlegenden Nick Bolletieri som fortsatt driver akademiet i en alder av 80.

Oslo, 20120522. Sarina Reinertsen er bare 10 år, hypet som det største tennistalentet i Norge. Skal begynne på tennsakademi i USA
Foto: HANSEN NINA / Dagbladet
Oslo, 20120522. Sarina Reinertsen er bare 10 år, hypet som det største tennistalentet i Norge. Skal begynne på tennsakademi i USA Foto: HANSEN NINA / Dagbladet Vis mer

- Føttene hennes står aldri stille. Hun er veldig entusiastisk og koordinasjonen hennes er meget god. Det som imponerer meg mest, er hvor bevegelig hun er. Hun minner meg om flere jenter som har vært på akademiet, som nå er proffe, sier han til Dagbladet.
 
Monica Seles, Maria Sjarapova, Daniela Hantuchova, Jelena Jankovic og Anna Kournikova er blant de som fikk sin tennisutdannelse på akademiet. I tillegg har Serena og Venus Williams brukt akademiet som treningsbase.

- Kjempekult
Bolletieri vil mer enn gjerne at Reinertsen blir fulltidselev på akademiet, og har sendt henne et brev med den anbefalingen. Det kan skje allerede fra høsten.

I så fall får hun tilgang til et enormt område med rundt 50 tennisbaner. Akademiet, som ligger like utenfor Sarasota, er kjent for å sette disiplin og utdanning høyt.

- Det som er viktig nå, er å gi henne motet til å bli bedre i alt. Alle spillere er forskjellige, og bør behandles deretter. Man må også huske på at hun fortsatt er et barn. Det må hun få fortsette å være, sier Bolletieri.

GIKK PÅ AKADEMIET: Maria Sjarapova. Foto:  (AP Photo/Christophe Ena)
GIKK PÅ AKADEMIET: Maria Sjarapova. Foto: (AP Photo/Christophe Ena) Vis mer

I tillegg til interesse fra USA, vakte Sarina også oppsikt da hun trente på akademiet til den danske stjerna Caroline Wozniackis far Piotr i Danmark. Etter oppholdet tok det danske tennismagasinet Atp turen til Norge for å treffe det unge talentet.

- Det var kjempekult, men det var litt rart å se meg selv i et magasin, sier Sarina til Dagbladet etter en treningsøkt på Oslo Tennisklubb.

Den unge jenta trener mellom 12 og 14 timer hver uke, i tillegg til å spille matcher. Hun trener mest mot gutter.

GIKK PÅ AKADEMIET: Anna Kournikova. Foto:   Al Bello/Getty Images/AFP
GIKK PÅ AKADEMIET: Anna Kournikova. Foto: Al Bello/Getty Images/AFP Vis mer

- Det er morsomt å spille mot gutter, men av og til blir det litt kjedelig. Jeg har ikke noe å snakke med dem om, sier hun.

Spiller VM i juni
Sarina har vunnet rundt 50 turneringer. I 2012 har tiåringen vunnet samtlige hun har stilt opp i, blant annet Salk i Stockholm. Det regnes som Nordens største aldersbestemte tennisturnering.

- Hun har et utrolig konkurranseinstinkt. I kamper der hun leder har hun ofte en tendens til å ta det litt med ro, men når hun ligger under er hun utrolig flink til å komme tilbake, sier far Inge til Dagbladet.

Sarina, som har spilt tennis i fem år, stiller som oftest i tolvårsklassen. I juni skal hun måle krefter mot verdens beste tiåringer. Da går det uoffisielle verdensmesterskapet av stabelen i Kroatia.

GIKK PÅ AKADEMIET: Monica Seles. Foto: (AP Photo/Vincent Yu, File)
GIKK PÅ AKADEMIET: Monica Seles. Foto: (AP Photo/Vincent Yu, File) Vis mer

- Det gleder jeg meg veldig til, sier hun entusiastisk.