- Norske ski-fans luktet som vandrende festival-dasser

Men den svenske kritikken slås tilbake.

(Dagladet.no): I en kommentar som ellers dreier seg om ski-VM og den norske treneren for det svenske skilandslaget, Inge Bråten, klarer ikke Expressens reporter å dy seg mot slutten:

«(...) innan jag somnar ska jag be Vår Herre om en sak:
Snälla, snälla, låt mig inte på planet till Europa hamna bredvid någon ur det sällskap norska fans som i två veckor:
1) bott i tält, 2) supit skallen av sig, 3) inte duschat en enda gång.
För detta är dagens sanning: De luktar som vandrande bajamajor,»
skriver Tomas Pettersson-  og «bajamajor» er altså flertall av en type festivaldass.

- Jøss, var det svensker i Sapporo også! Ja, jeg mente jo jeg så et svensk flagg, og så hørte jeg kanskje en som ropte «heja Sverige!» ... Men da er det jo synd at han ene svensken skal reagere sånn, sier Terje Beck, president i supporterforeningen Saltnes Turn og Beksøm, til Dagbladet.no.

- Sensitive, svenske neser?

Sjøl om det er dem svensken etter all sannsynlighet sikter til, tar han så godt som fullstendig avstand fra beskyldningene.

- Ligger man i telt i en uke, kan det bli litt lukt. Men vi tok jo til og med japanske bad, så vi kunne umulig lukte så mye. Japanerne tålte oss godt, men det er mulig svenskene har mer sensitive neser, undrer Beck.

De knallharde beskyldningene om at de drikker alkohol, kan han ikke akkurat ta avstand fra.

- Vi er ikke avholdsmenn, vi er ikke det. Men dette er vårt sjette VM, og det er ikke akkurat denne gangen vi bør beskyldes for rølp og suping, for å si det sånn, kommenterer Beck.

I FULL MUNDUR: Saltnes Turn og Beksøm på tur, under innmarsjen på skistadion i Sapporo. Lukta av supporterne ble litt for mye for enkelte svensker. Foto: LEE LIN-MAN/AP/SCANPIX
I FULL MUNDUR: Saltnes Turn og Beksøm på tur, under innmarsjen på skistadion i Sapporo. Lukta av supporterne ble litt for mye for enkelte svensker. Foto: LEE LIN-MAN/AP/SCANPIX Vis mer

Han mener for øvrig Expressens mann kan ha vært den ene svensken han så, og at han i så fall ikke var særlig hyggelig.

- Vi inviterte jo omtrent alle vi traff til teltene våre, men journalisten ville ikke besøke oss. Men vi luktet vel for ille da ...

Blant de besøkende ved teltene, var også flere prominente personer - hvorav flere brakte gaver.

- Disse gavene var jo gjerne øl, da, innrømmer Beck.

- Fikk mer oppmerksomhet enn VM

Saltnes Turn og Beksøm har et strengt regime, med egen uniform (hvorav beksømsko og bjelle utgjør viktige bestandeler) og strikte vedtekter.

Paragraf 4 lyder som følger «SALTNES TURN OG BEKSØM SINE MEDLEMMER SKAL VED ALLE ARRANGEMENTER VÆRE IFØRT BEKSØMSTØVLER, STARTNUMMER OG LUE».

Ut fra dette siste kommer det kanskje ikke som noen overraskelse at Flåklypas Ludvig er foreningens høye beskytter, men ryggsekkturistene ble likevel tatt meget godt imot i Japan.

- Norske ski-fans luktet som vandrende festival-dasser

- Før avreise hadde vi kontakt med en gruppe japanere som er glad i Skandinavia, og særlig i Norge. Så da vi ankom Sapporo, sto de med velkomstskilt og tok oss imot. Vi ble behandlet som konger, forteller Beck.

Hver dag trommet og marsjerte gjengen fra teltleiren til de ellers tilskuerglisne langrennsløypene. Beck mener dette ble tatt godt imot av lokalbefolkningen og det japanske miljøet for øvrig.

- Responsen var utelukkende positiv. Vi serverte norsk mat til japanerne, og de spanderte japansk mat på oss. Flere medier, blant annet tyske og japanske, laget innslag om oss. Egentlig var det nesten mer oppmerksomhet rundt oss enn rundt sjølve VM, ler hærføreren.

- Da vi dro, fikk vi høre at «You make people happy», legger han til.

Sammen med de andre stemningsskaperne i Saltnes Turn og Beksøm, er han helt sikkert klar for nye oppdrag under ski-VM i Liberec, Tsjekkia, om to år - enten svenskene vil det eller ikke ... 

• Les også: Slik vil vi huske Sapporo-VM

AUDIENS: Saltnes Turn og Beksøms president Terje Beck (t.v.) fikk besøke direkør for Kiyota bydel, Nakano Yoshifumi. - Stakkars svenske, som ikke vet at japanere er meget renslige, og ikke ville ha invitert en bajamajor inn på sitt kontor, sier Beck.
K-4-BAKKE: Saltnes Turn og Beksøms hopprenn i Sapporo ble omtalt i lokalavisa. - Vi fikk nesten mer oppmerksomhet enn VM, sier presidenten.
INNMARSJ: Sånn så det ut da Saltnes Turn og Beksøm trommende marsjerte inn på stadion, også dette behørig omtalt i en japansk avis.
SÅNN: Dette er prototypen på et medlem av Saltnes Turn og Beksøm. Inspirasjonskilden er Flåkypas Ludvig.
BAJAMAJA: Slik ser en ekte svensk bajamaja ut. Ifølge Expressens kommentator lukter norske ski-fans like ille.