Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norske skitrenere forstår ikke Gunde Svan

- Northug er et fantastisk forbilde for unge.

ANSTRENGT: Gunde Svan mener Petter Northug har dårlig innflytelse på det norske folk. Norske skitrenere for barn er sterkt uenige. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet og Lise Åserud/Scanpix, fotomontasje
ANSTRENGT: Gunde Svan mener Petter Northug har dårlig innflytelse på det norske folk. Norske skitrenere for barn er sterkt uenige. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet og Lise Åserud/Scanpix, fotomontasje Vis mer

(Dagbladet): I helga rykket Gunde Svan ut og hevdet at skistjerna har dårlig innflytelse på det norske folk.

Norske skitrenere for barn kjenner seg ikke igjen i kritikken i sitt arbeid med barn og unge på ski.

- Barna fokuserer ikke på de negative greiene rundt Northug, sier skitrener for Heming og instruktør på skiskoler Frida Hjelde Stav til Dagbladet. 

- Derimot er det veldig tydelig at han er populær blant yngre barn på skiskolene. Det er han flest av de som ikke har gått mye på ski tidligere har hørt om, fortsetter hun. 

Northug tok til bildedelingstjenesten Instagram for å svare på Svans utspill

- Etter gårsdagen har folk spurt meg hva jeg synes om Gunde, jeg har bare denne meldingen, skriver nordmannen til et ironisk tekstbilde.

- Barna opplever det ikke som ufint Hun får støtte av Øyvind Kvennås som er ansvarlig for 11-12-åringenes trening i Byåsen. 

- Det er en del ting Northug gjør og sier som ikke er helt heldig, men det virker ikke som om barna opplever det som ufint.

- De er veldig opptatte av det han gjør i sporet, og det er ingen tvil om at han er et fantastisk forbilde for unge, sier Kvennås til Dagbladet.

Northugs mange oppvisninger på de siste hundre meterne har sett ham feire store triumfer på kontroversielt vis

For barna i to av Norges største skiklubber er det «Northug-rykket» som gjelder, ikke hvordan han kan slenge med leppa etter målstreken. 

- De skal hele tiden spurte og rykke som Northug, og vi opplever ikke at de slenger meldinger til hverandre eller etterligner Northugs mindre gode sider, forteller Byåsens skitrener.

Enorm for rekrutteringa Og klubbtrenerne er samstemte om Northugs betydning for rekrutteringen til langrennssporten.

- Den har de siste årene har vært veldig, veldig bra, og i år er den bedre enn noen gang i de yngste aldersklassene (ned mot åtteårsalderen, sier Kvennås.

- Det har vært en ekstrem vekst for langrennssporten de siste årene. Det har blitt mindre traust og mer action, og der er Northug den viktigste faktoren, mener Hjelde Stav.

Den norske stjerna trener for øyeblikket i Pontresina. Til helga får han nye muligheter til å pirre svenskene og andre i verdenscupløp i Østersund, den siste testen før VM i Falun.