Selvklebende ball:

Norske stjerner slakter håndball­stunt: - Det har jeg ingen tro på

Klister kan forsvinne fra VM neste år.

KRITISK: Sander Sagosen mener klister er en viktig del av håndballen og vil gjerne at det skal fortsette sånn. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISK: Sander Sagosen mener klister er en viktig del av håndballen og vil gjerne at det skal fortsette sånn. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

ZAGREB (Dagbladet): Håndball-VM 2019 arrangeres i Tyskland og Danmark i januar om ett år, og krefter i Det internasjonale håndballforbundet (IHF) håper det kan bli det første store mesterskapet med en ball uten klister. Et ønske er å bruke en såkalt klisterfri ball.

Det er IHF-president Hassan Moustafa som har luftet forslaget.

Det får norske håndballstjerner til å stusse.

- Jeg har ikke noe tro på det. Det er mye som kan endres i håndballsporten, men at klister skal vekk har jeg ingen tro på. Det er noe vi har brukt hele livet, sier Sander Sagosen til Dagbladet.

- Realistisk å spille uten klister allerede i VM om ett år?

- Det er ganske urealistisk, spør du meg. Jeg har ikke prøvd ballen som visstnok skal være så bra, men klister er en del av sporten vår. Skal vi fjerne alle elementer fra sporten blir det vanskelig etter hvert, sier Sagosen.

Myrhol bruker mest

Bjarte Myrhol bare rister på hodet da han får spørsmål om ball uten klister.

- Det høres ut som en dårlig løsning for den som bruker mest klister på banen, sier Myrhol til Dagbladet og flirer.

- Det høres ikke ut som noe som fungerer for en strekspiller. Jeg kan forstå at de (IHF) prøver. Det hadde vært fantastisk å slippe klister i en ideell verden, men når jeg har spilt med klister i 20 år, så håper jeg det blir klister i håndballen til min karriere er over, sier Myrhol.

Strekspillere er kanskje den posisjonen på banen der grepet er ekstra viktig for å lykkes og klister er et hjelpemiddel som brukes for å optimalisere dette.

Det samme gjelder for Norges toppscorer Kristian Bjørnsen på venstrekanten:

- Jeg tror det blir vanskelig å lage en ball uten klister som har samme funksjon som den vi bruker i dag. Jeg har liten tro på det, sier Kristian Bjørsen til Dagbladet.

Dårlig image

Ballen skal være selvklebende, men uten det seige produktet som håndballspillerne er vokst opp med og bruker daglig på trening og kamp. Forslaget til håndballpresidenten har møtt massiv kritikk.

Moustafa har uttalt følgende:

- Jeg håper vi kan teste ballen i VM i Tyskland og Danmark, sier Moustafa.

Han sikter til herrenes VM om ett år. Håndballpresidenten er nemlig lei klister.

- Vi har mange problemer her i Tyskland, der klister gjør gulvene skitne. Fargen på ballen blir også borte, og etter ti minutter er den helt svart på grunn av klister. Det er ikke bra for håndballens image, sier presidenten.

Flere norske håndballkvinner reagerte også på forslaget i desember.

- Dersom de innfører en klisterfri ball... Da passer ikke håndball meg lenger, sa Camilla Herrem til Dagbladet.

Nora Mørk er krystallklar:

- Det er å ta håndballen ett steg tilbake, sier Mørk til Dagbladet.

Norge trenger EM-hjelp

Norges neste kamp i EM er mot Sverige onsdag. Håndballgutta trenger faktisk først hjelp av svenskene i dag (mot Hviterussland), før Sverige må slås onsdag.

Dette må norske fans håpe på videre i EM for at Norge skal spille semifinale fredag:

  • Sverige slår Hviterussland mandag.
  • Norge slår Sverige med minst fem mål onsdag.
  • Frankrike slår Kroatia onsdag.

Hvis disse tre kampene går Norges vei, ender Norge, Kroatia og Sverige på seks poeng, men de norske gutta vinner den interne duellen.

- Jeg prøver å ikke tenke på det akkurat nå. Vi må bruke energien på oss selv og ikke tenke for mye på at andre kamper spiller inn, sier Bjarte Myrhol.

- Det er kjipt at det ikke bare er opp til oss selv. Vi må vise hvor store idrettsutøvere vi er og ta muligheten når vi får den. Vi må gjøre vår jobb, så krysser vi fingrene for de andre, sier Sander Sagosen.

- Det er mye å spille om. Vi må være på tå hev. Vi kan ikke slippe oss ned, men skal ha intensitet, sier Christian Berge om dagene som kommer.