Norske svensk-topper

Til daglig kriger de om topplassen i den svenske Eliteserien i hockey. Denne helga skal Färjestad-spiller Mats Trygg (26) og HV71-spiller Per-Åge Skrøder (24) blø for Norge i Askerhallen.

- Begge er enere i hver sin posisjon. Mats som back, Per-Åge som løper, sier landslagstrener Roy Johansen til Dagbladet.

Etter 17 runder leder Färjestad med tvillingene Mats og Marius Trygg Eliteserien, tre poeng foran HV71 med Per-Åge Skrøder på laget. HV71 toppet lenge, men har tapt de fem siste kampene.

- Jeg må hjem igjen for å vinne, sier Per-Åge Skrøder til Dagbladet foran landskampene mot Polen i kveld, Østerrike i morgen og Hviterussland søndag.

Etablert

Både Trygg-brødrene og Skrøder har etablert seg i den svenske Eliteserien med bravur. Marius Trygg (løper, to minutter eldre enn Mats) skulle også spilt de tre landskampene i Askerhallen, men har meldt forfall fordi samboeren venter barn.

- Dette er fjerde sesongen min i Färjestad, det beste stedet en hockeyspiller kan være i Europa. Gjør du det bra der, er det neste steget NHL. Også jeg drømmer om å spille der, sier Mats Trygg.

Til å være back er han liten av vekst (1,79 m). Det oppveier han gjennom en offensiv innstilling og ekstremt bra all-roundferdigheter.

- Mats er en back av høy internasjonal klasse. Takket være nitidig trening gjennom mange år behersker han alle deler av spillet. Det er ingen enkel sak å slå seg fram utenlands, men Mats har greid det, sier Roy Johansen.

NHL-prat

Per-Åge Skrøder spiller sin femte sesong i Sverige. Kontrakten hans med HV71 går ut etter sesongslutt.

- Da får vi se hva som skjer. Men jeg regner med å bli i HV71. Forrige sesong lagde jeg 20 mål, som er rekord for meg. Da var det også litt løst prat om NHL, men det skjedde ikke noe. Det er nok fortsatt et stykke igjen, sier Per-Åge Skrøder.

På isen er han en stayer med stor fart i spillet.

- Per-Åge er også sterk i nærkampene, og giftig foran motstandermålet. En tøff spiller som alltid gir jernet, sier Roy Johansen om den 24 år gamle måltjuven.

- A-VM neste

Både Trygg-brødrene og Skrøder er sikre landslagskort i B-VM i Zagreb 13.- 20. april neste år. Bare vinneren av Italia, Frankrike, Storbritannia, Estland, Kroatia og Norge rykker opp i A.

- Utviklingen går i riktig retning. Vi har bra nok lag til å bli A-nasjon, men må få ut det beste i mesterskap. Sist knøt det seg, sier Mats Trygg.

- Fortsetter vi utviklingen, kan vi være A-nasjon igjen i løpet av et par år. For å lykkes i VM, må vi både ha topp intensitet i spillet og flyt, sier Per-Åge Skrøder.

Kveldens landskamp i Askerhallen er sesongens fjerde for iskrigerne til Roy Johansen. I den første turneringa i Euro Ice Hockey Challenge i Val Gardena ble det tre seirer: 1- 0 over Polen, 6- 1 mot Nederland og 3- 2 over Italia.

<B>ISKRIGERE: </B>Mats Trygg (t.v.) og Per-Åge Skrøder har begge suksess i svensk hockey. Mats topper Eliteserien med Färjestad, tre poeng foran Per-Åges HV71. I kveld spiller de på landslaget.