Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Norske talenter må bli tøffere i hodet

U21-trener Per Joar Hansen sier spillerne hans får sjokk i utenlandske klubber.

ADVARER: Per Joar Hansen tror ikke mangelen på spilletid svekker landslagene på kort sikt, men han ber talentene tenke seg nøye gjennom før de takker ja til tilbud fra utenlandske klubber. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
ADVARER: Per Joar Hansen tror ikke mangelen på spilletid svekker landslagene på kort sikt, men han ber talentene tenke seg nøye gjennom før de takker ja til tilbud fra utenlandske klubber. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): - Profftilværelsen er ingen søndagsskole, sier U21-landslagets trener Per Joar Hansen.

Han illustrerer:

- Det er tøft for mange å komme til en ny klubb. Du drar hjem fra trening uten å kjenne noen, og så må du sette deg ned i en tom leilighet uten folk rundt deg. Skal du klare den overgangen, må du være tøff i pappen. Norske spillere må bli mye tøffere i hodet, fastslår han.

- Mange av dem drar ut med et glansbilde: De skal kjøpe seg en fin bil og leilighet, score mål og bli helter. Men hverdagen kommer raskt, og det er en kynisk verden. Hvis du ikke leverer scoringer som spiss, eller hvis du er involvert i et par baklengs som forsvarsspiller, så er det rett ut av laget. Gjerne uten den forklaringen du får av en trener i Norge. Så det er mange i min gjeng som har fått profflivet rett i trynet. Det må de bare lære av.

Ikke bekymret - nå
U21-landslagstreneren rår over et lag som begeistret Norge i møtet med England for drøyt to uker siden. I oktober skal de ut i EM-playoff mot Frankrike.

Kampene spilles 12. og 16. oktober.

Når Hansen til uka leser opp lista over hvem han tar med seg til de to kampene, vil det stå en rekke utenlandske klubber bak spillernes navn. Men de fleste av dem har nå en karriere som sitter fast på en innbytterbenk.

- Jeg tror ikke dette skal krisemaksimeres akkurat nå. En spiller blir ikke fryktelig mye dårligere av å sitte på benken i tre uker, sier Per Joar Hansen.

- Men over tid er det jo ikke bra for karrieren.

- Alle får sjokk
Også på A-landslaget er det mange kamprustne bein. Sju av de 13 utenlandsproffene i forrige tropp har slitt med å vinne sin klubbtreners gunst denne sesongen.

Etter at Norge på 90-tallet enkelt kunne ta ut et landslag i europaklasse uten å se til Tippeligaen, har debatten de siste åra handlet om hvordan det kan komme flere nordmenn til større klubber.

- Viser mangelen på spilletid at de heller bør bli i Norge lengst mulig?

- Det finnes ikke noe fasitsvar. Det er individuelt fra spiller til spiller, når og hvor han får sjansen, og hvor lenge den interesserte klubben har hatt vedkommende i kikkerten. Men jeg opplever at alle mine spillere sier de får et sjokk når de går til en utenlandsk klubb, sier Hansen.

- Da spør jeg: Hva f... er sjokket? Jo, det går på hverdagen i den nye klubben. Alle snakker om størrelsen på trenerapparatet, og at det settes større krav. Du får tilbakemeldinger etter hver uke på hvor mange avslutninger du har hatt, hvor mange mål du har scoret, hvor mange pasninger du har slått feil. Dessuten konkurrerer du med toppspillere fra alle verdens land, påpeker U21-treneren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media