Norske tap på alle baner

To trenere, ett topplag og norsk fotball i trøbbel.

TO topptrenere som ikke lyktes og et Rosenborg som lovte mye mer enn det kunne holde. Til sammen blir det en ganske trist Europa-kveld for norsk fotball.

Nå henger ikke enkeltresultatene til Ståle Solbakken og Trond Sollied sammen med RBKs tydelige begrensninger, men det er så få store norske internasjonale fotballnavn at vi bryr oss om alle.

I UEFA-cupen kan det bli en kortvarig omsorg.

MÅLET for Solbakkens FC København, Sollieds Heerenveen og Rosenborg er det samme; en plassering blant de tre beste i gruppespillet og videre cupspill. Resultatene i åpningsrunden var omtrent like svake:

• Null poeng for trenerne på hjemmebane og to tapte poeng for RBK mot et staut Club Brugge.

Trond Sollied hadde kanskje ikke kalkulert med noe annet mot storlaget Milan, men samtidig er det slike små sjanser som topptrenere vrir til sin fordel oftere enn andre.

Og Trond Sollied er en topptrener.

BÅDE han og Ståle Solbakken hører til de faste kandidatene hver gang det diskuteres ny landslagssjef etter Åge Hareide. Det er en riktig vurdering, men RBKs skuffende Lerkendal-åpning viste igjen at den som skal ta norsk fotball et steg videre internasjonalt også får en riktig vanskelig jobb.

BARE UAVGJORT: Didier Konan Ya og Rosenborg klarte bare få med seg ett poeng fra hjemmemøtet mot Brugge. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
BARE UAVGJORT: Didier Konan Ya og Rosenborg klarte bare få med seg ett poeng fra hjemmemøtet mot Brugge. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer

I så måte var dette opplysende resultater rett etter den lille debatten om Hareides kvalifikasjoner som landslagssjef.

DENNE høsten har igjen vist at Rosenborg er den eneste norske klubben med kraft til å hevde seg jevnt bra i europeiske kamper. Det har fortsatt mye å gjøre med innstilling og tradisjon, og fra start var det heller ikke denne gangen noen grunn til å klage på akkurat det. RBK våget, men oppnådde likevel ikke så mye mer.

Det skorter på spillerutvalget.

SELVSAGT har denne Europa-muligheten kommet litt tidlig på dette ferske RBK-laget. Underveis til gruppespillet har trønderne tatt med seg det rusket de har slitt med helt siden Erik Hamren overtok ansvaret og fikk bedret resultatene.

Foreløpig er det ikke samsvar mellom angrepslysten og den defensiv stabiliteten. Litt skyldes det mer enn grønne lyset for begge sidebackene til å angripe tilnærmet så mye de vil samtidig som laget sjelden holder igjen flereenn en midtbanespiller. Resten av trøbbelet kommer etter enkle pasningsfeil.

Det taktiske elementet er til å justere; de individuelle manglene kan bli verre og de pirker på det store norske problemet:

• Mangel på mange nok toppspillere.

GJENNOM hele sesongen har ungguttene Vadim Demidov og Alexander Tettey med rette vært koblet til gode landslagsmuligheter. Begge har en fysikk og en dristighet i spillet som passer for de største anledningene. Hvis de bare får orden på de minste.

Norske tap på alle baner

Denne gangen var Demidov verst. De fullstendig umotiverte tversoverpasningene hans i eget forsvar er ikke akkurat blodtrykksdempende for gamle RBK-fans med nye håp om Europa-suksess.

Mot Brugge tok de belgierne inn i kampen etter noen åpningsminutter der hjemmelaget spilte seg til en serie bra muligheter.

DER forble gjestene helt til slutt. RBK produserte ikke en eneste sjanse etter pause. Dette skyldtes selvsagt ikke bare de fire landslagsaktuelle norske spillerne, men må uansett kobles til spillernivået i klubbfotballen vår:

• Når Norges klart beste internasjonale lag ikke klarer å holde et jevnere nivå på eget gress, er det en viktig del av bildet av fotballen vår oktober 2008.

Kanskje også at RBKs bestemann var den femte nordmannen. Roar Strand nærmer seg førti år, men sporten skal slippe å måle seg mot veteranens form og alder. Til det er han for spesielt bra.

Det er dessverre ikke norsk fotball. I hvert fall ikke på en ikke helt tilfeldig, trist høstkveld.

TAP: Trond Sollieds Heerenveen tapte 1-3 hjemme mot AC Milan.
STREK I HJEMMELEKSA: Ståle Solbakkens FC København tapte hjemme mot St. Etienne.