Norske topputøvere testes for Ronaldo-sykdom

Kan gi slapphet, vektøkning og depresjon.

(Dagbladet.no): For halvannen uke siden ble det kjent at Milans brasilianske superspiss Ronaldo har fått diagnosen hypotyreose - en hormonsykdom som ofte kalles lavt stoffskifte.

Og plutselig falt brikkene på plass for oss som med undring, skuffelse eller irritasjon har sett den gamle superspissen stadig mer ubevegelig og rund i kantene.

For blant mulige symptomer på Ronaldos sykdom lister Wikipedia opp:

• trøtthet

• psykomotorisk treghet

• vektøkning

• stort behov for ro

• redusert stressmestring

FÅR MEDISIN: Ronaldo behandles nå for hypotyreose, og skal ha vært i knallform på Milan-treninger i sommer. Her sammen med lagkamerat og landsmann Kaká i juli. Foto: AP/Scanpix
FÅR MEDISIN: Ronaldo behandles nå for hypotyreose, og skal ha vært i knallform på Milan-treninger i sommer. Her sammen med lagkamerat og landsmann Kaká i juli. Foto: AP/Scanpix Vis mer

• tiltaksløshet

• energimangel

Høres det kjent ut?

- Kan påvirke idrettsutøvelse

Lege Ola Rønsen ved Olympiatoppen kan ikke uttale seg om Ronaldos tilfelle spesielt, men er ikke i tvil om at sykdommen han lider av kan være et stort handicap for en toppidrettsutøver.

- Det er absolutt mulig at hypotyreose kan påvirke utøvelsen av en idrett. Ikke bare det at man kan legge på seg noen kilo, men også andre symptomer, sier han til Dagbladet.no.

Han sier Olympiatoppen rutinemessig tar prøver for å undersøke om utøvere som sliter på trening kan ha feil med stoffskiftet.

- Det er en tilstand som lett kan forveksles med overtrening. Men det er ingen overhyppighet av hypotyreose blant idrettsutøvere. Vi treffer ikke veldig ofte på disse testene, men det er litt vanligere blant unge kvinner enn unge menn, som i befolkningen for øvrig, sier han.

Norske topputøvere testes for Ronaldo-sykdom

Legene til Milan traff imidlertid da de testet Ronaldo, og startet umiddelbart medisinering. I løpet av sommeren skal Ronaldo ha tatt av over fem kilo, og vekta fortsetter å synke.

Spiller på torsdag

Brasilianeren gikk glipp av serieåpningen på grunn av en kneskade, og spilte heller ikke gårsdagens 1-1-kamp mot Fiorentina.

- Ronie er frisk, men vi vil fortsatt ikke bruke ham. Nå har vi 15 dagers fri og han vil være tilbake etter landslagspausen under optimale forutsetninger, sier trener Carlo Ancelotti.

Ancelotti har imidlertid varslet at han vil bruke både Ronaldo og sin nye brasilianske stjerne, Alexandre Pato som fylte 18 år på søndag, i en treningskamp mot Dinamo Kiev på torsdag.

Der kan vi altså for første gang se den nyslanke Ronaldo, som nå ser ut som en modell og «vil bli en overraskelse for alle» ifølge Ancelotti.

Ruslebiff i VM

Slik så han nemlig ikke ut før fotball-VM i fjor. Da var spissens kroppsvekt et emne på aller øverste nivå hjemme i Brasil.

I forkant mesterskapet spurte Brasils president Lula da Silva landslagstrener Carlos Alberto Perreira «Er han tjukk eller ikke?» under en videokonferanse der også mesteparten av troppen var til stede.

Etterpå gikk presidenten ut med en unnskyldning til Ronaldo.

Under mesterskapet vekta til Ronaldo likevel et tema for hele verden. Ronaldo ble kalt en «ruslebiff» av Dagbladet.nos kommentator, mens NRKs Arne Scheie litt mer nøkternt omtalte ham som en «litt holden mann rundt midjen».

Jukset på vekta

Så ble det gjort et nummer ut av at han veide 82 kilo, fem mer enn i 2002-VM.

Dagen etter ble det kjent at Ronaldo hadde vært på sykehus etter at han klaget over svimmelhet og hodepine.

Noen dager seinere fortalte en brasiliansk avis at Ronaldo faktisk veide inn på 94,7 kilo da han kom til VM-samlingen, men at han tok av noen kilo fram til mesterskapet.

Samme dag som Dagbladet.no hadde fortalt om vektjukset, scoret Ronaldo to mål mot Japan, og vi syntes vi var morsomme da vi sa at han var ett mål unna «fattrick».

Sett i lys av at Ronaldo kan ha vært sjuk i flere år, er det kanskje enda større grunn til å la seg imponere over at han i Tyskland inntok tronen som tidenes mestscorende i VM-sluttspill med 15 mål.

LETT FEIRING: Ronaldo etter scoring i 2002-VM.
TUNG FEIRING: Ronaldo etter scoring i 2006-VM.
LETT FEIRING: Ronaldo etter scoring i 1998-VM.