Norske trenere i England: Vinner bare hver femte kamp

Norway, your guys took one hell of a beating.

VANT 20 PROSENT: Ole Gunnar Solskjær managerframtid er uviss. Han har ikke knekt den kortsiktige koden, mener leder i Norsk Trenerforening. Foto: AFP  / LINDSEY PARNABY / NTB SCANPIX
VANT 20 PROSENT: Ole Gunnar Solskjær managerframtid er uviss. Han har ikke knekt den kortsiktige koden, mener leder i Norsk Trenerforening. Foto: AFP / LINDSEY PARNABY / NTB SCANPIXVis mer

(Dagbladet:) Det er ingen trøst for verken Ole Gunnar Solskjær eller norsk fotball for øvrig, men faktum er at han slett ikke er alene om å ha mislyktes i England.

På 107 ligakamper står de fire norske managerne i engelske klubber med 22 seirer, 23 uavgjort og 52 tap. Det gir et samlet poengsnitt på 0,83 - noe som ville ført til nedrykk i de fleste ligaer.

Først ut var Egil Drillo Olsen, som tok over villmannsklubben Wimbledon i London før 1999-2000-sesongen. Han fikk sparken på selveste 1. mai, da sto Wimbledon med 7-11-18 etter 36 serierunder. Forsøket på å berge unna nedrykk var fåfengt, og klubben har ikke vært i toppen siden.

Drillo: - Ingen motstand Den tidligere landslagssjefen er ikke med på at det er ekstra vrient for norske trenere å få gjennomslag for sine ideer i England.

- Jeg hadde ikke den erfaringa da jeg var der. Det gikk overraskende bra. Vi lå midt på tabellen etter halvspilt serie. Det var mot slutten det gikk dårlig, har Drillo uttalt til Dagbladet.

- Men det var ingen motstand mot ideene mine i Wimbledon. Soneforsvaret jeg innførte var mer rendyrket enn de var vant til, men det likte de. Den gjennombruddshissige stilen var det riktignok mer motstand mot.

Ståles spillestilsparadoks Nestemann til å få engelsk jobb var Ståle Solbakken, som fikk et halvår i Wolverhampton etter at de rykket ned fra Premier League i 2012. I januar 2013 var han ferdig, men trenerskiftet gjorde resultatene bare dårligere: Det endte i nedrykk også fra The Championship.

Da Solbakken dro, sto klubben med ni seirer, fire uavgjort og 13 tap.

SPARKET I WOLVES: Ståle Solbakken kan ha prøvd å endre for mye i Wolves. Foto: Sam Bagnall / NTB scanpix
SPARKET I WOLVES: Ståle Solbakken kan ha prøvd å endre for mye i Wolves. Foto: Sam Bagnall / NTB scanpix Vis mer

- Hadde jeg fått bedre tid, kunne det blitt virkelig bra. Jeg hadde nettopp kommet ordentlig inn i det. I stedet måtte spillerne omstille seg enda en gang, uttalte Solbakken til Dagbladet en måneds tid etterpå.

- Satt litt på spissen fikk jeg sparken for det jeg ble ansatt for, nemlig å innføre en kontinental spillestil. 

Berg-støtte Henning Berg var i Blackburn i mindre enn to måneder. Ei uke før Solbakken røyk i Wolves, var det slutt for Berg - til manges store overraskelse. Også trenerkolleger uttrykte, overfor Berg, sin forundring over prosessen.

- De syntes det var veldig, veldig rart. Folk skjønner at jeg ikke kan vurderes på to måneders grunnlag. Derfor tror jeg heller ikke det vil hefte ved meg fremover, sa Berg til Dagbladet noen måneder etter at han måtte stoppe på ti ligakamper (1-3-6).

- Blackburn har tatt mange rare beslutninger. Det eneste jeg kunne gjøre var å akseptere det som skjedde.

Normarks forklaring Ole Gunnar Solskjær er den eneste som har fått prøve seg i to ulike sesonger. I påvente av bekreftelser på det ene eller det andre i Cardiff, står han med fem seirer, fem uavgjort og 15 tap i ligasammenheng.

Ivar Morten Normark (51) er leder i Norsk Fotballtrenerforening, og har tidligere styrt blant andre Aalesund og Bodø/Glimt. Normark spør seg om norske trenere er kyniske nok for engelsk fotball.

- Er vi rå nok? Norske trenere har ofte et utviklingsperspektiv. Så kommer de til den resultatorienterte fotballen i England. Er vi rå nok da?

LITE TID: Henning Berg hadde historie fra Blackburn som spiller, men det hjalp lite da resultatene uteble på Ewood Park. Foto: Vegard Grøtt / Propaganda Photo  / NTB scanpix
LITE TID: Henning Berg hadde historie fra Blackburn som spiller, men det hjalp lite da resultatene uteble på Ewood Park. Foto: Vegard Grøtt / Propaganda Photo / NTB scanpix Vis mer

Trenerkvalitetene tviler han ikke på.

Knekke kode - De er gode nok, isolert sett. Men de må ha gode nok komplementære team rundt seg. Og så må de knekke den kortsiktige koden og vinne kamper, sier Normark og feller dommen over Drillo, Berg, Solbakken og Solskjær.

- De vinner for få kamper, de har ikke funnet den rette formelen for å vinne kamper innen et kort tidsperspektiv.

Erland Johnsen kjenner den britiske fotballkulturen godt etter spill for Chelsea mellom 1989 og 1997. Nå trener han det norske G16-landslaget.

- Hvorfor lykkes ikke norske trenere i England?

- Jeg tror i hvert fall flere har tatt over «feil klubber». Det er klubber der forventningene er høyere enn økomomien tilsier. Og så er det alltid en ulempe å være utlending i England, sier Johnsen.

- Det stor utskiftning blant trenere i fotballen generelt, og det blir enda enklere å sparke noen hvis de ikke har noen spesiell historie i klubben.

Endrer for mye Johnsen spekulerer på om norske trenere har prøvd å forandre for mye for fort i sine klubber i England.

- Du må være forsiktig med å revolusjonere spillestilen der du kommer. Du må holde på mye av det engelske. Jeg tror trenere må være mer forsiktige når de drar ut, og ikke endre for mye.