BETAL-TV PÅ NETT: Når RBK spiller i årets Copa del Sol henvises supporterne til internett. Ingen norske TV-kanaler ønsket å betale for sendingene. Her fra turneringen for to år siden.Terje Bendiksby / Scanpix
BETAL-TV PÅ NETT: Når RBK spiller i årets Copa del Sol henvises supporterne til internett. Ingen norske TV-kanaler ønsket å betale for sendingene. Her fra turneringen for to år siden.Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

Norske TV-kanaler vraker Copa del Sol

Norges fire beste lag ser du bare på nett-tv.

(Dagbladet): Ingen norske TV-kanaler sender turneringa Copa del Sol i år.

Kanalene mener prisene er for høye i forhold til interessen.

De fire beste lagene i Tippeligaen i fjor spiller for tiden turneringen Copa del Sol i La Manga i Spania. Men til tross for at både Molde, Tromsø, Strømsgodset og Rosenborg er i aksjon i turneringen, vises den ikke på norsk TV.

- I TV 2 har vi tatt et helhetsansvar for norsk fotball for å formidle og løfte den, men viljen for å satse på et tapsprosjekt er borte. Norsk fotball er desidert mest populært mellom mars og oktober, sier TV 2s fotballsjef Vegard Jansen Hagen.

Taper mot vinteridretten Både NRK, TV2 og C More har vært i diskusjoner med IEC in Sports, som sitter med rettighetene til sendingene fra La Manga. Men alle har altså takket nei.

- Tekniske utgifter og prisen på rettighetene ble vurdert som mer enn verdien av turneringen.  Dessuten vil den stå seg dårlig mot annen fotball, som er av enorm interesse på denne tiden av året. Så er det selvsagt vinteridretten, som er god og attraktiv, sier Jansen Hagen.

Dessuten har TV2 en seerskare som ifølge Jansen Hagen ikke nøler med å si ifra om de er misfornøyde. Men i år har ikke kanalens fotballsjef fått noen henvendelser fra seere som savner Copa del Sol.

I tillegg til å ikke sende kampene, får verken NRK eller TV2 vise klipp fra kampene i sportssendingene. 

Sponsorer sviktet Kanalen C More tar i år over Tippeliga-kampene, med unntak av to som vises på TV2 og TV2 Zebra hver runde. Også de måtte takke nei på grunn av prisen for rettighetene.

- Vi hadde lyst til å sende kampene, men hadde ikke nok penger i budsjettet. Det ble en tilleggsutgift vi ikke hadde råd til, noe jeg har forståelse for, sier redaksjonssjef i Monday, som lager C Mores sendinger, Kristian Oma.

Også sponsorene sviktet Copa del Sol i år.

- Vi tok kontakt med sponsorer, men de viste ingen interesse, og ville ikke ta kostnaden. Det er synd, men er noe jeg har forståelse for. Sportslig er det en fin turnering, sier Oma.

- Synd Svenske Magnus Malmros er senior director i TV-properties and events for IEC in Sports. De synes det er synd at avtalen med norske TV-kanaler ikke gikk i havn.

- Vi hadde lange diskusjoner med TV2, C More og NRK, men avtalen kom dessverre ikke i mål. Det er synd at våre bilder ikke kommer til Norge, og vi vil gjerne ha en løsning, sier Malmros.

Nå sender rundt ti land i Europa kampene på TV.

- Det blir vanskelig for oss å gi rettigheter uten å ta penger for det, sier Malmros.

Kampene kan nå ses på web-TV, mot betaling.