Tv-rettighetene til Serie A og La Liga

Norske tv-seere kan bli snytt for Ronaldo

Under én måned før seriestart har ingen kjøpt tv-rettighetene til Serie A og La Liga i Norge.

TIL ITALIA: Juventus har hentet Cristiano Ronaldo i håp om å vinne Champions League. Foto: Isabella Bonotto / AFP Photo / NTB Scanpix
TIL ITALIA: Juventus har hentet Cristiano Ronaldo i håp om å vinne Champions League. Foto: Isabella Bonotto / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Italiensk fotball er mer attraktivt enn på lenge etter at Cristiano Ronaldo forlot Real Madrid til fordel for Juventus.

Dermed vil Ronaldo og Messi - spillerne seg imellom som har vunnet prisen for verdens beste spiller de ti siste åra - spille i hver sin liga for første gang siden 2009.

Å se dem spille mot hverandre blir dermed en sjeldenhet. I Norge er det derimot usikkert om du i det hele tatt får se noen av dem spille i deres respektive ligaer på norske tv-skjermer.

Med under én måned igjen før seriestart, har nemlig ingen i Norge kjøpt rettighetene til italiensk og spansk fotball.

Dermed er det en risiko for at norske Serie A- og La Liga-tittere må søke andre alternativer for å følge med på Ronaldo, Messi og co.

Har kjøpt Bundesliga

- Status er at det forhandles om det, men jeg får ikke vite så mye om det jeg heller. Foreløpig er det ikke noe gjennombrudd. Det gjelder både La Liga og Serie A, sier Rolf-Otto Eriksen til Dagbladet.

Eriksen har kommentert italiensk fotball for Viasat i tre år. Nå er derimot treårsavtalen som Viasat signerte i 2015 over.

Line Vee Hanum, kommunikasjonssjef i MTG Norge, som eier Viasat, sier at de ikke kommenterer rettigheter som er i spill, og henviser til rettighetene som selskapet allerede besitter.

- Nå har Viasat sikret seg Bundesliga, også har vi Ligue 1 fra før av, samt en god del rettigheter fra England. Klarer vi å forlenge med Serie A og La Liga, så har vi egentlig alt annet enn Premier League. Det mener jeg er et av mange argumenter for at Viasat absolutt bør forlenge, sier Rolf-Otto Eriksen.

Saken fortsetter under videoen.

HYLLER RONALDO: Portugal og Cristiano Ronaldo berget til slutt 3-3 mot Spania i fotball-VM. Real Madrid-spissen startet dagen med dommen i skattesaken, der han ble dømt for å ha unndratt nærmere 200 millioner kroner i skatt. Men Ronaldo svarte med hattrick mot nettopp landet der han ble dømt. Ekspertene Petter Veland fra Viasat og Frode da Costa Lia fra Josimar oppsummerer kampen med programleder Øyvind Godø. Vis mer

«No show?»

Terminlista til La Liga ble sluppet på i går. I Serie A slippes den i morgen. Ligaene sparkes i gang 18. eller 19. august.

- Det begynner å nærme seg nå. Jeg kan vel si at etter den Ronaldo-overgangen, så har jeg aldri vært mer klar for de rettighetene enn jeg er nå, sier Eriksen.

I fjor var ikke Bundesliga tilgjengelig på norsk tv, mens i 2015 fikk Viasat først en avtale i boks om Serie A-rettighetene i oktober.

- Da hadde serien kommet godt i gang før Viasat kjøpte de. Nå har vi tre sesonger bak oss hvor vi har bygd et produkt, sier Eriksen.

Per-Jarle Heggelund, som kommenterte italiensk fotball for Canal+ og C More i en årrekke, kjenner seg igjen i usikkerheten.

- Jeg husker jo selv fra mine år at vi kunne få klarsignal dagen før seriestart om at du skulle på jobb i morgen. Det er jo ikke noe nytt. Jeg bare håper ikke at det blir som i Bundesliga - at det blir «no show» i Norge, sier Heggelund til Dagbladet.

Alternativ til Premier League

I likhet med det Heggelund var før, har Rolf-Otto Eriksen og Petter Veland etablert seg som stemmen til Serie A og La Liga for nordmenn.

- Mitt håp er at Viasport kan være den kanalen som tilbyr alternativet til Premier League. Vi har fått Bundesliga, noe som er kjempebra, og da hadde det vært ekstra stort med Serie A og La Liga også. Men nå er det bare å avvente og se, sier Eriksen.

I sommer ble det kjent at Facebook hadde kjøpt rettighetene til Premier League i Asia.

Per-Jarle Heggelund, som jobber for bettingselskapet Mr Green, spår et liknende scenario hjemme i Norge.

- En tidligere sjef sa til meg for ganske mange år siden at tv-rettighetene kommer til å endre seg fra tv-selskap til Amazon, Facebook og ikke minst bettingselskap, som jeg selv jobber i. Jeg tror det bare er et spørsmål om tid før bettingselskaper sitter på eksklusive rettigheter. Jeg sier ikke at det kommer til å skje nå med La Liga og Serie A, men det har jo vært spådd ganske lenge.

Saken fortsetter under videoen.

- PLANLAGT: Fredag smalt nyheten fra spanske myndigheter: Cristiano Ronaldo er dømt til to års betinget fengsel og må betale 175 millioner kroner i bot. Stjernespilleren skal ha sagt seg skyldig i skatteunndragelse, men ifølge Petter Veland er det ikke tilfeldig at nyheten slippes i dag. Spania møter Portugal i VM fredag kveld, og ifølge Veland er nyheten timet og tilrettelagt. – Det er ikke tilfeldig at det kommer i dag. Dommen mot Ronaldo er planlagt, mener han. Veland er Norges fremste ekspert på spansk fotball og gjester Dabladets VM-studio fredag. Vis mer

Økt Serie A-interesse?

Et spørsmål som mange Serie A-elskere stiller seg nå, er om Ronaldo-overgangen kan bety en økt interesse for italiensk fotball.

- Jeg tror han har såpass stor kraft i seg i navnet Ronaldo, merkevaren Ronaldo, fotballspilleren Ronaldo, at han vil ta med seg oppmerksomhet og interesse uansett hvor han er, sier Rolf-Otto Eriksen.

På 90- og tidlig 00-tallet dominerte italienske klubber i Europa. Siden har det vært et stort fall anført av tyngre sesonger for Milano-klubbene Inter og AC Milan, og i år et VM uten italienerne for første gang siden 1958.

- Med den historien, kulturen og fotballstoltheten som finnes i Italia, så ligger terskelen lavere for at den store interessen skal blusse opp igjen. Det at Ronaldo kommer til Juventus, som tross alt er den største og viktigste klubben, er jeg temmelig sikker på at vil dra opp enda mer interesse for Serie A, spår Eriksen.

Utelukker ikke comeback

Per-Jarle Heggelund er mer skeptisk til om interessen vil blusse opp.

- Juventus kommer til å tiltrekke seg oppmerksomhet. Spesielt i Europa. Han kjøpes jo ikke for å vinne Serie A. Han hentes for å være den siste brikken til å vinne Champions League, sier Heggelund.

Torino-klubben har vunnet den italienske serien sju sesonger på rad.

Man må derimot tilbake til 1996 for å finne den forrige Champions League-tittelen.

- Det vil nok være vel så stor interesse for Ronaldo i Champions League sammenliknet med Serie A. Han er et gedigent trekkplaster, men det blir nok ingen massevandring, sier Heggelund.

Den tidligere kommentatoren utelukker derimot ikke en vandring tilbake til sitt tidligere kommentatoryrke.

- En retur til mitt gode gamle Serie A skulle bare vært gøy, men jeg har det veldig bra hos Mr Green. Det er jo en jobb som kan kombineres med kommentering, så jeg sitter bare på gjerdet og venter, sier Heggelund.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer