PÅ STUDIETUR: Sammen med blant andre Strømsgodset-trener Ronny Deila har Dag Riisnæs tilbrakt fire dager med Barcelona. Riisnæs er ansvarlig for trenerutdanningen i Norge. Foto: Privat
PÅ STUDIETUR: Sammen med blant andre Strømsgodset-trener Ronny Deila har Dag Riisnæs tilbrakt fire dager med Barcelona. Riisnæs er ansvarlig for trenerutdanningen i Norge. Foto: PrivatVis mer

- Norske ungdommer trener mer enn i Barcelona

NFFs treneransvarlig fikk studere verdens beste på nært hold.

(Dagbladet): Midtbanedirigent og pasningsmester Xavi uttalte en gang at det å slå en feilpasning var forbundet med skam i Barcelona.

En sånn kultur ønsker treneransvarlig i NFF, Dag Riisnæs, å overføre til Norge også.

I slutten av november dro han til Katalonia sammen med Strømsgodset-trener Ronny Deila og kretstrener Erik Holtan for å studere verdens kanskje beste klubblag fra innsiden.

Oppholdet varte i fire dager, og nordmennene fikk fri tilgang på alt av treninger og kamper, fra barnenivå og opp til A-laget.

ENKELT OG EFFEKTIVT: Barcelona trener ikke på en haug forskjellige øvelser, men på få og kamprettede øvelser. De gjøres til gjengjeld med stor kvalitet og konsentrasjon. Foto: Privat
ENKELT OG EFFEKTIVT: Barcelona trener ikke på en haug forskjellige øvelser, men på få og kamprettede øvelser. De gjøres til gjengjeld med stor kvalitet og konsentrasjon. Foto: Privat Vis mer

- Vi hadde aldri i verden fått tilgang til A-lagstreningen om det ikke var for Deila og hans kontakter. Godset har en samarbeidsavtale med Manchester City, som nettopp har ansatt en direktør fra Barcelona. Det var årsaken, sier Riisnæs til Dagbladet.

Begrenser øvelsene
Én av tingene han merket seg var hvordan Barcelona-trenerne ikke kompliserte treningene, og hvordan de begrenset antall øvelser. Det gjaldt på alle alderstrinn, fra topp til bunn.

- Det er en klar rød tråd på øvelsene i de forskjellige aldersgruppene. Norske trenere er opptatt av å ha så mange forskjellige øvelser, men det er ikke nødvendig. I Barcelona trener de på de samme tingene det meste av tida. Det er mye spilløvelser på små flater hvor man hele tida jobber med overblikket, orienteringsevnen og teknikken, sier Riisnæs.

- Hva slags spilløvelser kjører de i Barcelona?

- Det er ti mot sju, fem mot fem, sju mot fem og så videre. Noen ganger øver de på possession i lengderetning, andre gang i en stor kvadrat hvor de bare skal holde ballen i laget. Du kan se hvordan de jobber med å sette opp trekanter i pasningsspillet hele veien. På den måten blir det ikke farlig å spille på markert spiller, når han har to alternativer. Det er også mye rolle- og rotasjonstrening i Barcelona. Høyrebacken trener ikke på det samme som den sentrale midtbanespilleren, og spissen gjør ikke det samme som venstrebacken.

- Legger sjela i hver pasning
Riisnær fikk ingen aha-opplevelser av de fire dagene på Barcelonas treningsfelt. Det var ingen store hemmeligheter som ble avslørt, eller noen revolusjonerende treningsøvelser han aldri hadde sett før.

JORDNÆRE: - Det slo meg hvor imøtekommende, blide og positive Barcelona-stjernene var. Det viser en av Barcelonas styrker - de utdanner ikke bare spilleren, men hele mennesket, sier Dag Riisnæs. Foto: Privat
JORDNÆRE: - Det slo meg hvor imøtekommende, blide og positive Barcelona-stjernene var. Det viser en av Barcelonas styrker - de utdanner ikke bare spilleren, men hele mennesket, sier Dag Riisnæs. Foto: Privat Vis mer

Det imponerende var nøyaktigheten og konsentrasjonen spillerne viste.

- Det er disiplinerte spillere som har lyst til å bli bedre, jeg tror ikke de har mange hemmeligheter. Norske ungdommer mellom 15 og 19 år trener mer enn de gjør i Barcelona, for i Norge er det unike muligheter med fotballinjer på en haug med videregående skoler, som de fleste av talentene våre er innom. Da får de trent to ganger om dagen. Men vi må øve med mer kvalitet. Det var ganske gøy å se hvordan Barcelona-spillerne la sjela si i hver pasning, enten de var åtte eller 16 år gamle.

Også på A-laget så han den mentaliteten - fra blant annet Xavi. Firkantøvelsen under oppvarmingen var et av høydepunktene for de tilreisende nordmennene.

- Det var ikke kult å være i midten der (se et eksempel på det her). Det var rått å se hvilket overblikk og overlegen ballkontroll de har. De gjør nesten aldri feil, uansett hvor trang det er. De har bestemt seg for hva de skal gjøre før ballen kommer, og de gjør ikke feil selv om de gjør vanskelige ting. Hele tida er de nøye, selv en enkel innsidepasning på fem meter slås ordentlig hver gang, sier Riisnæs.

Trener nok, men ikke godt nok
I Barcelona henter man de største talentene fra Katalonia, en region med rundt sju millioner innbyggere. Det resulterer naturligvis i at spillerne som kommer dit holder et svært høyt nivå i utgangspunktet, og det er naturligvis ikke like enkelt i Norge.

Men kvaliteten på treningsarbeidet ser han ingen grunn til at Norge ikke kan nærme seg.

- Mitt inntrykk fra å ha vært rundt i store deler av Europa er som sagt at norske ungdommer trener minst like mye og sannsynligvis mer enn andre nasjoner. Men vi må bli flinkere på å øve med kvalitet.

- Hva med barnefotballen?

- Der må vi trene mer. I alderen fra seks til 12 år må vi bli flinkere på å få opp mengden også. Hvis noen vil trene fire ganger i uka, må klubben kunne gi dem tilbud om det. Det begynner å bli bedre. Jeg har 11-åringen min i Lørenskog, og der trener de like mye organisert som i Ajax og Barcelona, sier Riisnæs, som altså er ansvarlig for trenerutdanningen i Norge.