BRÅK: De norske supporterne ble av politiet henvist til en gate der brannvesenet slukket søppelkasser som sto i fyr. Så kom politiet for å jage vekk de norske 19-åringene, og stoppet ikke da nordmennene forsøkte å si at de ikke hadde gjort noe galt. Foto: Fredrik Filtvedt, United.no
BRÅK: De norske supporterne ble av politiet henvist til en gate der brannvesenet slukket søppelkasser som sto i fyr. Så kom politiet for å jage vekk de norske 19-åringene, og stoppet ikke da nordmennene forsøkte å si at de ikke hadde gjort noe galt. Foto: Fredrik Filtvedt, United.noVis mer

Norske United-supportere slått av politiet

- Vi ropte at vi var turister. De kalte oss «scum».

(Dagbladet): Både før, under og etter ligacupkampen mellom Leeds og Manchester United i går kveld, var det amper stemning mellom de to lagenes supportere.

Fem unge norske United-supportere havnet midt i bråket før og etter kampen mot Leeds i går.

19 år gamle Fredrik Filtvedt, som skriver regelmessig for de norske Manchester United-supporternes nettsted United.no, forteller om et ublidt møte med politiet etter kampen.

Da bortesupporterne etter en times tid ble sluppet ut fra stadion, ble de angrepet av Leeds-supportere som hadde ventet på dem.

Jagd av politiet Først søkte de fem norske guttene, alle født i 1992, tilflukt hos politiet. De spurte hvor det var trygt å gå, og fulgte den anbefalingen de fikk av politiet.

- Vi kom til en gate der flere søppelkasser var tent på, og en brannbil sto der og slukket. Vi ble stående og se på, og tenkte «Oi, noe sånt har vi ikke opplevd før», forteller Filtvedt til Dagbladet.

Deretter hørte de tre smell, og så noen ungdommer som kastet stein på brannbilen.

- Da kom 10-15 politimenn og jagde dem bort, og de løp unna. Da tenkte vi at vi var trygge, men så kom politiet løpende mot oss med politikøller i hendene. Vi rakte armene i været, og sa at vi var turister og ikke hadde gjort noe galt. Men vi så at de ikke kom til å stoppe, sier Filtvedt.

Slått da de falt Dermed valgte de norske guttene å forsøke å løpe sin vei. Fredrik Filtvedt forteller at han gled og falt. Det samme skjedde med en annen av de norske guttene. Da begynte politiet å slå dem med køllene.

- Hånda mi lå på bakken, og den ble slått ned i asfalten. Det er hånda det har gått verst utover, sier Filtvedt.

Han fikk også flere slag andre steder på kroppen, og skal til legeundersøkelse i morgen. Filtvedt anslår at han og den andre kameraten som falt, hadde tre politimenn over seg som slo dem med køller.

- De skreik «scum» (avskum - journ. anm.) til oss. Jeg tror de slo oss i omtrent 30 sekunder før vi fikk løpt derfra, sier han.

De tre andre kameratene løp i en annen retning. En av dem slapp unna uten slag, mens de to andre fikk ett slag hver av politiet.

Guttene hadde bevisst latt være å ha på seg supportereffekter, vel vitende om det betente forholdet mellom Manchester United og Leeds United.

- Jeg var forberedt på at det kunne skje noe, men hadde ikke ventet at det kom fra politiet, sier Filtvedt.

- Hånet dødsulykker Han ble også skuffet over den hatske stemningen som rådet også inne på stadion.

- Begge lags supportere hånet dødsulykker som Istanbul og München, sier han.

To Leeds-supportere ble stukket ihjel med kniv under et sammenstøt i Istanbul i forkant av en kamp mot Galatasaray i april 2000. I 1958 mistet åtte United-spillere livet i en flyulykke i München.

- Leeds-fansen gjorde armbevegelser som henviste til München-ulykken, og alle United-supporterne, med unntak av noen som tok avstand fra det, svarte med å rope «Istanbul», forteller han.

Ser neste møte hjemme Filtvedt har vært på mange fotballkamper i England tidligere uten å oppleve noe liknende.

- Jeg var på bortekamp mot Wigan, og da satt United- og Wigan-supporterne sammen på puben før kamp, sier han.

Opplevelsen i går ble noe ganske annet. Guttene har imidlertid litt galgenhumor rundt det de opplevde.

- Vi fleipet med det - hvis Manchester United trekker Leeds i FA-cupen, blir vi heller hjemme og ser kampen med pizza og brus, sier Fredrik Filtvedt.

FORSLÅTT HÅND: Fredrik Filtvedt forteller at han ble slått med køller av politiet. Verst gikk det ut over den ene hånda, som ble slått mot asfalten. Foto: Privat
FORSLÅTT HÅND: Fredrik Filtvedt forteller at han ble slått med køller av politiet. Verst gikk det ut over den ene hånda, som ble slått mot asfalten. Foto: Privat Vis mer