Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norske utøvere sikrer seg mot OL-terror

Må melde fra hvor de går.

SIKRER SEG:  Anders Bardal, Anders Jacobsen, Tom Hilde og Andreas Stjernen må melde fra hvor de beveger seg under OL. Her fra VM i Val di Fiemme sist vinter, der Norge kom på fjerdeplass under lagkonkurransen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
SIKRER SEG: Anders Bardal, Anders Jacobsen, Tom Hilde og Andreas Stjernen må melde fra hvor de beveger seg under OL. Her fra VM i Val di Fiemme sist vinter, der Norge kom på fjerdeplass under lagkonkurransen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

(Dagbladet): Russland har en vond historie med terror. Derfor må Anders Bardal (31) og de andre norske utøverne være ekstra på vakt under Sotsji-OL.

- Ingen går noen steder uten at de melder fra. Hvis de ikke kommer med på laget, og blir forbannet, må vi til enhver tid vite hvor utøverne er. Det er alltid sånn i store konkurranser som OL. Men det blir spesielt viktig i Sotsji, sier hoppernes landslagstrener Alexander Stöckl.

Kriseøvelse I dag er det 94 dager til vinterlekene ved Svartehavet. Dagbladet får bekreftet at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Olympiatoppen arrangerte kriseøvelse i oktober. Tema: Worst case scenario.

Hva skal vi gjøre hvis ei bombe går av? Hvordan skal vi opptre hvis en utøver blir kidnappet? Dette, og flere spørsmål, har norske OL-ledere fått opplæring i.

- Grunnprinsippet er enkelt: Det er arrangøren og arrangørlandet som skal garantere for sikkerheten til deltakerne. Men vi har tatt høyde for ulike scenario, sier Halvor Lea, Olympiatoppens medierådgiver.

- Vi har hatt en beredskapsøvelse allerede. Fram mot OL skal vi finpusse forberedelsene, framholder han.
 
Urolig område Sotsji ligger i et urolig område i Kaukasus, der ekstreme islamister herjer. På nettsidene til Utenriksdepartementet heter det:

«Nord-Kaukasus utgjør et spesielt fattig og usikkert område, hvor det forekommer kidnappinger, gisselaksjoner, selvmordsbombere, veibomber og andre voldelige hendelser. Utlendinger har også vært rammet.»

På spørsmål fra Dagbladet, om hva han frykter mest i OL, svarer hopperen Anders Bardal «terror». Trener Stöckl sier at han angriper problemstillingen med respekt, ikke frykt.

- Ja, vi drar til et urolig område. Men Olympiatoppen har kontroll. De har snakket om alt som kan skje, og det er blitt utarbeidet en kriseplan.

Stöckl fortsetter:

- Samtidig ønsker vi ikke å lage for mye stress rundt dette. Men én forholdsregel vil være at støtteapparatet hele tida vet hvor utøverne befinner seg. Det kan være så enkelt som at han eller hun sier: «Jeg går til den andre delen av OL-byen, og kommer tilbake om to timer.»

Bistår PST vil ha en egen person som følger den norske troppen i OL. Det bekrefter informasjonssjef Martin Bernsen overfor Dagbladet.

- Vi har hatt et samarbeid siden 2002. Det handler om at vi bistår Olympiatoppen med sikkerhetsråd. Vi har vurdert trusselbildet i forkant av dette mesterskapet. Det samme gjorde vi før forrige OL, sier han.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters garanterer Russlands statsminister, Dmitrij Medvedev, for sikkerheten under OL.

- En rekke trusler truer landet vårt. Vi jobber så hardt som mulig. Jeg tror ikke at noe skjer, sier han.

Rundt Sotsji er det installert videokameraer. Vaktholdet er tungt.

- Vi er nødt til å innføre flere tiltak. Vi skal sørge for at dette blir husket som spektakulære og ekstravagante leker, erklærer Medvedev.

Foredrag OL blir arrangert fra 7. februar til 23. februar. Før sommeren holdt NRK-reporter og Russland-kjenner Hans-Wilhelm Steinfeld et foredrag for norske utøvere og ledere.

- Han sa vi måtte være forberedt på at noe kunne skje, har Bardal sagt til Dagbladet.

- Før mesterskap pleier vi å hente inn foredragsholdere som kan dele kunnskap om kultur og politikk, skikk og bruk. På den måten er utøverne best mulig forberedt på hva som møter dem, kommenterer Halvor Lea.

Det verste angrepet mot OL skjedde i München i 1972. Åtte palestinere fra organisasjonen Svart September tok seg inn i deltakerlandsbyen. 17 personer ble drept, blant dem 11 idrettsutøvere. Terroren går under navnet «München-massakren».