Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Pakistan

Norskpakistanere feiret stor cricket-seier over India med parade søndag

Spesiell seier for Pakistan.

FEIRING: Pakistan knuste India i cricket, og vant ICC Champions trophy 2017. Dette ble feiret verden over, også i Oslo. Video: Hedda Lunder Bredvold Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pakistan knuste India 338 - 158 i cricket, og vant ICC Champions trophy 2017 søndag. Finalen ble spilt i London.

Seieren ble feiret i byer over hele Europa. I Oslo ble plutselig gatene på Tøyen og Grønland fylt med feirende norskpakistanere.

Pakistanske flagg på panseret

Initiativtager til den norske feiringen, Mohsan Raja, skjønte på ettermiddagen at det kom til å gå veien. Litt over halv seks la han ut en melding i en Facebook-gruppe for samfunnsengasjerte norskpakistanere om å ta en kjørerunde i byen med pakistanske flagg og musikk.

Responsen kom kjapt.


      FEIRET: Mohsan Raja (bildet) tok initiativ til feiring i gatene på Grønland og Tøyen. Foto: Privat
FEIRET: Mohsan Raja (bildet) tok initiativ til feiring i gatene på Grønland og Tøyen. Foto: Privat Vis mer

Et par timer seinere kom en del biler på rekke fra Vahl skole på Tøyen, nedover Tøyengata og Grønlandsleiret bortover mot Oslo City. Noen hadde pakistanske flagg over panseret. En gikk med tromme, og flere danset.

- Folk som satt i vinduene og så på, og både nordmenn og somaliere kurdere, arabere kom for å ta selfie med oss og gratulere. Det var en veldig fin opplevelse, sier Raja til Dagbladet.

De møttes åtte, og holdt på et par timer.

En av dem som kom over toget, og filmet litt av det (se video over) var Hedda Lunder Bredvold. Hun bor i Tøyengata og var på vei hjem etter å ha sett «Wonder Woman» med en nabo på Klingenberg Kino.

- Da vi kom hjem var det dette som møtte oss utenfor bygården, sier hun til Dagbladet.

- Opptoget ble nok et bevis på hvorfor vi digger å bo her. Gatene på Grønland er ofte fulle av liv, men det er ikke hver dag det er pakistansk cricket-17. mai med tromme og trafikkork! Det var det vi sa da vi gikk hvert til vårt: «Når vi går gatelangs blir det visst aldri kjedelig…»

FEIRET: Spillerne på det pakistanske landslaget feirer seieren over India. Foto: James Marsh / Shutterstock / NTB Scanpix
FEIRET: Spillerne på det pakistanske landslaget feirer seieren over India. Foto: James Marsh / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Mohsan Raja forteller at en politibil fulgte toget og dirigerte trafikken.

- Vi snakket med dem og forklarte at det hadde vært finale og at vi bare hadde en rolig feiring. Og det forsto de. De gratulerte oss til og med med seieren, forteller Raja.

- Det så ikke ut som om det var så mye damer der?

- Det var en del damer der også. Mange av dem kjørte. Og noen gikk på siden. Men jeg skulle ønske det var flere. Du kan videreformidle en oppfordring om at flere må være med og feire neste gang det er en så stor kamp!

Spesiell seier

Etter feiringen nærmet det seg solnedgang halv elleve, og mange dro hjem for å feire fastebrudd. Raja anslår at det var rundt 100-150 folk med i toget, i bil eller til fots.

Moumita Sen er postdoktor ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo og lidenskapelig opptatt av cricket. Hun forklarer at India og Pakistan har ganske jevne lag, og at det som skjedde søndag som spektakulært.


 LANG REKKE: Et tjuetalls biler ble med i den spontane paraden. Foto: Zain Raja
LANG REKKE: Et tjuetalls biler ble med i den spontane paraden. Foto: Zain Raja Vis mer

- I land som Australia, New Zealand og India er cricketspillerne superstjerner, og landslaget får støtte av staten og store sponsorkontrakter fra næringslivet. Det pakistanske landslaget har ikke det samme grunnlaget. Mange av spillerne der kommer fra fattige kår, de hører ikke til overklassen. Pakistan har et ungt lag med veldig talentfulle spillere. De fikk en latterlig høy poengsum, kanskje det høyeste noen sinne i denne typen turnering.

Men om hun var imponert over de unge motstanderne, var hun lite imponert over eget lag denne gangen.

- Jeg har aldri sett India spille så dårlig, de begynte å tape med en gang. Hvis man skal bruke fotballtermer, fikk de mål mot seg i det første minuttet.

Hun synes likevel det var gøy å se feiringen i Oslo.

- Jeg heier selvsagt på India, jeg er jo derfra. Men da vi dro hjem, hørte vi plutselig trommer utenfor vinduet, og ute i gata kom det biler med pakstanske flagg på panseret. Partneren min er norsk og han gikk ut for å se hva som skjedde på gata. Og der sto hvite nordmenn og filmet og skjønte ikke helt hva som skjedde. Det er jo Ramadan også, og det var som om dette er det beste som kunne skje under Ramadan, sier hun.

Pakistanske aviser prioriterte selvsagt seieren høyt. Foto: Aamir Qureshi / AFP / NTB Scanpix
Pakistanske aviser prioriterte selvsagt seieren høyt. Foto: Aamir Qureshi / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Seieren regnes som spesielt viktig fordi det pakistanske landslaget ikke har fått spille i hjemlandet etter Sri Lankas landslagsbuss ble angrepet i 2009. Laget har heller ikke fått være med i Indian Premier League.

- Den intense sportslige rivaliseringen mellom India og Pakistan gjenspeiler den politiske, sier Sen, og peker på Kashmir-konflikten som har vært der siden landene ble frie fra britisk styre på 40-tallet.

- I det siste har situasjonen forverret seg på grunn av uro i Kashmir. Etter en krangel der den indiske regjeringen beskyldte Pakistan for å være involvert i terrorangrep, har alle kamper mellom de to lagene blitt stoppet.

Pakistans kaptein Sarfraz Ahmed sier til BBC at han håper seieren vil gjøre at de store lagene igjen vil reise til Pakistan for å spille mot dem.

PAKISTANSK FLAGG: Foto: Zain Raja
PAKISTANSK FLAGG: Foto: Zain Raja Vis mer

Initiativtager til Oslo-feringen, Mohsan Raja, håper også Pakistan nå blir tatt inn i varmen igjen.

- Før Champions trophy startet, var Pakistan rangert som nummer åtte og nederst blant de åtte landene som var med. Mot alle odds klarte de å vinne hele turneringen. Seieren smakte bedre ettersom finalen var mot erkerivalene. I befolkningen er det stor interesse i begge land, og mange sammenligner kampen mellom Pakistan og India med el clásico. Hver gang de spiller så blir det satt nye seerrekorder, sier Raja til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!