KONTOVERSIELL: Petter Northug var i en klasse for seg i innspurten på tremila under VM i Holmenkollen. Men bare for å gjøre det hele litt ekstra vondt for svenskene, bremset han ved målstreken og labbet over foran Marcus Hellner. Opptrinnet skapte stor oppstandelse. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
KONTOVERSIELL: Petter Northug var i en klasse for seg i innspurten på tremila under VM i Holmenkollen. Men bare for å gjøre det hele litt ekstra vondt for svenskene, bremset han ved målstreken og labbet over foran Marcus Hellner. Opptrinnet skapte stor oppstandelse. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

Petter Northug fikk livvakt i Stockholm i 2011

Northug: - Fikk drapstrusler etter dette stuntet

Petter Northug (32) bare frydet seg over svenskenes harme.

Torsdag kommer Petter Northugs bok om seg selv ut i butikkene, ført i pennen av Jonas Forsang. Det er en ærlig og åpen Northug som forteller om både opp- og nedturer.

Opp- eller nedtur, én ting har 32-åringen alltid vært klar på: De aller viktigste å slå i langrennssporet er svenskene.

Boka gjør alt annet enn å så tvil rundt det.

Northug beskriver at selv som ung, handlet det alltid om å slå svenskene. Når han og lagkameratene deltok i ungdomsrenn hos vår nabo i øst, var det som om de skulle forsvare landets ære.

«Seierne smakte bedre, tapene var tyngre, når det var mot svensker

Et minne for livet

Northug er åpen om flere av de kontroversielle episodene gjennom karrieren, blant annet fyllekjøringa i 2014. Det er også en spesiell episode fra 2011 som vakte stor oppsikt og skapte raseri hos «söta bror»:

Datoen er 4. mars 2011. Petter Northug har omtrent 500 meter igjen av VM-stafetten, ankeretappen, på hjemmebane i Holmenkollen. Det er en liten gruppe løpere igjen, men på vei inn på stadion er de sjanseløse. Northug bruker et par-tre stavtak på å distansere dem - blant andre Marcus Hellner.

REKORDDAGEN: OL-entusiast Jan Fredrik Karlsen jubler over nok en fantastisk norsk dag i Pyeongchang. Med Jørgen Gilbrant som Dagbladets OL-entusiast, og Ingrid Cogorno som programleder. Vis mer

Det kommer fram i boka at svenske Hellners seier på sprinten tidligere i mesterskapet plaget Northug en smule. 32-åringen tok da sølvet. Nå fikk han sin revansj.

UTE PÅ TORSDAG: Petter Northugs selvbiografi.
UTE PÅ TORSDAG: Petter Northugs selvbiografi. Vis mer

«Jeg så opp, løfta en finger mot munnen, jeg reiste meg opp, og tenkte at nå, Hellner, nå skal jeg gi deg et minne du kommer til å ta med deg i grava. Min gave til deg. Så jeg stoppet rett før mål, som om jeg ventet på ham, før jeg gled kontrollert over målstreken rett før han tok meg igjen, mens jeg løftet en pekefinger mot himmelen,» skriver Northug.

- Nå likner det en sport

Opptrinnet skapte altså stort raseri i Sverige. Northug ble kalt en gris av SVT-ekspert Jonas Karlsson.

Norges langrennssjef Åge Skinstad slo knallhardt tilbake og mente utsagnet var «tåpelig».

Northug tok det hele med tilsynelatende knusende ro, til tross for at han skriver i boka at politiet nærmest måtte fungere som livvakt under verdenscupavslutningen samme sesong i Stockholm. Ifølge Northug hadde politiet fått noen trusler de anså som alvorlige.

«Det var først etterpå jeg forsto. Og skal jeg være ærlig, fikk det meg til å tenke at langrennssporten begynte å ta seg opp. Nå var det slutt på den trauste tida. Sprint, action, buing og drapstrusler. Nå begynte dette endelig å likne en folkesport.»

Northug har benyttet seg av enhver sjanse til å tulle med svenskene. I 2015 stilte han opp i sesongåpningen i en svensk landslagsdrakt. I 2011, til tross for dette stafett-stuntet, ble han kåret til årets svenske idrettsutøver av storavisa Expressen.

Slakter Hellner-taktikk

NORTHUG-RIVAL: Calle Halfvarsson. Foto: Andreas Hillergren / TT
NORTHUG-RIVAL: Calle Halfvarsson. Foto: Andreas Hillergren / TT Vis mer

Petter Northug har også ved flere anledninger rettet sleivspark mot Calle Halfvarsson (29), som han har omtalt som «Kalle Klovn».

Northug har flere ganger uttalt seg tvilende til svenskens kapasitet i langrennsløypene. I boka sier Northug at valget «heldigvis» hadde falt på Halfvarsson som ankermann på stafetten i VM i Val di Fiemme i 2013.

Northug spurtslo ham, og Norge vant.

«Av en eller annen grunn var det viktig for Halfvarsson å legge seg foran meg ned den siste bakken. Det var en taktisk vurdering på nivå med Krister Sørgårds OL-uttak i 2006 (Northug vraket, red.anm.). Å ligge i dragsuget til Halfvarsson ga meg en klar fordel da vi kom ned til oppløpet, og jeg kunne jeg starte rykket i høyere fart enn ham.»