KAN BLI FORBUDT: Sist vinter vant Petter Northug klassisk-sprinten i Drammen ved å stake seg gjennom på blanke ski. Det blir trolig forbudt neste vinter. Foto: NTB Scanpix
KAN BLI FORBUDT: Sist vinter vant Petter Northug klassisk-sprinten i Drammen ved å stake seg gjennom på blanke ski. Det blir trolig forbudt neste vinter. Foto: NTB ScanpixVis mer

Northug: - FIS skyter seg selv i foten

Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug kritiske til stake-forbud.

(Dagbladet): Det internasjonale Skiforbundet (FIS) åpner for strengere regler for å beskytte klassisk langrenn som egen øvelse. På kongressen i Cancún om ei uke lanseres et forslag som gir anledning for den enkelte rennarrangør til å lage spesielle forbudssoner mot staking.

Det betyr i praksis at det i enkelte løyper blir umulig for løperne å konkurrere uten festesmurning.

Kritisk Northug - Det blir sikkert vedtatt, men FIS skyter seg selv i foten, sier Petter Northug om forslaget om å innføre soner der dobbelttak, eller staking, blir forbudt i klassiske renn.

Motivet til FIS' regelkomité er selvsagt å bremse den enorme utviklingen i staking. Stadig flere av dagens langrennsløpere har lagt ned enormt mye trening på å bli bedre til å stake. Stadig flere av dem er i stand til å stake seg gjennom klassisk-løyper på blanke ski.

Forbud i Drammen? Northug selv vant sprinten i Drammen sist vinter med å stake klassisk-sprinten på glatte ski.

Nettopp rennet i Drammen er en av kandidatene til å få en stakefri sone på oppløpet. I såfall tvinges løperne til å gå diagonaltgang i oppoverbakken mot mål.

Han mener FIS må legge opp stilarten etter traseene løperne skal konkurrere i.
 
- På 15-kilometerne i Lahti og Falun og på femmila i Kollen vil det aldri bli ren staking. De løypene er for tøffe til det. Der bør FIS legge klassiske løp, akkurat som det er helt naturlig med skøyting i Toblach, sier Northug til Dagbladet.

Minimalt problem Northug får full støtte av Martin Johnsrud Sundby, den suverent beste langrennsløperen de tre siste årene. Noe av grunnen til at Martin har gjort det så bra som han har, er hundrevis av treningstimer dedikert staking.

Han liker ikke FIS-forslaget.

- Verdenscupen sist vinter viste klart og tydelig at det eneste som kreves for å beholde klassisk langrenn, i hverfall på kort sikt, er å velge klassisk-destinasjoner med løyper som krever bruk av diagonalgang og feste under skia.

- Dette er det enkelt for å FIS å legge opp til, sier Johnsrud Sundby til Dagbladet.

- Hvordan?

- Lillehammer, Kuusamo, Falun, Holmenkollen, og flere med har alle løyper som det ikke kommer til å bli staket. Løypene her er - i allefall foreløpig - for tøffe til det.

- Og husk at det sist sesong kun var to av 40 internasjonale løp, pluss en stafettetappe, som ble vunnet uten feste. Ergo var dette et mimimalt problem, sier Johnsrud Sundby.

Bremser utviklingen Johnsrud Sundby mener at FIS-forslaget kan bremse en spennenede utvikling om det blir vedtatt og gjennomført i praksis.

- Staking er en spennende utvikling langrennssporten, og vi må kunne få være med på denne utviklingen i verdenscupen slik langløpene har gjort i noen år allerede.

- Dersom er forbud som dette blir omfattende vil det høyst sannsynlig føre til at de som er mest innovative og utviklingsfokuserte blant utøverne, kommer til å søke mot langløp, og dermed forsvinne fra verdenscupen, advarer Johnsrud Sundby.

Vil ikke forsvinne
- Hvis verdenscupen ikke har de beste utøverne på start, vil det være vanskelig å selge sporten, så det er vanskelig å se framtidstankne bak et slikt forbud.

- Per i dag er det 5-7 langløpere som tester grensene for hva som er mulig, i større grad enn v-cupløpere, og det er skremmende nok i seg selv, sier johnsrud Sundby til Dagbladet.

- Klassisk langrenn, med diagonal, kommer ikke til å forsvinne, og krever ikke noe forbud. Dette så vi tydelig i stort sett alle de avgjørende løpene i klassisk sist vinter.

- Kuusamo, Lillehammer, Val di Fiemme, Falun, Kollen, Lahti, Canmore, Montreal - ingen var i nærheten av å stake i disse løpene.

- Problemet er overdrevet, hevder Martin Johnsrud Sundby.

Vil sikre like vilkår Med forslaget som legges fram for kongrennsen, håper FIS å stoppe den revolusjonerende utviklingen av staking som er i ferd med totalt å forandre klassisk skigåing. Og Vegard Ulvang, leder i langrennskomiteen i FIS, er ikke helt på kollisjonskurs med Northug og Johnsrud Sundby:

- Sist sesong viste at det med ensidig staking egentlig ikke behøver å bli noe problem i verdenscuprennene. Her er løypene så kuperte at løperne naturlig bruker ulike teknikker.

- Dette er først og fremst et forsøk på å se om forbudssoner sikrer at klassisk langrenn forblir en øvelse der alle konkurrerer under likest mulig vilkår, sier Vegard Ulvang til Dagbladet.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.