Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Northug & co. får ikke nytt VM i 2016

Nå vil Norge flytte Tour de Ski, men møter skepsis.

INGEN NY GULROT: Petter Northug får ikke noe VM-gull å kjempe om i 2016. I hvert fall ikke i langrenn. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
INGEN NY GULROT: Petter Northug får ikke noe VM-gull å kjempe om i 2016. I hvert fall ikke i langrenn. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I mai 2009 vedtok langrennskomiteen et forslag om å innføre et offisielt etappe-VM hvert fjerde år, etter mal fra Tour de Ski. Et drøyt år senere fulgte FIS-kongressen opp med et intensjonsvedtak om et nytt langrenns-VM i mesterskapsfrie sesonger.

Drømmen var 2012, målet 2016. Men det blir det ingenting av.

- Toget er gått for 2016. Det skyldes langsiktige tv-avtaler som er inngått i samarbeid mellom de ulike grenene i FIS. Dermed kan vi tidligst få en tour med offisiell VM-status fra 2020, sier Vegard Ulvang til Dagbladet.

Interessen dabber Lederen i den internasjonale langrennskomiteen erkjenner at han hadde håpet det skulle gå raskere.

- Vi har jobbet hardt for å få det til, og det skal vi fortsette med. For vi ser at interessen for langrenn dabber i mesterskapsfrie sesonger. Men vi får ikke endret langsiktige avtaler som ble undertegnet for lenge siden, sier Ulvang.

Den norske langrennssjefen Åge Skinstad har fanget opp signalene fra FIS, og har lagt fram et forslag for at langrenn skal møte konkurransen om oppmerksomhet i februar 2016 — da det blant annet er VM i skiskyting i Holmenkollen.

Vil flytte touren - Jeg har foreslått å flytte tidspunktet for det Tour de Ski vi har i dag, slik at det arrangeres i februar. Da må vi selvsagt ha andre verdenscupkonkurranser i romjula og på nyåret, sier Skinstad til Dagbladet.

KJEMPER VIDERE: Vegard Ulvang drømte om et tour-VM allerede i 2012. Må er 2020 neste mulighet. Foto: Bjørn Langsem
KJEMPER VIDERE: Vegard Ulvang drømte om et tour-VM allerede i 2012. Må er 2020 neste mulighet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Han understreker at han ikke frykter konkurransen fra skiskyting, og at han ikke vil ha Tour de Ski på et tidspunkt som kolliderer direkte med VM i Kollen.

- Skiskyting er jo også en idrett som utøves på langrennsski, så det er utelukkende positivt for oss at de får oppmerksomhet. Men det er likevel viktig at langrennspublikummet får et tilbud, og ikke minst at løperne får noe å strekke seg etter i sesonger der det ikke er OL eller ordinære VM, poengterer Skinstad.

Møter skepsis Vegard Ulvang bekrefter at forslaget vil bli behandlet i den internasjonale langrennskomiteen under høstmøtet i FIS i Zürich i starten av oktober.

- Vi skal diskutere det. Men å flytte tidspunktet for en etablert suksess som Tour de Ski er også risikabelt. Derfor er det en del skepsis for forslaget, som først og fremst er et norsk ønske, poengterer Ulvang.

Han skisserer i stedet for en annen løsning:

- Sannsynligvis blir det et helt vanlig Tour de Ski i 2016. Så må vi vurdere å innføre enda en tour i februar 2016, der vi får dratt inn nye arrangører som kan være aktuelle som vertskap for et en VM-tour fra 2016.

VIL FLYTTE TOUR DE SKI: Når det ikke blir et eget tour-VM i 2016, vil den norske langrennssjefen Åge Skinstad flytte Tour de Ski til februar den sesongen. Foto : Bjørn Langsem
VIL FLYTTE TOUR DE SKI: Når det ikke blir et eget tour-VM i 2016, vil den norske langrennssjefen Åge Skinstad flytte Tour de Ski til februar den sesongen. Foto : Bjørn Langsem Vis mer

For planen har aldri vært at et tour-VM skal erstatte Tour de Ski. Intensjonen er å ha begge deler på terminlista hver fjerde vinter.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media