Løfshus' frykt: - Vil være en katastrofe

Northug avslo Løfshus' råd på kammerset

Vidar Løfshus tok Petter Northug inn til siden og ga ham et råd for det sivile livet som ventet etter karriereslutt, uten ønskelig respons. I januar forsøkte Løfshus på ny å nå inn til Northug.

GA RÅD: Da Petter Northug la skiene på hylla i 2018, prøvde Vidar Løfshus å gi ham et råd. Northugs reaksjon får Løfshus til å le. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

VESTBY (Dagbladet): Få i norsk langrenn har vært tettere på Petter Northug enn Vidar Løfshus de siste 16 åra.

Northug og Løfshus møttes for aller første gang i Storlirennet i 2004, da Løfshus dro på feltet og ga Mosvik-ekspressen fritak fra å ta føringer i front, som den eneste i tetgruppa.

FORBAUSER: Petter Northug har loggført flere treninger de siste ukene som får langrennsløperne til å heve øyenbrynene. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Da Petter Northug 14 år seinere la opp som langrennsløper på toppnivå, i desember 2018, tok tidligere langrennssjef Løfshus 34-åringen til side for en prat.

- Da sa jeg til Petter: «Nå har du sjansen til å ordne deg et sivilt liv, finne deg en dame og slå deg til ro», forteller Vidar Løfshus til Dagbladet.

Responsen var imidlertid ikke som han hadde håpet, men likevel som forventet.

- Petter svarte: «Nææ». Det var ikke så nøye med det. Det er Petter i et nøtteskall. Jeg prøvde å gi ham et råd, men nådde ikke inn med det, erkjenner Løfshus - på sin egen veranda i møte med Dagbladet.

Rådet Northug avviste ble gitt i desember 2018. Få uker seinere, i januar 2019, prøvde langrennslegenden kokain for første gang, innrømmet Northug selv på pressekonferansen i august. Det var starten på en vanskelig periode.

ÅPNER OPP: Vidar Løfshus er en av de som har jobbet tettest på Petter Northug gjennom hans karriere. Nå forteller han om opp og nedturene de hadde sammen gjennom 15 år i internasjonal langrenn. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Satte kontaktene på Northug

Løfshus forteller at han ett år seinere, i januar 2020, gjorde et nytt forsøk på å hjelpe 34-åringen fra Mosvika.

- Jeg ble ikke overrasket. Det hadde vært så mye. Jeg prøvde så seint som i januar via noen kontakter å fange opp Petter og få ham på rett spor igjen, forteller den tidligere langrennssjefen.

Løfshus mener det var en stor utfordring å nå inn til Northug i de siste sesongene han var sjefen til VM-kongen fra Liberec, Holmenkollen, Val di Fiemme og Falun.

- Det har vært vanskelig å komme inn til Petter med disse tingene. Vi har aldri nådd inn med det. Det har bare prellet av. Folk rundt ham har kanskje ikke vært flink nok til å innse hvor store problemene har vært, sier han.

Løfshus påpeker at det samme gjaldt ham selv.

- Jeg har kanskje ikke innsett hvor store problemene var, selv om man har fått med seg mye. Likevel var ingen som trodde at det var så alvorlig. Det var nok en overraskelse for de aller fleste. Petter er en mester i å manøvrere seg unna oss.

LANG HISTORIE: Vidar Løfshus og Petter Northug har kjempet mange kamper, både med og mot hverandre. Foto: Gorm Kallestad / NTB
LANG HISTORIE: Vidar Løfshus og Petter Northug har kjempet mange kamper, både med og mot hverandre. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

- Petter er sin egen herre

Å kommunisere med Northug, ble ifølge landslagsledelsen ekstra utfordrende etter den formidable suksessen på hjemmebane i ski-VM i Holmenkollen i 2011.

- Det kom inn flere managere og folk rundt ham. Det ble vanskeligere å nå inn til ham og kontakten gikk mer via managere, mener Løfshus, som presiserer at Northug likevel presterte og var best i verden lenge.

- Er det noen som har stor og direkte innflytelse på ham for å nå inn med viktige budskap?

- Nei, jeg tror egentlig ikke det. Petter er sin egen lykkes smed og sin egen herre.

Løfshus ber Northug tenke seg nøye gjennom hvem han lytter til og hvem han eventuelt mottar hjelp fra i denne perioden.

- Det er mange som vil hjelpe Petter, men det er opp til ham selv. Han må omgås rett folk og være i rett miljø og vennegjeng. Det er alltid noen dårlige venner som stiller opp. Det handler om å lytte til rett folk, sier den tidligere langrennssjefen, som er tydelig på at han har lært enormt mye av skiløperen Petter Northug.

- Det er ingen skiløper jeg har lært mer av enn Petter. Det er han som har lært meg desidert mest. Det har ikke vært konflikt mellom oss, men flere uenigheter, først og fremst rundt uttak.

LANG HISTORIE: Vidar Løfshus og Petter Northug har kjempet mange kamper, både med og mot hverandre. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
LANG HISTORIE: Vidar Løfshus og Petter Northug har kjempet mange kamper, både med og mot hverandre. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

- Vil være en katastrofe

Ifølge Dagbladets opplysninger, basert på blant annet treningskamerater nær Northug, er Mosvik-ekspressen i gang med et langløpsprosjekt og har trent mange solide langturøkter på rulleski i høst.

- Petter har blitt en god kamerat som jeg trener en del med. Han er i godt humør. Det jeg har sett, har vært Petter i godt humør. Han er veldig til stede og med glimt i øyet. Han har hatt tøff periode; nå håper han å få dommen og få begynt soninga. Han har vært i bedre humør, fått ting på avstand og har fått gnisten tilbake, sa Thele til Dagbladet forrige uke.

Løfshus håper treningen hjelper Northug på rett vei.

- Jeg har alltid tenkt at den beste terapien for Petter er trening og langrenn. Jeg håper at dette ikke er et «helt om dagen, helt om natta»-opplegg. Det vil være en katastrofe om det er det, påpeker Løfshus.

- Å være Norges største langrennsstjerne gjør noe med deg. Før ski-VM i 2011 var det ikke en eneste negativ utenomsportslig historie om Petter. Etter Kollen-VM begynte historiene å komme. Da kom ryktene støtt og stadig.

- Skyttergravskrigen

Den tidligere langrennssjefen havnet i flere konflikter med Northug gjennom karrieren, men sier til Dagbladet at han bevisst holdt igjen mye informasjon i solidaritet med 34-åringen.

- Når det gjelder Petter, har jeg vært forsiktig og bevisst på å ikke si alt jeg visste i media. I den grad han var irritert og forbannet på meg, ville jeg nok fått tilbake i orkanstyrke om jeg hadde gått den veien. Den skyttergravskrigen var jeg aldri inne på tanken om å ta opp, selv om jeg mange ganger hadde lyst. Men det hadde nok ikke gagnet noen, sier Løfshus til Dagbladet.

Han møtte Northug første gang i Storlirennet allerede våren 2004. Der var det faktisk Løfshus som foreslo at den daværende junioren fra Mosvika skulle få slippe å dra på feltet, som seinere ble et av trønderens varemerker.

FØRSTE MØTE: Vidar Løfshus tror Petter Northug fremdeles husker hva som skjedde da de møttes for første gang i 2004. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Jeg hadde så vidt lest om Petter, som da var junior, i avisa. Det var et felt med blant annet meg, Petter og Eldar Rønning. Ingen ville dra, så jeg tok ansvar og gjorde jobben. Så begynte jeg å si ifra at de andre måtte bidra, inkludert Eldar, som vant spurten. Men jeg sa til Petter at han kunne få slippe å dra, siden han var junior, forteller Løfshus.

- Og etter det dro han nesten aldri på feltet?

- Haha, nei, kanskje det var der det startet. Nei da. Men jeg tror Petter husker den episoden godt han også, sier Vidar Løfshus og påpeker med et stort smil om munnen:

- Jeg har gått ett skirenn mot Petter Northug. Da slo jeg ham.

  • Petter Northug har ikke besvart Dagbladets henvendelser. Det har heller ikke pappa John Northug.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer