Northug avslører ukjente detaljer om femmilsbragden: - Jeg var helt ødelagt

Suveren vinner av Folkets Idrettspris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DAVOS (Dagbladet): Bildene av Petter Northug med tårer i øynene etter å ha vunnet sprintgullet i Falun på VMs aller første dag lot det ikke være tvil om hvor mye akkurat det gullet betød for langrennskongen. 

Der han tidligere stort sett har smilt fra øre til øre mens gullene har hengt rundt halsen hans, bød det første gullet i Falun på helt andre følelser. 

Etter fyllekjøringa i mai året før hadde Petter stengt seg inne i en boble med ett eneste mål for øyet: Ski-VM i Falun. Der skulle han gjenreise seg selv som skiløper og vinne tilbake langrennstronen og det norske folkets respekt. 

Det er ikke rart det kom noen tårer da han lykkes allerede i første forsøk. 

STOLT: I kåringen av Folkets Idrettspris i jubileumsåret 2015 var det ingen tvil om hvem som skulle vinne. - Den henger veldig høyt, sier Petter Northug. Foto: John Rasmussen
STOLT: I kåringen av Folkets Idrettspris i jubileumsåret 2015 var det ingen tvil om hvem som skulle vinne. - Den henger veldig høyt, sier Petter Northug. Foto: John Rasmussen Vis mer

- Hele VM ble jo et eventyr. Man kan plukke ut ting som man aldri kunne forutsett når man sitter her nå også, i ettertid, forteller Petter Northug til Dagbladet.

Takker folket
Eventyret om Petter Northug blir i år kronet med Folkets Idrettspris i Dagbladet. I avstemmingen som er gjennomført i alle Dagbladets kanaler var Northug helt overlegen, og i prisens 25. år får Petter den for første gang. 

- Det er stort. Spesielt med tanke på at befolkninga er med på å stemme. Du føler deg som en del av dem når du driver med nasjonalsporten langrenn, så at man klarer å nå sine mål og samtidig tilfredsstille dem rundt seg og befolkninga såpass at du får en pris, det gjør jo at den henger veldig høyt, sier Petter.

Da han sikret seg sprintgullet i Falun var han påpasselig med å takke for støtten han hadde fått fram mot VM. Til tross for alt som var skjedd følte han at han hadde folket i ryggen, og derfor takket han også ydmykt for den støtten i timene etter triumfen. 

Han følte han skyldte det norske folket det gullet han sto med rundt halsen. Nå, med Folkets Idrettspris i hånda, gjentar han takken. 

Alle vinnere av Folkets Idrettspris:

1990: Johann Olav Koss
1991: Johann Olav Koss
1992: Vegard Ulvang
1993: Drillos
1994: Johann Olav Koss
1995: Bjørn Dæhlie
1996: Vebjørn Rodal
1997: Rosenborg
1998: Drillos
1999: Håndballjentene
2000: Knut Holmann
2001: John Arne Riise
2002: Petter Solberg
2003: Petter Solberg
2004: Andreas Thorkildsen
2005: Thor Hushovd
2006: Ole Einar Bjørndalen
2007: Aksel Lund Svindal
2008: Håndballjentene
2009: Magnus Carlsen
2010: Thor Hushovd
2011: Cecilia Brækhus
2012: Magnus Carlsen
2013: Magnus Carlsen
2014: Magnus Carlsen
2015: Petter Northug

• Prisen deles ut etter at Dagbladets lesere har stemt fram én av våre nominerte kandidater.

- Jeg vil takke alle som har støtta meg det siste året på veien fram mot Falun. Når jeg har trent mine tøffe økter, mine lange turer, så er det alltid noen, ikke kjentfolk, men folk som kjører forbi, som gir tommel opp eller sier «stå på, Petter». Du får ikke noe bedre støtte fra folk enn akkurat det. Når du går forbi en barnehage så er det alltid noen som heier på deg og roper på deg, og sånne ting er noe som er veldig motiverende for oss som er ute i marka og ute i friluft flere timer om dagen og trener. Jeg må takke alle dem som har dytta meg framover og støtta meg. De betyr kanskje mer enn de tror når de gjør sånne små ting. 

Gull på gull på gull
For Petter, og alle oss som fulgte ivrig med foran tv-skjermene, var sprintgullet bare begynnelsen på eventyret i de svenske skogene. Sammen med Finn Hågen Krogh tok han et overlegent gull i lagsprinten, før han som vanlig spurtslo Calle Halfvarsson og Sverige på stafetten. 

Det er så mange høydepunkter å velge mellom, og ennå har vi ikke nevnt den femmila som kronet hele mesterskapet. Hva er det som sitter i hos Petter selv?

- Det første man tenker er jo det å komme til Sverige med det trykket som var rundt et VM i Falun. Og så starten. At man vinner den første distansen, mitt første individuelle VM-gull i sprint. Der hadde jeg bare sølv fra Oslo og Val di Fiemme, og bronse fra Vancouver. Å få gullet der var stort. Det å stå sammen med broder'n i alle heatene var også spesielt. Både i kvart, semi og finalen, mimrer han.

- Og så fikk vi jo den stafetten mot Sverige som vi hadde spådd på forhånd. Der ble det Norge-mot-Sverige-duell mot slutten, i Falun, det var jo også noe mange hadde drømt om. De fikk det jo som de ville, smiler han.

Femmilslegenden
Å snakke med Petter Northug om VM i Falun uten å nevne avslutningsdistansen er umulig. VM-femmila. Den alle vil vinne. Der blodsmak og dobbeltsyn er en del av pakka nesten uansett hvordan det går. 

VM-femmila i Falun, i løyper av snø som liknet sukker, der regn og sludd gjorde føret så sugende at enhver smører med respekt for seg selv hadde mageknip hele veien og der løpstida ble så lang at om ikke tv-bildene var i farger kunne du trodd det var fra en annen tid. 

Slik stemte dere

Over 7100 stemmer ble registrert i kåringen av Folkets Idrettspris 2015, og de fordelte seg slik:

1. Petter Northug............................37,0 prosent

2. Mats Zuccarello Aasen.............17,5

3. Molde FK......................................14,1

4. Alexander Kristoff.......................9,8

5. Marit Bjørgen...............................5,7

6. Magnus Carlsen............................5,5

7. Therese Johaug.............................3,2

8. Anders Fannemel.........................2,2

9. Martin Johnsrud Sundby............1,6

10. Håndballjentene........................1,5

11. Rune Velta...................................1,2

12. Johannes Thingnes Bø..............0,5

Ja, bortsett fra at Petter Northug nok en gang ble stående igjen som femmilsvinner, da. For fjerde gang i et mesterskap og helt der oppe blant legender som Sixten Jernberg og... Ingen andre. 

Som nummer tre inn på oppløpet staket han seg mellom og under armene på russeren Maksim Vylegsjanin og tsjekkeren Lukas Bauer. Stemningen på Lugnet skistadion i Falun var elektrisk. 

- Det ble jo en thriller der, på slutten. Det kan være mange historier om femmila som ble som den ble på grunn av forhold, vær og de utfordringene man møtte. Folk ble slitne og det ble en gruppe til slutt som kjempa om gullet og der jeg fant min vei fram for å komme først over mål, forteller Northug selv, uvanlig lite detaljrikt.

- Husker du ingenting?

- Oppløpet husker jeg. Jeg var så sliten. Jeg hadde brukt så mye krefter på å komme meg fram til teten. Jeg var helt ødelagt da jeg kom i kontakt med Bauer og Vylegsjanin, så jeg måtte gi noen meter på tur ned mot stadion. Egentlig bør jeg ligge litt tettere, men jeg er så sliten. Når jeg kommer inn på oppløpet og får de to sekundene pause der, og begynner å gå mot mål, da har jeg fått de to sekundene med pause som jeg trenger for å spurte, og da er det jo bare som en..., sier han.

RETT I BAKKEN: Så utslått var Petter Northug etter VMs største manndomsprøve. Foto: Hans Arne Vedlog
RETT I BAKKEN: Så utslått var Petter Northug etter VMs største manndomsprøve. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Han er på glid nå. Minnene strømmer på. 

- At jeg kommer meg mellom der er jo... Jeg vil ikke søke ut til sida med en gang, for jeg er så sliten. Jeg vil ligge på bakski helt til jeg føler at det er en mulgihet, men så finner jeg på en måte en slags åpning der, da. Det er en sjanse å ta, men det hadde også kanskje vært en sjanse å ta å gå helt ut til venstre, eller til høyre som Vylegsjanin gjør. Så igjen er det vel at man gjør riktige ting når det gjelder som mest. Hvordan jeg klarer det kan jeg ikke forklare, for du kan ikke planlegge sånne ting, det må skje der og da. I det øyeblikket. 

Ingen skjønner
Snakker du med Northugs konnkurrenter er det stort sett to ting de nevner når de skal beskrive Petters kvaliteter. Det åpenbare er spurten, det andre er hvordan han alltid klarer å manøvere seg fram til teten av feltet. 

Men hva er det folk flest lurer på når de møter Petter Northug?

- Det er nok hvordan jeg kom meg fram på femmila. De skjønner ikke det. De lurer på det, og så har ikke jeg noe svar selv. Jeg vet det ikke selv, en gang. Jeg har sett det selv, og det er veldig rart. Det skal ikke være mulig, men jeg klarer det jo. Og det er det jeg sier, folk som har et så høyt vinnerinstinkt går nok i en slags transe på slutten der. De klarer å gjøre ting riktig ned til hver lille detalj, ting som man kanskje ikke klarer å gjøre noen andre ganger, bortsett fra den ene gangen det gjelder som mest. 

Og nettopp den egenskapen, at Petter Northug er best når det gjelder som mest, har gitt ham Folkets Idrettspris i år. Prisen setter et punktum for et eventyr av et år, som begynte på verst mulig vis i en rundkjøring på Byåsen i Trondheim, og sluttet under armene på Maksim Vylegsjanin og Lukas Bauer ved siden av Lugnetvägen i Falun 1. mars 2015. 

Det var den oppreisinga Petter Northug drømte om. Det var den oppreisinga han fikk. 

- Det er tilfredsstillende og veldig godt å få denne prisen. Den følelsen jeg hadde i starten av VM, og den lettelsen da jeg vant sprinten, var jo at du av hele ditt hjerte og vinnerinstinkt ville vise at du var tilbake. Å få gjøre det på den måten jeg gjorde var stort for meg, men ikke sant, det var stort for dem rundt meg og dem som har fulgt med meg også. Du følte at du ga noe til dem, og det er klart, da føler du at du får litt tilbake også, gjennom en sånn pris. 

• Petter Northugs neste konkurranse er Tour de Ski, som starter 1. januar.

TÅREVÅTT: Gullvinneren var dypt preget etter sprintgullet på åpningsdistansen i februar. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
TÅREVÅTT: Gullvinneren var dypt preget etter sprintgullet på åpningsdistansen i februar. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer