Northug banket Halfvarsson i comebacket

Fortsatt raskere enn rivalen.

FREMDELES LYNRASK: Petter Northug lekte seg med Calle Halfvarsson i supersprinten på Hafjell. Foto: NTB scanpix
FREMDELES LYNRASK: Petter Northug lekte seg med Calle Halfvarsson i supersprinten på Hafjell. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Petter Northug går denne helga mot verdens beste langrennsløpere for første gang etter at han la opp like før jul.

«Comebacket» skjer i hans eget skirenn, Janteloppet.

På 100 meter supersprint i dag møtte Mosvik-ekspressen sin mangeårige erkerival Calle Halfvarsson til en svært viktig prestisjeduell.

Akkurat som i alle andre tidligere dueller mellom Northug og Halfvarsson, var det trønderen som vant nabofeiden.

Northug håndterte den viktige starten på supersprinten eksemplarisk og hadde full kontroll på svensken fra første til siste meter.

Og rakk til og med å spare litt krefter de siste 10 meterne på 100-meteren, iskaldt og arrogant som i gode, gamle dager.

NORTHUG: Det svenske supertalentet Frida Karlsson har Petter Northug som sitt store forbilde. Reporter: Øyvind Godø. Video: Expressen TV/Kristoffer Løkås/Dagbladet. Vis mer

- Jeg så Calle var på start. Det var det. God tur hjem, sier Petter Northug karakteristisk til TV 2 etter heatet.

Dermed gikk han videre til kvartfinalen i supersprinten.

Northug-stopp i semifinalen

Også der kom Northug seg videre og kvalifiserte seg dermed for semifinalen.

- Mine muskelfibre blir bare raskere og raskere for hver dag som går. Om 15-20 år tror jeg at jeg er raskest i verden, sier Mosvik-ekspressen til TV 2 etter kvartfinale-avansementet.

REAGERER: Vidar Løfshus ber Petter Northug og Calle Halfvarsson ta seg sammen. Se Afterski #10 her med dagens største snakkiser. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

I semifinalen gikk det imidlertid for raskt mot 100 meter-spesialist Ludvig Søgnen Jensen, lynraske Thomas Helland Larsen og co.

- Helsemessig burde jeg ikke gått tre heat i dag. Dessverre ble det likevel det. Nå er kroppen min sliten. 100 meter var hardt, altså, sier Northug.

- Jeg vet at 100 meter kommer på OL-programmet om 16-20 år. Da skal jeg være klar for det norske laget, varsler Mosvik-ekspressen.

Vinneren av herrenes supersprint ble favoritten og tidligere verdensrekordholder Ludvig Søgnen Jensen, som dermed fikk revansje på rivalen Emanuele Becchis, som kapret verdensrekorden fra Jensen i februar.

«Ludde» vant i dag på tiden 11,22 sekunder, da han slo Becchis i duell nok en gang og fikk bevist at han fortsatt er verdens raskeste på supersprint. Johannes Høsflot Klæbo stilte for øvrig ikke til start.

Jakter verdensrekord

Norge mistet verdensrekorden på 100 meter langrennssprint i februar til Italia. Becchis slo Søgnen Jensens tidligere verdensrekord på 11.03.

Becchis nye verdensrekord fra februar er på 10.78 - stadig nærmere Usain Bolts rekord med løpesko på samme distanse.

- Det var stort, sier Becchis til Dagbladet.

- Supersprint bør komme på verdenscupprogrammet. Interessen i verdenscupen i langrenn er dalende de fleste steder i Europa, så vi trenger et nytt spektakulært format som gjerne kan arrangeres i store byer. Da tror jeg supersprint er ideelt, mener italieneren.

- Bare det norske publikummet er crazy. Alle andre steder trenger noe nytt, som supersprint. FIS har ingenting å tape på å teste ut dette, sier Becchis til Dagbladet.

Vil ta tilbake verdensrekorden

Selv har Ludvig Søgnen Jensen tro på at han vil ta tilbake verdensrekorden raskt. Nordmannen har gått 10,5 på trening. Det gjenstår bare å få tilsvarende forhold og klaff i konkurranse, slik Becchis hadde da han slo «Luddes» verdensrekord.

- Forholdene var vanvittig bra da Becchis tok verdensrekorden min, med is i siste halvdel. Langrenn supersprint er dessverre ikke som friidrett fordi forholdene er så variable. Selv har jeg gått på 10.5 på trening, men det er veldig sjeldent man har så gode forhold i en konkurranse, og det er der de «offisielle» tidene blir satt, forteller Jensen til Dagbladet.

- I år har det blitt arrangert flere supersprint-konkurranser, og det er gøy å se at land som Italia, Russland og Tyskland får fram konkurranser og kule utøvere som driver sporten framover. Becchis har en veldig karakteristisk teknikk som minner litt om det han gjør på rulleski, og er en fin profil. Han er fryktelig rask, men jeg håper han bare låner rekorden en periode.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer