Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northugs comeback

Northug ble pisset på ifølge treneren. Derfor stakk han av fra målområdet: - Fit for fight

Petter Northug klarte ikke å kvitte seg med konkurrentene, men rykket seg vekk fra pressekorpset. Nå melder han seg klar til dyst i verdenscupen.

COMEBACK: Petter Northug var endelig å se med startnummer på brystet igjen, men visste at han ikke kom til å gå veldig raskt i comebacket på Sjusjøen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
COMEBACK: Petter Northug var endelig å se med startnummer på brystet igjen, men visste at han ikke kom til å gå veldig raskt i comebacket på Sjusjøen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

SJUSJØEN (Dagbladet): 49 dager er gått siden Petter Northug konkurrerte sist og ble nr. 51 på Lillehammer, selv om han nylig hevdet overfor Dagbladet at han har konkurrert daglig med seg selv.

De innbyrdes duellene mot seg selv har etter hvert blitt utvidet til treningsøkter med blant annet Didrik Tønseth i høyden i Sveits og Emil Iversen i hjemlige trakter. Iversen hevdet torsdag at Mosvik-ekspressen har vist gryende form på trening.

Etter en rekke forvirrende signaler fra Northug, som overfor Dagbladet i høst hevdet at han var overtrent og overvektig, mens han under Tour de Ski sa at han satte verdensrekord i oksygenopptak, håpet langrennsverden på å få noen etterlengtede Northug-svar i dag.

De ubesvarte spørsmålene er nemlig mange: Har han kontroll etter overbelastningen som oppsto etter høydeoppholdet i november? Hvor god form er egentlig Petter Northug i?

Comebacket ble gjort i norgescuprennet på Sjusjøen i dag. Tre minutter før start var ikke Northug å se. Så dukket han opp fra skogen og gjorde seg klar til sitt første renn siden 3. desember.

STAKK AV: Petter Northug ville ikke snakke med pressen etter comebacket. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STAKK AV: Petter Northug ville ikke snakke med pressen etter comebacket. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Tøff nok til å bli pisset på

Etter en brukbar start roet han ned på tempoet. Northug ble nr. 26 i norgescuprennet i comebacket. Det ga ikke så mange svar. Mosvik-ekspressen kom rett fra høyden i går og gikk ikke i kjelleren, selv om pappa John Northug varslet overfor Dagbladet at sønnen ville gi alt i dagens renn.

- Petter er på gang nå. Det er fortsatt tidlig etter høyden, men Petter er i god form og går maks i dag, sa han til Dagbladet før start.

Da Petter Northug ble spurt om hvilke svar han fikk etter comebacket og hva han tenker om egen form, sa han ingenting. 31-åringen gikk rett forbi pressen og stakk til skogs igjen for å gå seg ned. Dagbladet og resten av pressen smurte seg inn men tålmodighet utenfor smøreteltet, men heller ikke der dukket Northug opp.

POSITIV: Pappa John Northug tror sønnen er på rett spor igjen etter overbelastningen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
POSITIV: Pappa John Northug tror sønnen er på rett spor igjen etter overbelastningen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Der sto imidlertid hans trener Stig Rune Kveen, som skryter av det faktum at Northug turte å stille opp i dag, selv om han visste at han ikke ville havne høyt oppe på resultatlista. Skistjerna kom nemlig rett fra høyden i Sveits i går. 22.00 landet de på Gardermoen fredag kveld.

- Derfor var dette som forventet. Petter var tøff nok til å stille opp her og bli pisset på. Han tør å stille opp her og forsøke å gå seg i form foran folk, i stedet for å gjemme seg vekk i skogen, forteller Kveen til Dagbladet.

Derfor stakk Northug av

Northug gjemte seg imidlertid for pressen. Kveen forklarer det valget slik:

- Petter føler at han er på et mindre skirenn i hans målestokk og så på dette som en trening og gjennomkjøring. Da valgte han heller å komme seg ut i løypa igjen og gå seg ned igjen. Jeg vet ikke noe mer enn det, svarer han på VGs spørsmål.

Emil Iversen skrøt voldsomt av Northugs form tidligere uka. Kveen forteller Dagbladet at han tror det var en overdrivelse fra Meråker-gutten.

VIL GÅ I FALUN: Petter Northug føler seg klar for å gå i verdenscupen igjen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL GÅ I FALUN: Petter Northug føler seg klar for å gå i verdenscupen igjen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg vet ikke hvor Emil har det fra. Petter har vært borte i over en måned, men nå er han på vei tilbake. Vi har fortsatt tid på oss og må bruke konkurransene godt. Vi kommer til å slippe opp på treningen litt for å finne VM-formen. Det er det som er viktigst, sier Kveen.

Vil gå i Falun

I morgen deltar Northug i Uglarennet. Det samme gjør lillebror Tomas Northug, som meldte forfall i dag grunnet en kink i ryggen. Neste helg vil Mosvik-ekspressen gjøre comeback i verdenscupen i Falun.

- Petter er gira på å komme seg ut i verdenscupen og bruke de rennene og NM til å kvalifisere seg på de VM-distansene hvor han ikke har friplass. Han ønsker å gå alt, forteller Kveen.

- Det kommer et uttak på mandag. Petter melder at han er fit for fight og klar til dyst. Dette var dag én etter høyden. Da går det ikke lett, men forhåpentligvis går det lettere etter hvert.

POSITIV: Trener Stig Rune Kveen tror Petter Northug fortsatt kan være i toppslag i VM i Lahti.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
POSITIV: Trener Stig Rune Kveen tror Petter Northug fortsatt kan være i toppslag i VM i Lahti. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Savnes av stjernene

Maurice Manificat og Sergej Ustjugov ønsker Northug, som er nr. 76 i verdenscupsammendraget, hjertelig tilbake i verdenscupsirkuset.

- Petter er kongen av langrenn. Jeg tror Petter kommer til å bli veldig god i VM. Han har gått lenge uten å konkurrere og kommer til å bli sint og toppmotivert i Lahti. Det er livsfarlig å møte en sint Petter Northug i VM, sa Ustjugov nylig til Dagbladet.

- Vi savner Petter i sirkuset. Han skaper liv og action og er en morsom fyr, supplerer Manificat.

Northug vender nesa hjemover nå og skal etter planen gå Uglarennet i morgen, hvor også kompisen Emil Iversen er på startstrek og går sitt første renn etter at han brøt Tour de Ski.

- Hvis jeg er mindre enn fem minutter bak Petter, skal jeg være fornøyd, sier Iversen til Dagbladet.

Mathias Rundgreen vant dagens 15 kilometer fristilsrenn på Sjusjøen, 14 sekunder foran Martin Løwstrøm Nyenget og Vegard Bjerkreim Nilsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling